'De asemenea, sunt în măsură să vă spun astăzi (joi – n.r.) că, în urma acţiunilor desfăşurate împreună cu ANAF şi cu alte instituţii cu atribuţii în domeniul evaziunii fiscale şi a combaterii muncii nedeclarate, din luna septembrie 2013 până în luna septembrie 2014, am scos din economia neagră, din munca la negru, un număr de 77.000 de contracte individuale de muncă, ce au intrat în zona albă. Consider că, în continuare, Inspecţia Muncii împreună cu celelalte instituţii care au atribuţii în domeniu, în special ANAF-ul, trebuie să continue astfel de verificări în aşa fel încât oamenii să nu fie păcăliţi. Ştiu că este greu, dar să nu mai existe astfel de contracte neîncheiate, pentru a scădea numărul de persoane care lucrează în economia subterană, pentru că nu face bine niciunui român,dar nici economiei în ansamblu', a afirmat Rovana Plumb.
Ea a precizat că, în prezent, la nivel naţional există 18.000 de locuri de muncă neocupate în toate judeţele ţării.
Referitor la creşterea salariilor, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a informat că din luna ianuarie 2015 salariul minim pe economie va creşte cu 75 de lei pentru primele şase luni ale anului, urmând ca de la 1 iulie 2015 până la sfârşitul anului, salariul minim să ajungă la 1.050 de lei, astfel încât în 2016 să se ajungă la 1.200 de lei, aşa cum s-a promis.
'Desigur că această creştere salarială, în dialogul pe care îl purtăm cu reprezentanţii Consiliului IMM-urilor va fi supus unei dezbateri nu numai în Comisia de dialog social, dar se va face şi acel test de stres sau testul IMM-urilor. Se lucrează în prezent la finalizarea chestionarului pentru a fi trimis IMM-urilor, pentru a vedea ce impact are asupra lor şi dacă ar exista vreo problemă în ceea ce priveşte creşterea salariului minim. Noi suntem decişi să ridicăm acest salariu minim pentru că şi aşa, la 200 de euro cât a ajuns acum, încă este mic, încă este nevoie de o creştere mai mare şi acest lucru se poate realiza datorită creşterii economice pe care o avem şi a unor colectări mai bune la bugetul de stat, şi sperăm că măsurile pe care le-am luat, în special netaxarea profitului reinvestit şi reducerea fiscalităţii pe piaţa muncii cu cinci puncte procentuale, să conducă nu numai la creşterea numărului locurilor de muncă, dar şi la o bunăstare în casele fiecărui român', a explicat Rovana Plumb.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice s-a întâlnit joi, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, cu peste 200 de pensionari, pentru a vedea în ce mod trebuie îmbunătăţită legislaţia pe baza propunerilor lor, astfel încât să le fie mai bine, iar activitatea desfăşurată de-a lungul anilor să fie reflectată într-o pensie decentă.
SURSA: Agerpres