La Targu Mures, un patron face afaceri bune cu rromii

Zoltan Balasz a infiintat la Targu Mures firma de constructii CapaProdcom SRL in 1996, cu un capital social de 100.000 lei. Pana sa ajunga la stadiul de patron, viata intreprinzatorului targumuresean nu a fost prea roz. Parintii lui, saraci lipiti pamantului, l-au abandonat imediat dupa nastere. Pana la majorat, viata lui a purtat amprenta orfelinatelor si a caselor de copii. La Casa de copii de la Sumuleu-Ciuc a invatat si o meserie: cea de muncitor in prelucrarea metalelor. Ulterior, avea sa t

Zoltan Balasz a infiintat la Targu Mures firma de constructii CapaProdcom SRL in 1996, cu un capital social de 100.000 lei. Pana sa ajunga la stadiul de patron, viata intreprinzatorului targumuresean nu a fost prea roz. Parintii lui, saraci lipiti pamantului, l-au abandonat imediat dupa nastere. Pana la majorat, viata lui a purtat amprenta orfelinatelor si a caselor de copii. La Casa de copii de la Sumuleu-Ciuc a invatat si o meserie: cea de muncitor in prelucrarea metalelor. Ulterior, avea sa termine si o scoala profesionala, la Toplita (Harghita). Dar, aceasta nu
i-a placut. Asa incat, a inceput sa lucreze in constructii, perindandu-se prin zeci de santiere. Dupa 1989 si-a dat seama ca viata de santierist nu este nici roz, si nici aducatoare de venituri. Astfel incat, si-a incropit propria sa afacere. Mai mult decat atat, angajeaza cu preponderenta rromi, buni meseriasi, carora le da un salariu decent, pentru a nu fi nevoiti sa se ocupe, asa cum spune el, de „furtisaguri si alte prostii”.
O cifra de afaceri de
3,2 miliarde lei
Acum, „avutia” firmei se ridica la 300 milioane lei. „Tot ceea ce am obtinut s-a facut prin munca grea”, spune Balasz. Firma lui s-a specializat in lucrari de tinichigerie, reparatii acoperisuri cu materiale hidroizolante din import, zugraveli etc. Cifra de afaceri pe anul 1998 a insumat 3,2 miliarde lei, cu un beneficiu net de circa 600 milioane lei. Si toate acestea, fara nici un fel de credit bancar. „In mare parte, acest beneficiu l-am reinvestit in utilaje si materii prime”, afirma patronul firmei.
Majoritatea beneficiarilor sunt institutii bugetare: scoli, gradinite, dispensare, primarii. Insa, munca cu bugetarii nu este totdeauna rodnica. Balasz se plange ca, din cauza lipsei de fonduri bugetare, acestia ii datoreaza aproximativ 800 milioane lei. Cu toate acestea, firma continua sa lucreze si sa primeasca zeci de comenzi. „Ni s-a dus vestea ca lucram bine, ca suntem buni meseriasi. Asa ca, nu trebuie sa mergem noi dupa clienti, ci vin ei sa ne solicite”, declara Balasz.
In medie, are angajati 20-25 de muncitori, cu totii rromi. Ei lucreaza sezonier, pe baza de contract de prestari-servicii. Singurul angajat cu carte de munca, tot rrom, este directorul economic. Salariul mediu lunar al lucratorilor este de 2-2,5 milioane lei. Daca exista comenzi multe, acest salariu poate sari simtitor peste 3 milioane lei. „As dori sa angajez cat mai multi rromi. Familiile lor au multi copii si cu totii au nevoie de o bucata de paine alba. Pe de alta parte, este benefic pentru societate ca acesti oameni isi castiga cele necesare traiului printr-o munca cinstita si utila”, spune Balasz. El este extrem de multumit de lucratorii sai care, atunci cand e de lucru, nu pregeta sa lucreze chiar si la sfarsit de saptamana.
Patronul firmei Capa SRL se plange ca actualii guvernanti nu sprijina intreprinderile mici si mijlocii. De asemenea, impozitele percepute i se par imense. La fel si penalitatile, cand din cauza blocajului financiar nu poate plati la timp darile catre stat. Balasz crede ca daca
s-ar acorda niste facilitati ar putea angaja mai multi oameni, ceea ce ar fi benefic pentru societate si pentru comunitatea rromilor. De asemenea, i se pare extrem de suparatoare si agasanta birocratia din Romania, care de multe ori pune bete in roate intreprinzatorilor. El considera ca daca aceasta ar fi eliminata, intreprinderile mici si mijlocii ar putea munci mai profitabil, inclusiv pentru stat, prin impozitele si taxele pe care le platesc.
Un patron optimist
din fire
Zoltan Balasz este optimist din fire. Are o serie de proiecte concrete. Proiectul de fezabilitate privind construirea unei fabrici de caramizi ar da de lucru la 30-40 de rromi. Documentatia este deja intocmita si, in scurt timp, va purcede la demararea investitiei. De asemenea, doreste infiintarea unui atelier de artizanat (impletituri din nuiele), precum si a unuia de tinichigerie. Un alt obiectiv este cumpararea unui sediu propriu, caci cel actual este inchiriat pe o suma piperata. „Sunt o fire optimista, spune Balasz. Tot timpul sper ca anul care vine va fi mai bun decat cel care a trecut.”
Uniunile se preocupa
de sponsorizari
Capa SRL este singura firma de constructii din tara patronata de un rrom si care angajeaza cu preponderenta rromi. Cu toate acestea, patronul nu se simte dezavantajat. Atat beneficiarii, cat si furnizorii de materiale de constructii il trateaza cu respect, ca pe o firma serioasa si de incredere. Mai mult decat atat, multi furnizori ii livreaza materie prima pe credit, atunci cand firma nu dispune de lichiditati. Din partea numeroaselor asociatii sau uniuni ai rromilor, Balasz nu a primit nimic. „De obicei, liderii lor vin doar dupa sponsorizari”, spune razand.
Intr-un domeniu unde concurenta este acerba, semanand de multe ori cu legile junglei, firma Capa ramane in top. Recent, Camera de Comert si Industrie Mures a intocmit lista cu cele mai performante firme din judet. Firma patronata de Balasz a ocupat un merituos loc opt la ramura constructii, intreprinderi mici si mijlocii. Dar, in mod paradoxal, cu ocazia sindrofiei dedicata „fruntasilor”, Camera de Comert a… uitat sa-l invite pe Balasz.
Pentru a da muncitorilor si o ocupatie in timpul liber, Balasz a infiintat o echipa de minifotbal si una de tenis de masa, care participa cu destul succes la o serie de competitii la nivel local.
In pofida deselor prejudecati, pot fi vazuti si tigani fericiti. Unii dintre acestia chiar la firma Capa Prodcom SRL din Targu Mures.    

Carte de vizita

Nume:    Zoltan Balasz
Data nasterii:    29 octombrie 1954, comuna Chibed (jud.Mures)
Studii:    Scoala Profesionala Toplita, promotia 1973
Ocupatie:    Patronul firmel Capa Prodcom SRL Targu Mures
Stare civila:    Casatorit
Copii:    3 (doi baieti, care lucreaza in firma, si o fata)
Hobby:    sportul, muzica, literatura