China trimite o undă de șoc la nivel mondial! A stabilit deja când va ataca o parte a Taiwanului
Oficialul de grad înalt de la Taipei a mai spus că liderii de la Beijing au decis amânarea atacului militar până în anul 2024, atunci când se va încheia mandatul președintelui Tsai Ing-Wen.
„Liderii chinezi au avut dezbateri interne despre atacarea sau ocuparea Insulelor Pratas. Este vorba de scenariul lansării unui război pentru a forţa Taiwanul să negocieze; evaluarea noastră este că acest lucru nu se va întâmpla în timpul mandatului preşedintelui Tsai Ing-wen”, a declarat Chen Ming-Tong, directorul Departamentului Naţional de Securitate din Taiwan.
La începutul lunii octombrie, China a trimis mai multe avioane militare în spaţiul aerian al Taiwanului. Amintim că autoritățile de la Beijing consideră că Taiwanul este teritoriul chinez și a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii.
De cealaltă parte, autoritățile din Taiwan spun că statul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a fixat ca prioritate modernizarea forţelor armate, concentrându-se pe sisteme mobile de armament. Într-un articol publicat recent în revista Foreign Affairs, preşedintele Tsai Ing-Wen a atras atenţia că o eventuală ocupare a Taiwanului de către armata chineză ar genera efecte „catastrofale” asupra păcii în Asia.
Ce spun SUA
Mark Milley, șeful de stat major american, a anunțat în cursul zilei de miercuri că Statele Unite ale Americii au capacitățile necesare pentru a apăra Taiwanul în cazul în care China s-ar decide să atace.
Șeful de stat major american a declarat, în cadrul unei conferințe a centrului de reflecție Aspen Security Forum, că este puțin probabil ca China să atace Taiwanul în următoarele 24 de luni.
Însă, „chinezii sunt în mod clar şi fără ambiguitate pe cale să se doteze cu capacităţile necesare pentru a oferi opţiuni conducerii ţării dacă ea o va dori în viitor”, a adăugat el.
Acesta a mai fost întrebat dacă Statele Unite ale Americii au capacitățile necesare pentru a apăra Taiwanul împotriva unui atac al Chinei. Mark Milley a răspuns afirmativ, subliniind că SUA dorește, totuși, o soluție pașnică la orice dispută între China și Taiwan.
„Avem în mod categoric capacităţile (necesare), nu există nicio îndoială”. Totodată, el a adăugat că SUA doresc în primul rând „o soluţie paşnică” la orice diferend între Taiwan şi China.
Şeful statului major american s-a abţinut să spună dacă ar fi util sau nu să se revină asupra politicii de lungă durată a SUA, supranumită a „ambiguităţii strategice”, în virtutea căreia Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi întărească apărarea, însă fără a promite explicit că va veni în ajutor în caz de atac. „În acest moment, aceasta este politica noastră şi ea va continua deocamdată”, a spus el.