Valoarea tranzacţiilor care au implicat companii din sectorul energiei alternative a crescut, anul trecut, cu 47%, ajungând la 55,7 miliarde de dolari. Pentru 2008, se aşteaptă un nou record. O tendinţă de care vor beneficia şi firmele din România. Insecuritatea de pe pieţele internaţionale, preţul ridicat al petrolului şi schimbările climei au sporit interesul marilor corporaţii pentru extinderea în domeniul energiei alternative, în special prin achiziţii, se arată în
Valoarea tranzacţiilor care au implicat companii din sectorul energiei alternative a crescut, anul trecut, cu 47%, ajungând la 55,7 miliarde de dolari. Pentru 2008, se aşteaptă un nou record. O tendinţă de care vor beneficia şi firmele din România.
Insecuritatea de pe pieţele internaţionale, preţul ridicat al petrolului şi schimbările climei au sporit interesul marilor corporaţii pentru extinderea în domeniul energiei alternative, în special prin achiziţii, se arată într-un studiu publicat recent de KPMG. Producătorii de electricitate fac achiziţii pentru a respecta noile norme de mediu, cei din domeniul petrolier sau al gazelor naturale cumpără firme producătoare de biocombustibili, iar fondurile de investiţii sunt în căutare de afaceri cu potenţial ridicat pe termen lung. Toate acestea au dus la o creştere fără precedent a valorii tranzacţiilor din domeniul energiei alternative. Compania indiană Suzlon, de exemplu, a intrat anul trecut pe piaţa europeană prin achiziţia firmei germane REpower, pentru 1,6 miliarde dolari, o sumă de patru ori mai mare decât venitul anual al acesteia, iar grupul franco-belgian Suez a cumpărat Compagnie du Vent pentru o sumă ce a depăşit de peste 50 de ori veniturile anuale ale companiei franceze producătoare de energie eoliană.
Vântul investiţiilor bate spre Europa de Est
Compania spaniolă Iberdrola şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona 50 de proiecte de energie eoliană din România, cu o capacitate de 1.600 de MW, pentru care ar urma să asigure o investiţie între 200 şi 300 milioane euro. Dar această firmă nu este singura interesată de producţia de energie alternativă în ţara noastră. Electrica estimează că va investi 150 milioane de euro până în 2012 într-o capacitate de 100 MW în domeniul energiei eoliene şi într-o capacitate de 200 MW a centralelor pe bază de biomasă.
Preluările de companii autohtone din domeniul energiei regenerabile au fost sporadice până în acest moment, dar analiştii KPMG estimează că numărul firmelor oferite spre vânzare şi al tranzacţiilor va creşte semnificativ în viitorul apropiat, la fel ca şi valoarea sumelor obţinute de antreprenori.
AVANTAJUL COSTURILOR
Răzvan Mihai, partener KPMG România
Capital – Editia nr. 21, data 28 mai 2008