Referindu-se la rata delincvenţei în rândul populaţiei străine, ministrul a afirmat că aceasta este ”de două-trei ori superioară” mediei naţionale.
Cu privire la delincvenţa de origine română, Gueant a declarat că, în Capitală, ”10% dintre persoanele care sunt deferite justiţiei sunt de cetăţenie română”.
În vara lui 2010, guvernul francez a atras critici puternice în România şi în Uniunea Europeană după ce şi-a anunţat intenţia de a desfiinţa taberele de romi din Franţa şi de a-i trimite pe ocupanţii lor în ţările de origine.
În intervenţia de marţi, Claude Gueant a mai precizat că un nou text privind munca străinilor, care va înlocui prevederile unei circulare din mai 2011, va fi semnat miercuri sau joi de guvern. Noua circulară va relaxa eliberarea permisului de muncă pentru anumiţi studenţi străini cu înaltă calificare.
”Toată lumea înţelege că există un număr de cazuri în care aceşti titraţi străini ne sunt extrem de utili. Franţa are un deficit de ingineri, iar dacă ingineri străini vor să lucreze la noi, suntem foarte mulţumiţi”, a spus ministrul. (Sursa: Agerpres)