Nu vom produce gaze suficiente

România va avea nevoie, în următorii ani, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze. Asta, în plus, faţă de producţia din Marea Neagră. Gazele vor veni din import şi din terminalele de LNG din Marea Neagră, spune directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

„În 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, (…) care este un declin natural, azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze. Nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”, a spus Sterian.

Declarația a fost făcută la „Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2023”, organizat de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Ion Sterian a explicat că, în prezent, consumul de gaze este de 10-11 miliarde metri cubi. Prin noile racordări la gaze ale unor localităţi se vor adăuga încă 3-4 miliarde mc. De asemenea, cu consumul de gaze al centralei de la Mintia, de 2,5 miliarde mc, cu centrala de la Iernut şi încă 1,5 miliarde mc la Işalniţa şi Turceni, ne vom apropia de 20 miliarde metri cubi consum.

Directorul general al Transgaz a mai subliniat că în această estimare trebuie ţinut cont şi de faptul că Azomureş sau Alro Slatina şi-ar putea relua oricând activitatea, dar şi de alte investiţii „care sunt mari consumatoare de gaze”.

Avem depozite pline la 90% din capacitate

Altfel, depozitele subterane de gaze din România au atins 90% din capacitate. Astfel, țara noastră a îndeplinit anticipat obligațiile impuse de Comisia Europeană pentru statele membre ale blocului comunitar.
Acest procent reprezintă nivelul de umplere estimat pentru sfârșitul ciclului de stocare, programat pentru data de 31 octombrie 2023.

România dispune de un stoc total de 2,8606 miliarde de metri cubi, cu 520 de milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. Inițial, informația a fost comunicată de către fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu. Ulterior, a fost confirmată de Ion Sterian, directorul Transgaz, operatorul Sistemului Național de Gaze.

”România și-a îndeplinit deja ținta de înmagazinare a gazelor naturale necesare pentru sezonul rece!

Gradul total de umplere este de 90,24%, respectiv stoc total: 2860,6 milioane metri cubi!

Mai mult chiar în primele 6 luni ale anului producția de gaze a României a crescut cu 6.5%, iar importurile au scăzut cu 34.7%! Există resurse pentru necesitățile populației și ale industriei”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.