De la declanșarea războiului din Ucraina și până în prezent, prețurile alimentelor au înregistrat creșteri fără precedent, însă în luna mai lucrurile s-au schimbat. Un raport publicat vineri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată că Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor şi în luna mai, pentru a doua lună consecutivă, în ciuda prețului crescut al cerealelor.

Menționăm faptul această scădere vine după ce în luna martie prima lună de război din Ucraina, indicele ajunsese la un maxim istoric, arată Reuters.

Food Price Index care este publicat lunar de FAO măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Alimentele care s-au ieftinit în luna mai

Asfel, potrivit sursei citate, în luna mai, indicele a scăzut cu 0,6% comparativ cu luna aprilie, până la 157,4 puncte, faţă de valoarea revizuită de 158,3 puncte atinsă în luna aprilie.

Pe de altă parte, în ciuda scăderii înregistrate, FAO menționează că indicele este cu 22,8% mai mare decât în luna mai 2021, adăugând că în mare măsură, creșterea se datorează îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei ruseşti în Ucraina.

În ceea ce privește produsele vizate de aceste scăderi, potrivit FAO, prețul lactatelor, al uleiurilor vegetale, dar și cel al zahărului s-au redus semnificativ. De cealaltă parte însă, preţul cărnii calculat de FAO a crescut până la un maxim istoric, iar preţul cerealelor a crescut şi el cu 2,2%.

Menționăm faptul că grâul s-a scumpit cu 5,6% comparativ cu luna aprilie şi cu 56,2% comparativ cu luna mai a anului trecut.

Pe de altă parte, în cazul prețurilor la uleiurile vegetale s-a înregistrat o scădere de 3,5% comparativ cu luna aprilie, unul dintre motive fiind şi decizia Indoneziei de a elimina embargoul cu privire la exporturile de ulei de palmier. Totodată, aici se mai adăugă și scăderea cererii la nivel global.

Cuza exploziilor de prețuri de pe piață

Economistul şef de la FAO, Maximo Torero Cullen susține că prețurile rămân încă imprevizibile, având în vedere restricțiile de export care tot apar, iar o dovadă în acest sens este chiar prețul uleiurilor vegetale.

„Restricţiile la export creează incertitudine pe piaţă şi pot declanşa explozii ale preţurilor şi volatilitate mărită. Scăderea preţurilor la uleiuri vegetale arată cât de important este atunci când aceste restricţii sunt eliminate, iar exporturile sunt lăsate să se deruleze fără probleme”, a subliniat economistul şef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

FAO a publicat vineri și o serie de estimări legate de producţia mondială de cereale în 2022. Mai exact, economiștii se așteaptă ca în acest an să fie înregistrată o scădere a producţiei mondială de cereale până la 2,784 miliarde de tone, cu 16 milioane de tone mai puţin decât producţia record estimată pentru 2021.

„Aceste estimări au la bază condiţiile culturilor însămânţate deja şi a intenţiilor de plantare pentru culturile care urmează să fie însămânţate”, precizează FAO.