La New York ar putea fi interzise băuturile gazoase la doze mari

După campania Primei Doamne, Michelle Obama, este rândul primarului New Yorkului să interzică băuturile gazoase la doze mari. Versiunea XXL ar putea fi supusă prohibiţiei, o premieră în Statele Unite, relatează Le Point.

Nu mai este vorba despre prohibiţia de băuturi alcoolice, ci de băuturi gazoase. Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a propus interzicerea dozei mari de răcoritoare gazoase în restaurante, săli de cinema şi la vânzătorii ambulanţi, pentru a combate obezitatea, tot mai răspândită în rândul americanilor. Conform statisticilor, 58% dintre adulţii newyorkezi şi aproape 40% dintre copiii din şcolile publice sunt obezi sau supraponderali.

Iniţiativa nu este deloc pe placul Asociaţiei Băuturilor din New York. ‘Obsesia bolnavă’ a departamentului pentru Sănătate de a ataca băuturile gazoase ‘îl împinge din nou să facă prea mult. Primăria nu va pune capăt problemei obezităţii atacând băuturile gazoase pentru că nu aceasta este cauza’, afirmă purtătorul de cuvânt al asociaţiei într-un comunicat. Coca Cola a avut aceeaşi părere: ‘Newyorkezii merită mai mult decât atât. Ei pot hotărî singuri ce băuturi cumpără.’

Nu este prima dată că Michael Bloomberg se arată preocupat de sănătatea publică. El a interzis fumatul în restaurante şi parcuri, utilizarea acizilor graşi trans în fast-food-uri, a limitat cantitatea de sare şi a obligat unităţile de alimentaţie publică să indice numărul de calorii. Măsurile au fost apoi adoptate şi de alte oraşe.

În privinţa luptei împotriva băuturilor gazoase, aceasta nu este nouă. De câţiva ani, şcolile, îndeosebi cele publice, încearcă să le elimine din aparatele de distribuire şi din campusuri. Dacă se votează măsura care interzicere folosirea dozelor de peste 47 cl, ar fi o premieră în istoria ţării. Ea nu priveşte însă băuturile gazoase light, sucul de fructe şi băuturile vândute în băcănii.

Primarul New Yorkului nu este singurul care duce o cruciadă împotriva obezităţii. Este de fapt o problemă de stat. Michelle Obama se străduieşte de doi ani să sensibilizeze opinia publică în privinţa obezităţii infantile, care s-a triplat în ultimii 30 de ani. În prezent, aproape un copil american din trei este prea gras. Prima Doamnă a amenajat mai întâi o grădină de zarzavaturi pe peluza de la Casa Albă, unde invită regulat elevi să o ajute să o lucreze. Va fi lansată şi o carte de fotografii şi informaţii despre această grădină. Cititorii pot afla că pepenii de la Casa Albă n-au gust, că dovlecii nu cresc prea bine şi că nu există sfeclă pentru că familiei Obama nu-i place. În carte există şi reţete, de exemplu de supă de porumb şi tartă cu spanac.

În plus, Michelle Obama a lansat campania Let’s Move, cu scopul de a-i încuraja pe cei mici şi cei mari să facă mai multă mişcare şi să mănânce mai sănătos. Nu-şi cruţă eforturile, este peste tot, la toate televiziunile. Într-o zi, a făcut flotări la ‘Biggest Loser’, un show-reality care vizează să facă să slăbească un grup de obezi, în alta, a fost la un concurs de hula hoop şi, cu altă ocazie, a participat la o cursă în saci.

Acţiunile soţiei preşedintelui şi ale primarului nu se bucură însă de aprecieri unanime. O parte din republicani consideră că ele reprezintă o atingere la adresa libertăţii individuale şi un amestec de nesuportat al autorităţilor, care ar crea o ţară de asistaţi, un ‘stat doică’. Şi industria alimentară este ostilă unor astfel de iniţiative. Ea a luptat cu înverşunare anul trecut împotriva administraţiei, care dorea să modifice meniul din cantinele şcolare, reducând sarea, zahărul, feculentele, crescând în acelaşi timp cantitatea de legume şi fructe. La capătul unei bătălii aprige, industria alimentară a câştigat. Cartofii prăjiţi au rămas în meniu, iar şcolile pot considera că sosul de pizza, fiind cu roşii, poate fi considerat legumă, încheie Le Point.
Sursa: Agerpres