"Dezvoltarea unei economii globale din ce în ce integrate, marcată mai ales de comerțul liber, libera circulație a capitalurilor, precum și adjudecarea cu uşurinţă a piețelor de forță de muncă străină mai ieftină." Aceasta este definiția dată de Merriam-Webster globalizării, tendință care a domină economia și comerțul de zeci de ani. Dar acum, s-ar putea să vedem un curs în sens invers, scrie portalul de ştiri Business Insider.
De la criza financiară la Brexit şi apoi la alegerea lui Donald Trump, globalizarea este în moarte clinică şi a primit lovitură după lovitură. Acum, este probabil să vedem cel puțin o derulare parțială a acestui scenariu.
"Fundalul politic pare negativ pentru globalizare", au scris Jason Rotenberg si Jeff Amato de la Bridgewater, într-o notă pentru clienţi. Bridgewater este cel mai mare fond de risc din lume, cu aproximativ 150 de miliarde de dolari în administrare.
Aceasta a fost o temă recurentă în analiza de pe Wall Street privind victoria lui Trump.
"Globalizarea, concurența, internaționalismul sunt acum ferm în retragere", a spus Crispin Odey, manager de fond de risc într-o notă către clienți. "Inflația și protecționismul promit un viitor nu la fel de plăcut activelor financiare precum relaxarea cantitativă și deflație, aşa cum a fost până acum."
Și chiar înainte de victorie, strategii și analiștii lui Trump semnalizau semnificația acestui "mega-trend".
"Dacă 2008 a marcat declanșarea, acest an este probabil să fie amintit pentru semnalizarea persistenței unei noi mega-tendințe: de vârf și probabil de relaxare a globalizării", a declarat înainte de alegeri George Saravelos, șef strategie Forex al Deutsche Bank.
Exporturile mondiale nominale au fost în mod constant pe un trend ascendent timp de zeci de ani, până la criza financiară din 2008, când au început să se clatine.
"Lăsând la o parte politica, atât fluxurile comerciale cât şi cele de capital – ca pondere din PIB-ul global – s-au aplatizat deja din motive economice", au scris Rotenberg și Amato în nota lor.
"Lumea a fost pe o tendință de" globalizare"de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial", a declarat Saravelos înainte de alegeri. "Dar uitându-ne la dovezile din acest an, acestea sunt convingătoare pentru a argumenta că acest trend se inversează."
Exporturile mondiale ca procent din PIB au atins punctul culminant și sunt chiar în scădere în ultimii doi ani, în timp ce fluxurile financiare transfrontaliere brute înspre SUA se “înclină”.
Globalizarea a devenit tot mai nepopulară, cu nemulțumiri ale maselor ce se arată în contextul noilor acorduri comerciale.
"Numărul de noi oferte comerciale este la cel mai scăzut nivel din ultimele peste două decenii", potrivit spune Saravelos de la Deutsche Bank.
Forța de muncă ieftină pe pe piețele emergente, care a condus globalizarea în deceniile anterioare, a devenit mai scumpă.
"O mare parte din „fructele la îndemână” în economiile de piață emergente a fost deja exploatată", a se arată în nota Bridgewater. "Acest lucru este valabil mai ales în China, unde o monedă mai puternică (în termeni valutari la nivel mondial), combinată cu costurile forței de muncă interne mai mari, provoacă o aplatizare a cotei comerciale a Chinei la nivel mondial."
În același timp, avantajul costului construirii unei fabrici în China, față de acasă, a scăzut.