La un pas de dezastru! Gheţarii din Austria se topesc în ritm accelerat

gheţari

Sursa: Dreamstime

Alertă roșie dată de o organizație care monitorizează și măsoară ghețarii europeni. Ghețarii din Austria se topesc într-un ritm fără precedent.

Ghețarii din Austria se topesc într-un ritm fără precedent, potrivit Clubului Alpin Austriac. Niciodată, în întreaga istorie a serviciului de măsurare a ghețarilor, care datează din 1891, nu s-a înregistrat o retragere mai mare de ghețari”, a precizat organizația, potrivit Deutsche Welle.

2022 a fost unul dintre cei mai defavorabili ani. Clubul Alpin Austriac a spus că, în medie, cei 89 de ghețari pe care îi observă au pierdut 29 de metri în lungime – cea mai mare pierdere medie într-un an, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 2021, topirea ghețarilor a dus la o scădere medie de 11 metri în lungime. Iar 2022 a fost unul dintre cei defavorabili ani din istoria cercetării ghețarilor, în ciuda tendinței tot mai îngrijorătoare din ultimii ani.

Pasterze, care este cel mai mare ghețar din Austria, a pierdut 14,7 milioane de metri cubi de masă de gheață din secțiunea inferioară. ”Retragerea continuă într-un ritm accelerat şi valoarea actuală constituie un record net, iar gheţarul Schlatenkees din Tirol, aflat în descompunere, s-a retras cu 89,5 metri în 2022, comparativ cu 54,5 metri în anul precedent.

Dispariția ghețarilor din Austria, cel târziu în 2075

Toate aceste date evidenţiază în mod clar consecinţele schimbărilor climatice masiv amplificate de oameni, care vor duce la dispariţia gheţarilor din Austria în 2075 cel mai târziu, a declarat Gerhard Lieb, un reprezentant al serviciului de măsurători.

Acest rezultat poate fi explicat printr-o combinație a cantităților de zăpadă, sub medie, în timpul iernii, urmată de o perioadă lungă și foarte caldă de topire, care a început în jurul lunilor mai și iunie și a continuat până în septembrie, afirmă organizația.

Criza climatică are deja un impact enorm asupra ghețarilor

„În opinia Clubului Alpin, dezvoltarea turistică a zonelor ghețarilor nu mai este justificabilă într-un moment în care criza climatică are deja un impact enorm asupra ghețarilor”, a scris organizația. Până la sfârșitul secolului al XXI-lea, jumătate din ghețarii Pământului și un sfert din masa lor riscă să se topească, potrivit unui studiu publicat în revista Science în ianuarie.

Ingrid Hayek, președinta asociației din Austria, susține că topirea ghețarilor ar duce la secete regionale, pe lângă inundații, aluviuni și creșterea nivelului mării.

Ghețarii lumii dispar în ritm rapid

Jumătate din ghețarii lumii – rezervoare înghețate care furnizează trei sferturi din rezervele de apă la nivel mondial – ar putea ”dispărea” până la sfârșitul secolului în condițiile unei încălziri de 1,5 grade Celsius, concluzionează un studiu publicat la începutul acestui an.

Ghețarii sunt râuri de gheață care se deplasează lent și care joacă un rol esențial în aprovizionarea cu apă dulce a aproape tuturor regiunilor lumii. Pentru multe comunități, din Anzii peruani până în Himalaya, ghețarii sunt considerați drept adăpostul și manifestările fizice ale zeilor, având o semnificație care depășește cu mult valoarea materială.

Schimbările climatice provocate de om cauzează deja un declin generalizat al ghețarilor, iar rata pierderilor s-a accelerat în ultimele două decenii.

Noua cercetare folosește modele avansate pentru a proiecta schimbările care vor avea loc în toți cei 215.000 de ghețari de pe Pământ din 2015 până în 2100, în cadrul unei game largi de scenarii – de la un viitor în care încălzirea globală este menținută cu succes la 1,5 grade C până la o lume în care temperaturile vor atinge 4 grade C.