Celelalte criterii, mai greu de calculat, fie din cauza lipsei informatiilor, fie pentru ca sunt ceva mai subiective, maresc cu siguranta numarul companiilor pasibile de a fi retrogradate la Categoria a doua sau chiar delistate.

Momentul de fata este unul mort din acest punct de vedere, cei de la Bursa neluand in calcul, deocamdata, delistari sau retrogradari ale emitentilor. Regulamentele actuale urmeaza sa fie refacute, iar propunerile pentru noile regulamente trebuie depuse la CNVM pana la 15 noiembrie, potrivit vicepresedintelui Bursei, Septimiu Stoica.
De altfel, Executivul Bursei, care are responsabilitatea de a urmari indeplinirea criteriilor de mentinere la Cota, nici nu a adus in discutie aceasta problema in fata Consiliului de Administratie, dupa cum a afirmat Stoica.


Petrom, cea mai mare dintre companiile de la Bursa, nu indeplineste conditiile pentru ramanerea la Categoria I, din cauza ca in 2004 a inregistrat pierdere. Oltchim este in aceeasi situatie, avand pierdere in anii 2002 si 2003 si profit in anul 2004.
Companiile de stat par a fi cele mai rebele in ceea ce priveste respectarea cerintelor minimale pentru ramanerea la Bursa. In afara de Oltchim, alte trei societati controlate de stat sunt in ofside. Rulmentul Brasov a avut pierdere in ultimii doi ani, Abrom Barlad in 2002 si 2004, iar Electroputere a avut in ultimii trei ani rezultate negative pe linie. Culmea culmilor, Rulmentul Brasov face parte din Categoria I a Bursei si, mai mult, este intre cele zece componente ale indicelui BET, de referinta pentru BVB.


Alte doua societati de la Categoria I, Rafinaria Astra si Rolast, sunt pe faras, cu pierderi in doi din ultimii trei ani. Asta, desigur, daca noul regulament nu le va da o mana de ajutor nesperata, eliminand sau imblanzind o parte din conditiile de mentinere.
Intre celelalte companii aflate in dificultate, Silcotub atrage atentia, cu atat mai mult cu cat in ultimul an a adus detinatorilor cel mai mare randament dintre actiunile cotate. Celelalte sunt firme mai mici, majoritatea cu probleme in ceea ce priveste profitul.

Bursa da vina pe modificarile frecvente de legislatie survenite in ultimii trei ani. “Intrucat in perioada amintita s-au produs modificari legislative frecvente, se impun atat actualizarea Regulamentului Nr. 3 al BVB, cat si schimbarea structurii (arhitecturii) pietei emitentilor admisi la BVB. Bursa nu a putut sa faca o analiza de anvergura asupra emitentilor listati si sa ia masurile corespunzatoare”, se arata intr-o precizare din partea BVB. Cu alte cuvinte, trei ani in care Regulamentul nu a putut functiona. Decat din cand in cand, vezi cazul Petrolsub Balc, delistata recent, si cel al Vel Pitar, care se va retrage de bunavoie.


In ceea ce priveste cele 12 companii alaturate, cu o capitalizare totala de 500 milioane de lei, ramanerea acestora la Bursa depinde de bunavointa noilor reglementari ce vor fi adoptate la finalul anului. Sau, de ce nu, de nebagarea de seama a functionarilor de la Bursa. Mai grav e ca investitorii care au avut incredere in ele habar nu au avut ca unele sunt de mult in afara reglementarilor BVB. si probabil, in curand, si in afara listei cu emitenti.





Petrom

Mandria Bursei de Valori Bucuresti, Petrom nu a justificat anul trecut asteptarile, inregistrand o pierdere de 9.700 miliarde de lei. Respectand regulamentele in vigoare ale Bursei, Petrom ar trebui retrogradata la Categoria de Baza, de unde ar putea reveni la Categoria I abia in 2007. Acest lucru nu ar insemna excluderea sa din vreunul din indicii din care face parte sau alt tip de sanctiune.









Electroputere

Pierderile din ultimii trei ani le vor crea, cel mai probabil, probleme la Bursa celor de la Electroputere. Asta in cazul in care oficialii institutiei vor decide sa fie mai exigenti si sa excluda companiile care nu mai corespund standardelor la care BVB sustine ca vrea sa ajunga. Rezultatele financiare din prima jumatate a anului nu sunt nici ele de natura sa creeze mari sperante pentru obtinerea de profit in 2005.









Oltchim

Componenta a indicelui BET, Oltchim Ramnicu Valcea a avut doi ani consecutivi de pierdere, chiar daca in 2004 a reusit sa treaca pe plus. Daca avem in vedere ca pentru mentinerea macar la Categoria de Baza este nevoie de profit in ultimul an sau macar in doi din ultimii trei ani, Oltchim ar fost de mult o amintire pentru BVB, trebuind sa fie delistata inca de anul trecut.

Societati cu probleme In Indeplinirea criteriilor de mentinere la bvb

Emitentul
2002
2003
2004
Capital social (milioane lei)
Risc
Oltchim
+
354
Retrogradare
Petrom
+
+
5.600
Retrogradare
Rafinaria Astra
+
113
Delistare
Rolast
+
30
Delistare
Rulmentul
+
32

Delistare

Abrom
+
6

Delistare

Carbid Fox
+
12
Delistare
Energopetrol
+
+
+
5
Delistare
Electroputere
12
Delistare
Loulis
27
Delistare
Mechel
124

Delistare

Silcotub
+
103
Delistare
Sofert
55
Delistare
UCM Resita
3
Delistare

+ = profit – = pierdere

sursa: bvb, capital

Ce spune regulamentul nr. 3 al bursei

– Capitalul social necesar inscrierii la Categoria de Baza este de cel putin echivalentul in lei a 2 milioane de euro, la cursul BNR


– Pentru inscrierea la Categoria I:

• Emitentul trebuie sa fi obtinut profit net in ultimii doi ani de activitate

• Capitalul social trebuie sa fie de cel putin echivalentul in lei a 8 milioane de euro la cursul oficial al Bancii Nationale

• Cel putin 15% din numarul actiunilor emise si aflate in circulatie trebuie sa fie detinute de cel
putin 1.800 de actionari, excluzand persoanele implicate si angajatii emitentului.

– Pentru mentinerea la Cota Bursei:

• Emitentii trebuie sa respecte in mod permanent cerintele de admitere, mai putin ultima dintre ele (cea privind numarul de actionari)

• Emitentii de la Categoria a doua trebuie sa indeplineasca una dintre urmatoarele cerinte alternative:

– Inregistreaza profit pentru ultimul exercitiu financiar

– Inregistreaza profit pentru cel putin doua exercitii financiare din ultimele trei

– Numarul de zile in care nu se inregistreaza tranzactii nu depaseste o patrime din numarul total al zilelor de tranzactionare din cadrul unui an.