„Este clar – a explicat membrul guvernului de la Berlin – că pozițiile sunt mult mai puțin omogene decât ne-am imaginat”. La Ramstein s-au adunat miniștri și înalți oficiali militari din aproximativ cincizeci de țări. Mai exact, Polonia și Finlanda au propus livrarea artileriei grele, însă poziția nu a fost împărtășită de toate statele prezente.
În deschiderea întâlnirii, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut națiunilor aliate să accelereze aprovizionarea cu arme grele, numai că între țările occidentale nu a existat unanimitate în acest sens, fapt care stârnit reacția imediată a Kremlinului, al cărui purtător de cuvânt, Dimitri Peskov, a afirmat că acest lucru ar demonstra că acum, posibila victorie a Ucrainei „pe câmpul de luptă” este „iluzorie”.
Statele Unite: „Vom continua să ajutăm Ucraina”
Numeroși experți consideră însă că o posibilă aprovizionare cu tancuri grele moderne, de provenienţă occidentală, ar reprezenta un avantaj strategic fundamental pentru Kiev pe frontul de Est, potrivit unui articol realizat de Andrea Barolini pentru euronews.com
„Nu vom încetini ritmul, vom continua să facem eforturi pentru a ajuta Ucraina și sunt sigur că partenerii noștri din întreaga lume doresc şi ei să meargă până la capăt”, a asigurat după summit secretarul american al apărării, Lloyd Austin, adăugând că Kievul se pregătește să experimenteze „o fază decisivă”.
La rândul său, Washingtonul va elibera un ajutor total în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ajutor care include trimiterea a 59 de vehicule blindate ușoare Bradley, pe lângă cele 50 promise pe 6 ianuarie și alte 90 de vehicule folosite pentru transportul trupelor. Cu toate acestea, deocamdată, nu este prevăzută trimiterea de tancuri de tip Abrams.
Şi Marea Britanie s-a angajat să trimită în Ucraina 600 de rachete Brimstone; Danemarca va trimite 19 arme Caesar de fabricație franceză și Suedia o serie de arme Archer. Mai mult, Finlanda plănuiește un ajutor militar de 400 de milioane de euro, care include în special artileria și muniția.
Liderii occidentali reuniți în Germania au preferat să nu livreze Ucrainei nici măcar sisteme de rachete cu rază lungă, care ar putea afecta lanțul de aprovizionare militar rus. Un consilier al lui Zelenski a propus „să nu mai tremurăm în fața lui Putin”, dar miniștrii și soldații reuniți la Ramstein tem o escaladare periculoasă a conflictului, în cazul în care Zelenski ar folosi aceste tipuri de arme pentru a lovi în profunzime teritoriul Rusiei, precum și bazele aeriene și navale din Crimeea.
Între timp, Organizația Națiunilor Unite a anunțat sosirea unui prim convoi umanitar în apropiere de Soledar, oraș din estul Ucrainei a cărui cucerire a fost revendicată săptămâna trecută de armata rusă și de mercenarii din grupul Wagner, cucerire dezminţită de Kiev.