La Paris, șeful diplomației turce mizează pe cartea unui dialog mai liniștit cu Franța
Şeful diplomațiilor franceză și turcă s-au întâlnit luni, 7 iunie, la Paris, pentru a începe un dialog mai liniștit după peste un an de tensiuni la vârf între președintele Emmanuel Macron și omologul lui, Recep Tayyip Erdoğan, de la Mediterana de est până la Libia, conform france24.com
„Intenționăm să ne întărim relațiile cu Franța pe baza respectului reciproc”, a scris pe Twitter Mevlüt Çavuşoğlu, a cărui țară caută să-și normalizeze relațiile cu Parisul, cu câteva zile înaintea summitului NATO din 14 iunie, de la Bruxelles.
Omologul lui, Jean-Yves Le Drian, s-a axat mai mult pe fapte în comunicarea sa. Potrivit ministrului, cei doi miniștri au făcut un tur de orizont al subiectelor aflate în contencios și au făcut un bilanț al relației bilaterale.
Franța și Turcia și-au prezentat pozițiile antagonice pe un număr de subiecte în cadrul Alianței Atlantice, care s-au cristalizat în Mediterana de est, unde Parisul a susținut Atena față de ambițiile Ankarei din domeniul gazelor și în care un incident a opus nave militare turce și franceze în 2020.
Multiple dezacorduri
Neținând cont de avertismentele Europei, Turcia a organizat anul trecut mai multe misiuni de explorare a gazelor în apele grecești, provocând o criză diplomatică de o amploare inedită din 1996, an în care cele două țări au fost aproape de război. Dar după anunțarea unor sancțiuni europene contra Ankarei, Recep Tayyip Erdoğan și-a înmulțit gesturile de liniștire și a chemat Grecia să negocieze.
Relațiile dintre Franța și Turcia s-au degradat mult din cauza dezacordurilor privind Siria, Libia și, mai recent, conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia în Nagorno Karabah. În timpul războiului, armenii i-au acuzat pe turci că s-au implicat direct în lpte, ceea ce Ankara a dezmințit. Mai multe țări, printre care și Franța, au denunțat de asemenea trimiterea pe front alături de forțele azere a unor combatanți pro-turci veniți din Siria.
„Dragul meu prieten Aliev (președintele azer, Ilham Aliev) a dat un sfat francezilor spunându-le că dacă îi iubesc atât de mult pe armeni, nu au decât să le dea Marsilia. Şi eu le dau același sfat”, declarase Recep Tayyip Erdoğan.
„Macron este o problemă pentru Franța”
În octombrie, președintele turc a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a omologului său francez, acuzându-l că face o „campanie de ură” contra islamului, pentru că a apărat dreptul de a face caricaturi ale profetului Mahomed și pentru discursul lui contra „separatismului” islamist în Franța. De asemenea, el a cerut boicotarea produselor franceze, adăugând o cărămidă la criticile care plouă peste Emmanuel Macron în lumea musulmană pe fondul unui context dramatic după asasinarea lui Samuel Paty.
Drept răspuns, Emmanuel Macron a decis să-l recheme pe ambasadorul Franței în Turcia, în vreme ce șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunțat „o voință de a ațâța ura” contra Franței și a președintelui său, din partea Turciei.
Mânia Turciei a crescut la sfârșitul lui octombrie după publicarea pe prima pagină a lui „Charlie Hebdo” a unui desen care îl arăta pe președintele Erdoğan în tricou și lenjerie intimă, bând o bere și ridicând fusta unei femei care poartă văl, descoperindu-i astfel fesele goale. Ankara a reacționat anunțând adoptarea unor măsuri „judiciare și diplomatice” contra Franței.
La începutul lui decembrie, Recep Tayyip Erdoğan l-a vizat din nou pe locatarul de la Palatul Élysée. „Macron este o problemă pentru Franța. Cu Macron, Franța trăiește o perioadă foarte periculoasă. Sper că Franța se va debarasa de problema Macron cât mai curând posibil”, a mai declarat el pe 4 decembrie într-o discuție cu jurnaliști, la Istanbul.
De atunci, în semn de liniștire, cei doi șefi de stat cu relații execrabile au stat de vorbă în martie prin videoconferință.
Ankara încearcă să iasă din izolarea sa tot mai mare
Turcia insistă acum pe punctele de „convergență” și „interesele comune” cu Franța, care continuă să ceară semne tangibile de liniștire a tensiunilor din partea Ankarei.
Parisul cere în special retragerea mercenarilor sirieni desfășurați de Turcia în Libia alături de precedentul guvern de la Tripoli.
„În Libia, totul trebuie pus în practică pentru a se respecta calendarul tranziției politice, de securitate și electorale și a traduce toate faptele într-o încetare a focului”, a amintit purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Afacerilor Externe.
Pe plan bilateral, cei doi miniștri au amintit dorința lor de a ține următoarea sesiune a comitetului mixt economic și comercial Franța-Turcia (JETCO) în această toamnă, a adăugat ea. Ankara își înmulțește de la începutul anului gesturile față de aliații occidentali și regionali pentru a ieși din izolarea sa tot mai mare pe scena regională și internațională.
Sursă foto: Dreamstime