Daca nu va tenteaza America de Nord si preferati universitatile europene, una dintre oportunitatile de studii doctorale o reprezinta Marea Britanie. Cine nu stie de vestitele centre universitare Oxford si Cambridge? Rivale si la traditionala cursa anuala de canotaj academic (de pe Tamisa), dar aflate si intr-o apriga disputa in ceea ce priveste atragerea celor mai buni studenti vorbitori de limba engleza din lume, cele doua institutii atrag in fiecare an numerosi candidati la studiile postdoctorale. Desi sunt mai conservatori in ceea ce priveste rutina si regulile universitare (in respect pentru traditiile victoriene), englezii sunt si ei deschisi (chiar daca nu in aceesi masura ca nord-americanii) vizavi de acordarea unor burse sau alte mijloace de suport financiar pentru doctoranzii merituosi.
Cambridge este un oras exclusiv universitar, concentrand Universitatea si colegiile, precum si un numar impresionant de institute de cercetare care ofera oportunitati pentru relaizari academice fara egal. Universitatea propriu-zisa are un numar de 1.500 de cadre profesorale, peste 17.500 de studenti, dintre care circa 7.000 inscrisi la studii postuniversitare (PhD, MBA si DBA – doctor in business administration, MPhil – master in philosophy etc.). Majoritatea doctoranzilor sunt absolventi de facultati din alte tari. Cambridge University are 21 de facultati si peste 50 de departamente; fiecare facultate are propria ei biblioteca, in afara de uriasa biblioteca universitara (una dintre cele mai „bogate” din lume). Studentii sunt organizati in diferite asociatii, care au menirea de a sprijini noii veniti, de a le facilita eventuale sponsorizari sau sprijin finaciar (mai ales studentilor cu background academic exceptional sau proveniti din tari mai sarace). In acest context, trebuie amintite premiile ORS (Oversesa Research Students), oferite de Consiliul vice-guvernatorilor si rectorilor universitatilor engleze studentilor straini care intentioneaza sa urmeze cursuri de cercetare dedicate pentru obtinerea titlului de PhD. De asemenea, mai trebuie precizat – ca o curiozitate – ca procedurile de admitere sunt diferite, in functie de originea geografica a candidatilor. Sunt patru grupe procedurale: Australia, Canada, Noua Zeelanda si SUA; India; tarile UE; restul lumii.
Scotienii nu sunt zgarciti cu cei destepti
Oare cine nu este atras de Scotia ? Doar sa amintim de „highlander”, whisky sau controversatul monstru din Loch Ness. Sau poate va tenteaza sa purtati – macar o data in viata – superba fusta barbateasca cunoscuta drept kilt. Iar daca ajungi sa studiezi la Glasgow sau Edinburgh, poti verifica „live” proverbiala zgarcenie a scotienilor. Universitatea Heriot-Watt, din Edinburgh, este una dintre cele mai cunoscute institutii de invatamant superior din Marea Britanie, cunoscuta in special prin nivelul ridicat al recrutarii si calitatii trainingului postuniversitar. Heriot-Watt este structurata in trei campusuri academice. Principalul este situat in Edinburgh – in partea vestica a capitalei scotiene, in zona Riccarton, fostul domeniu al familiei Gibson-Craig. Al doilea campus, numit „Scotish Borders”, dateaza din octombrie 1998, cand Colegiul Scotian de Inginerie Textila a fost absorbit de Heriot-Watt. Actualmente, in acest campus se afla si un departament al Scolii de Management. In fine, campusul de la Orkney adaposteste Centrul International pentru Tehnologie si… baza de scufundatori marini universitari. Dar sa prezentam cateva din facultatile H-W. Scoala de Management numara peste 800 de studenti si este recunoscuta pentru legaturile stranse cu universitati din Europa Centrala si de Est.
Scoala de Business, cu cei peste 9.000 de studenti implicati in programele MBA, este una din cele mai mari din lume. Facultatea de lingvistica este una dintre cele trei institutii academice britanice care acorda titlul de PhD in lingvistica. Insa, mandria universitatii Heriot-Watt o reprezinta Departamentul de Fizica, cunoscut pe plan mondial prin programe foarte puternice de cercetare.
Universitatea din Southampton a fost fondata in 1862 si si-a inceput ascensiunea academica in postura de Institutul Hartley. Din 1952, cand a fost distinsa cu Carta Regala, institutia a continuat sa se dezvolte spectaculos. Astazi, la Southampton studiaza peste 18.000 de studenti, dintre care mai mult de 1.200 din strainatate. Este considerata una din universitatile de referinta in ceea ce priveste programele de cercetare, avand o reputatie internationala considerabila in multe domenii stiintifice. Structural, este compusa din trei campusuri: Highfield, situat la doua mile de centrul orasului Southampton (de altfel si cel mai modern din punct de vedere arhitectonic); Avenue, care gazduieste Facultatea de Arte, Scoala de Stiinte Oceanice si ale Pamantului – incorporand cel mai mare centru de studii marine din lume; oraselul istoric Winchester, unde se afla Centrul de Arta Moderna si Design. Tot aici se afla cele sapte vestite biblioteci universitare, care poseda peste un milion de carti, 6.000 de publicatii periodice si servicii electronice de exceptie: CD-ROM-uri, baze de date computerizate, resurse si alte mijloace Internet. Iar in ceea ce priveste domeniul calculatoarelor, sa amintim doar ca Southampton este fieful Unix-istilor.     

Universitatea Herriot-Watt din Edinburgh

Departamente: Matematica, Cibernetica si Statistica; Matematica si Management; Limbi straine; Stiinte biologice; Ingineria constructiilor; Inginerie civila; Inginerie electrica si calculatoare; Inginerie mecanica si chimica; Inginerie petroliera;
Fizica; Inginerie textila.
Programe de doctorat: Optoelectronica; Optica computationala; Laseri; Optica neliniara; Tehnologia semiconductoarelor; Fizica mediului; Tehnologia fibrei optice; Fizica teoretica; Aplicatii industriale ale fotonicii.
Termen de inscriere: ianuarie-martie din cursul anului universitar
Durata studii: 3 ani (full-time) sau 4-6 ani (part-time)
Taxe: 6.500 – 9.100 lire sterline
Burse: tip James Watt (Taxa plus stipendii de intretinere), acordate aplicantilor
ORSAS (Overseas Research Student Awards Scheme)*; partiale (plata taxei si 2.000 de lire sterline pentru cheltuieli); plata taxei anuale**
Teste de admitere: TOEFL (Tests of English as Foreign Language) si eventual GRE (Graduate Recording Evaluation)**
Persoana de contact: prof. A.C. Walker / Director of Postgraduate Studies
Telefon: 0131 451 3036; e-mail: A.C.Walker@hw.ac.uk
Web: www. phy.hw.ac.uk/postg
Adresa: H-W University, Riccarton, Edinburgh EH14 4AS, Scotland
* Pentru incadrarea in schema ORSAS, studiile doctorale presupun Proiecte PhD nominalizate; de exemplu, pentru 2001/2002, putem aminti: „Colaborari in fotonica ultrarapida”, „Senzori optici in masurarea vibratiilor”, „Accelerator micro-liniar optic” etc.
** Oricum, este bine sa se ia legatura cu Comisia Internationala Post-Universitara.

Universitatea Cambridge

Specialitati doctorale: peste 50
Termen de inscriere: 1.10 – 19.12
(termenul Michaelmas); 5.01 – 25.03 (Termenul Lent); 10.04 – 25.06 (termenul Easter)
Teste: TOEFL – min. 600 puncte (varianta scrisa) sau 250 puncte (PC), la ambele fiind cerut un coeficient minim 5,0 la TWE (Test of Written English); la unele specialitati se cere si GRE
Taxe: 7.800 de lire sterline/an pentru Colegiul de Arta; 9.270 pentru universitatile/departamentele stiintifice; 17.154 lire pentru Medicina clinica.
Cheltuieli anuale necesare studentilor straini: min. 6.500 de lire sterline
Telefon: +44 1223 338394/395; Fax: +44 1223 338723
e-mail: admissions@gradstudies.cam.ac.uk
URL: https://www.admin.cam.uk/offices/gradstud/app-grad.html
Durata: in functie de programul doctoral, specialitate si optiunea full-time sau part-time.

Universitatea din Southampton

Specialitati doctorale: Arte; Stiinte aplicate si Inginerie; Drept; Medicina, Sanatate si Stiinte biologice; Studii Matematice; Stiinta; Stiinte sociale; r
Teste: TOEFL, TWE si GRE / trebuie luata legatura cu facultatile respectiver
Taxe: a se lua legatura cu facultatea (taxe in functie de specializarea/programul de cercetare alese)r
Cheltuieli anuale pentru studentii straini: circa 6.500-7.000 de lire sterliner
Burse: in general se stabilesc in anul premergator inscrierii la doctorat; exista insa burse pentru studentii cu background de exceptie la Departamentul de Inginerie (6800 de lire), la Institutul de cercetare a sunetelor si vibratiilor (3.000 de lire), la Matematica (2.000 de lire) etc.r
Adresa: Highsfield, Southampton, UK, SO17 1BJr
Telefon: +44 (0)23 8059 5000; Fax: +44 (0)23 8059 3285r
E-mail: webmaster@soton.ac.uk; URL: www.soton.ac.uk; Durata: 3-6 anir