Vara trecută, un scrutin prezidenţial trucat pe fondul unei pandemii prost gestionate i-a împins pe belaruși la limită. Belarus s-a confruntat cu cele mai mari proteste din istoria țării, urmate de o brutalitate excesivă a poliției. Drept urmare, astăzi Lukașenko este un paria politic în orice birou sau forum internațional. Interlocutorul său cu lumea și vocea sa în conflict sunt reprezentate de Vladimir Putin; președintele rus va merge în Elveția pentru a se întâlni cu președintele american Joe Biden la jumătatea lunii iunie. Aleksandr Lukaşenko a menținut ani de zile o relație cordială cu vecinii săi și o politică externă inertă, până când mii de cetățeni au ieșit în stradă, arată Le Razon.
În interiorul țării, Lukașenko se bazează pe mass-media, singurul său atu pentru continuarea menținerii păcii sociale. Controlul televiziunii și radioului a fost prioritatea sa de când a venit la putere acum 27 de ani. În urma unui plan de a-și curăța imaginea în fața concetățenilor săi, regimul Lukașenko l-a dus pe jurnalistul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani – arestat după ce a forțat să aterizeze avionul comercial în care călătorea acesta cu partenera sa -, pe un platou de televiziune.
În timpul interviului, într-o cameră întunecată, în care mobilierul se rezuma la doar două scaune, Roman a recunoscut că a organizat proteste în masă după alegerile prezidențiale prin intermediul internetului. În emisiunea de o oră și jumătate, disidentul își recunoaște criticile față de regimul lui Lukașenko și asigură că acum începe să „îl înțeleagă și să-l respecte”. Roman a asigurat că a fost de acord să acorde acel interviu în mod voluntar și că nu intenționează să se implice mai mult în politică.
Tatăl său, Dimitri Protasevici, aflat în exil în Polonia, a declarat pentru agenția de știri AFP că este „sigur că a fost forțat”. „Sunt sigur că a fost intimidat. Este sub presiune de peste o săptămână. Acest lucru poate fi doar rezultatul unei puternice intimidări, amenințări, poate, la adresa vieții partenerei sale și a sa”, a remarcat el. Cu o voce tremurată și vizibil nervos în timpul difuzării programului pe canalul guvernamental ONT, Roman a spus că se simte obosit de activismul politic și că vrea doar să-și întemeieze o familie și să ducă o viață normală. Apoi a izbucnit în lacrimi și și-a acoperit fața cu mâinile. În timp ce făcea acest lucru, urmele lăsate de cătușe erau clar vizibile pe încheieturi.
Opoziție încarcerată sau în exil
În Belarus, opoziția este încarcerată sau în exil. Circa 400 de deținuți politici rămân în diferite închisori din țară, iar procesele împotriva lor continuă să se desfăşoare fără garanții legale, cu impunerea de pedepse cuprinse între 10 și 15 ani. Arestările selective continuă cu pedepse de la 30 de zile de închisoare pentru înregistrarea unui protest sau pentru purtarea steagului roșu și alb, folosit pentru prima dată în 1918 și asociat cu independența Belarusului. Săptămâna aceasta, un tribunal a amendat-o pe Galina Ivanova, în vârstă de 78 de ani, pentru că a depus o lalea pe locul morții lui Aleksandr Taraikovski, prima victimă a protestelor. Pensionara trebuie să plătească 4.350 de ruble, aproximativ 1.400 de euro.
Săptămâna aceasta, prizonierul politic Stepan Latipov, în fața unei instanțe din Minsk și închis într-o cușcă pentru „infractorii periculoși”, a încercat să se sinucidă cu un stilou pentru a evita să pledeze vinovat. Latipov, grădinar de profesie, a fost arestat în septembrie anul trecut în timp ce participa la un protest în care el și alți protestatari s-au confruntat cu poliția când au încercat să facă un graffiti în favoarea opoziției într-o piață centrală din capitală. Inculpatul a strigat înainte de a-şi introduce stiloul în gât: „GUBOPiK (Direcția Generală pentru Lupta împotriva Criminalității Organizate și Corupției, – o subdirecţie a Ministerului de Interne-), spun că, dacă nu pledez vinovat, va deschide dosare penale împotriva familiei mele!”, apoi a fost transferat la spital unde se află internat. De nouă luni, Latipov refuză să facă o declarație prin care să accepte acuzațiile împotriva sa.
Criticile la adresa lui Lukașenko din ultimul an au fost auzite de Europa și de o mare parte din comunitatea internațională. De la miezul nopții de joi spre vineri, Uniunea Europeană își va păstra spațiul aerian închis pentru zborurile companiilor aeriene din Belarus. Interdicția de aterizare și decolare de pe aeroporturile europene face parte dintr-un pachet de sancțiuni agreat de liderii Celor 27 la summitul din luna mai.
La rândul său, guvernul britanic, prin secretarul de stat pentru Afaceri externe, Dominic Raab, a declarat că interviul a fost realizat în mod clar sub presiune. Germania a acuzat, de asemenea, guvernul Lukașenko că l-a obligat pe Roman să acorde interviul. „A fost obligat să facă mărturisiri neverosimile”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.