Valoarea tranzacţiilor care au implicat companii din sectorul energiei alternative a crescut, anul trecut, cu 47%, ajungând la 55,7 miliarde de dolari. Pentru 2008, se aşteaptă un nou record. O tendinţă de care vor beneficia şi firmele din România.
Insecuritatea de pe pieţele internaţionale, preţul ridicat al petrolului şi schimbările climei au sporit interesul marilor corporaţii pentru extinderea în domeniul energiei alternative, în special prin achiziţii, se arată într-un studiu publicat recent de KPMG. Producătorii de electricitate fac achiziţii pentru a respecta noile norme de mediu, cei din domeniul petrolier sau al gazelor naturale cumpără firme producătoare de biocombustibili, iar fondurile de investiţii sunt în căutare de afaceri cu potenţial ridicat pe termen lung. Toate acestea au dus la o creştere fără precedent a valorii tranzacţiilor din domeniul energiei alternative. Compania indiană Suzlon, de exemplu, a intrat anul trecut pe piaţa europeană prin achiziţia firmei germane REpower, pentru 1,6 miliarde dolari, o sumă de patru ori mai mare decât venitul anual al acesteia, iar grupul franco-belgian Suez a cumpărat Compagnie du Vent pentru o sumă ce a depăşit de peste 50 de ori veniturile anuale ale companiei franceze producătoare de energie eoliană.
Există mai multe motive care îi determină pe managerii marilor corporaţii să apeleze la achiziţii în loc să dezvolte organic divizii specializate în producţia de energie alternativă. Printre acestea se numără dificultatea de a obţine autorizaţii în timp util de la autorităţi pentru dezvoltarea de unităţi de producţie, lipsa unui număr suficient de mare de nave specializate în construirea de câmpuri eoliene pe mare, dar şi deficitul de turbine eoliene. Până când o parte dintre aceste constrângeri nu vor dispărea, este probabil ca valorile de piaţă ale firmelor preluate să continue să crească. „Singura posibilitate de a intra masiv în acest domeniu este prin achiziţia altor companii“, spune Rey-Baltar, CFO of Iberdrola Renovables.
Vântul investiţiilor bate spre Europa de Est
În ultimii ani, Europa a fost continentul care s-a concentrat cel mai mult pe energia vântului. La sfârşitul lui 2007, puterea eoliană instalată în UE era de peste 56 GW, de peste trei ori mai mare decât nivelul din Statele Unite, conform unui barometru publicat recent de către Comisia Europeană. În plus, se estimează că puterea eoliană instalată în spaţiul comunitar va creşte cu aproximativ 60% până în anul 2010. Evident, acest trend nu va ocoli nici ţara noastră.
Compania spaniolă Iberdrola şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona 50 de proiecte de energie eoliană din România, cu o capacitate de 1.600 de MW, pentru care ar urma să asigure o investiţie între 200 şi 300 milioane euro. Dar această firmă nu este singura interesată de producţia de energie alternativă în ţara noastră. Electrica estimează că va investi 150 milioane de euro până în 2012 într-o capacitate de 100 MW în domeniul energiei eoliene şi într-o capacitate de 200 MW a centralelor pe bază de biomasă.
Grupul italian Enel a achiziţionat anul trecut compania autohtonă Blue Line, societate care deţine drepturile de dezvoltare a unor proiecte de energie eoliană în Dobrogea, pentru 200 MW. Alte nume importante care se implică în proiecte în România sunt CEZ, E.ON şi Eviva. „În multe ţări vest-europene s-a atins un nivel de maturitate în dezvoltarea acestui domeniu, şi, în consecinţă, companiile energetice vest-europene îşi îndreaptă acum atenţia către zonele din Europa Centrală şi de Est, inclusiv către România“, spune Răzvan Mihai, partener KPMG România. „În ţara noastră, oportunităţile din domeniul energiei alternative sunt semnificative, depăşind media statelor din Uniunea Europeană. Oportunităţile sunt atât în domeniul energiei eoliene, biomasei sau hidroenergiei, cât şi în domeniul energiei solare sau geotermale“, adaugă Răzvan Mihai.
Preluările de companii autohtone din domeniul energiei regenerabile au fost sporadice până în acest moment, dar analiştii KPMG estimează că numărul firmelor oferite spre vânzare şi al tranzacţiilor va creşte semnificativ în viitorul apropiat, la fel ca şi valoarea sumelor obţinute de antreprenori.
AVANTAJUL COSTURILOR
Cea mai atractivă sursă de energie alternativă este, în prezent, cea eoliană care a atras deja atenţia investitorilor atât pe plan intern, cât şi internaţional. Tehnologia necesară generării energiei eoliene este considerată a fi una matură, implicând costuri mai mici pe termen lung comparativ cu alte surse de energie alternativă.
Răzvan Mihai, partener KPMG România
Capital – Editia nr. 21, data 28 mai 2008