Punctul forte caracteristic unui astfel de program este caracterul sau international. Cursurile si dezbaterile sunt sustinute de profesori renumiti ai mai multor universitati, iar studentii vin de pe toate continentele. Cursurile dureaza, de regula, cateva saptamani, iar la final, participantii primesc o diploma, mai mult simbolica. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca participarea la o scoala de vara face o impresie foarte buna, mentionata in CV. Problema acestor cursuri poate fi taxa lor destul de ridicata, dat fiind ca nu toate programele acorda burse care sa acopere costurile. Insa, in cazul in care bursele se acorda, nu este nevoie, de regula, pentru candidatura, decat de redactarea unui eseu. Pe de alta parte, chiar si in cazul in care nu se specifica clar ca exista posibilitatea acordarii de burse, cei interesati au sansa de a primi ajutor financiar. Pentru aceasta, trebuie redactata o scrisoare care sa contina argumente solide si trimisa conducatorului de program.
Universitatile europene ofera in vara aceasta peste 30 de cursuri in perioada iulie-august. Inscrierile se pot face, in general, pana la sfarsitul lunii aprilie sau mai. Cei interesati trebuie sa se grabeasca sa contacteze institutiile respective. Toate datele necesare se afla pe site-uri.
Universitatea din Viena ofera doua programe internationale de vara. Primul dintre acestea are ca teme principale: sisteme politice europene, decizia politica in Uniunea Europeana, puncte cheie in istoria secolului XX, siguranta spatiului european dupa Razboiul Rece, probleme de politica monetara in UE, muzica in cultura europeana. Perioada de desfasurare: 14-25 iulie 2003. Al doilea program are ca teme: cadrul legal si institutional al UE, Europa ca spatiu cultural, protectia internationala a drepturilor omului, politica in trecut. Perioada de desfasurare: 28 iulie-8 august. Se pot inscrie studentii care au absolvit anul II. Costul total al programelor este de 2.400 de euro, dar se acorda si un numar limitat de burse.
Informatii suplimentare: E-mail: Sommerhochschule@univie.ac.at, site: https://www.univie.ac.at/Sommerhochschule.
In Belgia, in perioada 1-26 iulie, Universite Libre de Bruxelles si Michigan State University organizeaza scoala internationala de vara intitulata Relatiile externe ale Uniunii Europene. Costul total: 600 de euro.
Informatii: Email: summereu@ ulb.ac.be, pagina web: https:// www.ulb.ac.be/soco/summer/.
Universitatea de vara din Hessen, Germania, are ca tema: „Natiuni mai mici si minoritati etnice in procesul integrarii europene”. Perioada de desfasurare: 29 iulie-22 august. Se pot inscrie studenti si absolventi din toate domeniile de studiu. Taxa este de 1.200 euro, dar se acorda si burse. Informatii: E-mail: mail@sommeruni-marburg.de, pagina web: https:// www.sommeruni-marburg.de.
In Irlanda, la Dublin, va avea loc in perioada 2-18 iulie scoala internationala de vara „55th Irish Studies: Being Irish: Image, History and Tradition”. Grupul tinta este format din studenti din orice domeniu de studiu. Cursul costa 685 de euro, cheltuielile totale insumand 1.045 de euro. Se acorda burse. Informatii suplimentare: E-mail: summer.school@ucd.ie, Web: https://www.ucd.ie/summerschool
Tot in Irlanda, la Limerick, in perioada 1-15 iulie, se va desfasura „6th Jean Monnet Summer School”, avand ca tema integrarea europeana. Participarea la program costa 595 euro. Informatii suplimentare: Email: edward.moxon-browne@ul.ie, Web: https://www.ul.ie/rceuros/summerschool.
In Olanda, „Amsterdam-Maastricht Summer University” va avea loc intre 30 iunie si 2 iulie. Tema seminarului este „Un viitor sigur pentru o Europa extinsa?” Programul este adresat oficialilor din tarile UE si statele candidate, dar si consultantilor, studentilor si absolventilor din domeniul stiintelor politice sau dreptului. Toate informatiile necesare pot fi obtinute la adresele: E-mail: ruggero.lala@ amsu.edu; office@amsu.edu, https:// www.amsu.edu/ courses/law/ publ22003.htm.
Un alt program care se va desfasura in Olanda in perioada 25-29 august este „A treia scoala de vara – analiza retelelor politice si manageriale”. Locatia programului este Universitatea din Tilburg. Costul total este de 250 de euro, dar se acorda si burse. Pentru mai multe detalii, trebuie contactat coordonatorul programului, la adresa: p.kenis”uvt.nl.
Universitatea Cambridge organizeaza, mai multe programe in acesta vara:International Summer School (ISS) I, in perioada 7 iulie – 1 august, si ISS II, intre 3 si 16 august. Taxele sunt de aproximativ 600 de euro si nu se specifica daca se acorda burse.
Date de contact: E-mail: intenq@cont-ed.cam.ac.uk, Web: https://www.cont-ed.cam.ac.uk/ IntSummer.