La Tulcea, averile cresc din imobiliare

În urmă cu 16 ani, era inginer la Trustul de Construcţii pentru Industria Alimentară şi Agricultură din Tulcea şi avea toate şansele să fie promovat în funcţia de director, dar tulceanul Cornel Constantin Georgescu a decis că mai important pentru el este să înceapă o afacere pe cont propriu. Din 1991, când a înfiinţat o firmă de construcţii şi până în prezent, averea lui a crescut constant, ajungând, în 2005, conform Top 300 Capital, la 15 milioane dolari. La or

În urmă cu 16 ani, era inginer la Trustul de Construcţii pentru Industria Alimentară şi Agricultură din Tulcea şi avea toate şansele să fie promovat în funcţia de director, dar tulceanul Cornel Constantin Georgescu a decis că mai important pentru el este să înceapă o afacere pe cont propriu. Din 1991, când a înfiinţat o firmă de construcţii şi până în prezent, averea lui a crescut constant, ajungând, în 2005, conform Top 300 Capital, la 15 milioane dolari.

La ora actuală, numai cifra de afaceri a grupului de firme condus de Georgescu depăşeşte cu mult această evaluare. În afară de compania Coral Construct, mai deţine diverse proprietăţi imobiliare, în special terenuri, în Bucureşti, Constanţa şi Tulcea. Marea sa problemă este acum lipsa forţei de muncă, mai ales pe o piaţă atât de dinamică cum este cea a construcţiilor.

Totalul activelor grupului de firme Coral se ridica, la finele lui 2006, la 21 de milioane dolari, în condiţiile în care, în urmă cu trei ani, acestea valorau 2,1 milioane dolari. Creşterea de aproximativ zece ori a valorii activelor se datorează, bineînţeles, şi exploziei preţurilor pe piaţa imobiliară. Alte 7,5 milioane de dolari valorează mijloacele fixe din dotările grupului de firme, din care mai fac parte Transif (utilaje de transport), Solar Aluminium (producător de tâmplărie de aluminiu şi PVC) şi Eurocons (proiectare în construcţii).
Cornel Georgescu este implicat şi în restaurarea monumentelor istorice, inclusiv a bisericilor din Bucovina, care este şi ţinutul său de baştină.

Un capitol aparte în portofoliul afacerilor lui Georgescu îl ocupă hotelul de trei stele din Delta Dunării şi pensiunea turistică Mila 35. Situat pe braţul Tulcea, puţin mai sus de locul în care Dunărea se desparte în braţele Sulina şi Sfântul Gheorghe, hotelul dispune de 35 de camere şi 65 de locuri de cazare, are piscină, terenuri de tenis cu nocturnă şi alte facilităţi de recreere.

Coral Mall, 12 etaje şi şase milioane de euro investiţi

Dar cea mai recentă investiţie a omului de afaceri tulcean este un complex comercial din Tulcea. Mallul este finalizat în proporţie de 95% şi va fi inaugurat la începutul anului viitor. Coral Mall din Tulcea are 12 etaje şi o suprafaţă construită de 10.000 de metri pătraţi. Investiţia totală în această construcţie se ridică la aproximativ şase milioane de euro, asigurate din fonduri proprii.

O evaluare preliminară a acestei construcţii, în actualul stadiu de execuţie al lucrării, indică o valoare de piaţă de peste 11 milioane de euro. „Pentru Tulcea, un oraş cu aproximativ 90.000 de locuitori, deschiderea unui mall este o iniţiativă curajoasă, pentru că acestea prind de obicei în oraşele foarte mari. Mizez însă pe marele potenţial turistic al Deltei, pe faptul că Tulcea este, practic, poarta de intrare în Deltă“, spune Georgescu. Pentru 2008, Delta Dunării a fost numită, în urma unei selecţii, peisajul mondial al anului, fapt care va aduce, cu siguranţă, mulţi turişti, în special străini.

Sfat

„Succesul are mulţi părinţi, iar înfrângerea este totdeauna orfană,
spune un proverb. De aceea, ideal în afaceri este să faci ce îţi
doreşti tu, nu să asculţi sfaturile altora despre ceea ce trebuie să
faci.“

 

HOBBY 

Călătorii

„Îmi place foarte mult să citesc şi să călătoresc, ori de câte ori am timp pentru asta“, spune Cornel Constantin Georgescu. A avut mult de învăţat din călătoriile pe care le-a făcut în străinătate, mai ales că unele dintre ele erau dedicate testării mediului de afaceri din ţările vizitate. A fost impresionat de construcţiile din SUA şi de modul în care oamenii îşi gestionează timpul.

Sporturi nautice

 

Născut în nordul Moldovei, Cornel Constantin Georgescu a ajuns Tulcea în urma repartiţiei după absolvirea facultăţii, dar a decis să rămână aici şi datorită pasiunii sale pentru sporturile nautice. „Prima dată când am venit ca stagiar, am fost urcat pe o şalupă rapidă cu care am mers până la Sulina. Am considerat atunci că este foarte frumos să locuieşti în Tulcea. După aceea, am aşteptat mult şi bine o nouă plimbare cu şalupa“, îşi aminteşte Georgescu. La ora actuală, nu mai trebuie să aştepte câteva luni să prindă o plimbare cu o barcă dichisită: are propriile sale şalupe rapide, patru la număr, plus alte tipuri de ambarcaţiuni uşoare şi chiar un ponton plutitor.