Fosta centrală nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei a fost preluată de forțele rusești în prima zi a invaziei. În prezent, aceasta se află din nou sub controlul Ucrainei. Printre primii jurnaliști care au putut vedea în interiorul ei, de la plecarea rușilor, se numără cei de la BBC.

Ce s-a întâmplat după capturarea centralei de către ruși?

În după-amiaza zilei de 24 februarie, forțele rusești au înconjurat Cernobîl cu tancuri și vehicule blindate, intrând în Ucraina de la granița cu Belarus, aflată la doar 16 km distanță. Aproximativ 170 de gărzi naționale ucrainene care asigurau securitatea centralei au fost duse în subsol și ținute captive acolo. Apoi, soldații ruși au căutat arme și explozibili în incintă.

Inginerilor, supraveghetorilor și altor membri ai personalului tehnic li s-a permis să continue să lucreze. În următoarele două zile, au fost aduse echipe de la agenția rusă pentru energie atomică Rosatom.

Personalul de la Cernobîl a ținut să păstreze controlul asupra întreținerii centralei. Chiar dacă nu este o centrală funcțională, deșeurile radioactive sunt în continuare depozitate la locul celui mai grav dezastru nuclear din lume. Miliarde de dolari au fost cheltuite de la accidentul din 1986 pentru a curăța și a limita o nouă contaminare. În cazul în care condițiile de la fața locului nu sunt monitorizate corespunzător, există un risc major de eliberare de material nuclear.

„Au vrut să știe cum a fost gestionată instalația. Au vrut informații despre toate procedurile, documentele și operațiunile. Am fost speriat, deoarece interogatoriul a fost constant și, uneori, energic”, a declarat Oleksandr Lobada, supraveghetor de securitate radiologică la stație.

Au furat combustibil de la ruși pentru a evita o catastrofă

La ultimul etaj al clădirii principale a centralei se află încăperile cheie de unde este controlat amplasamentul, situate pe ambele părți ale unui pasaj lung și îngust. Unele dintre camere erau închise. Când rușii nu au găsit cheile, au pătruns în camere, tăind porțiunea de ușă în care era încastrată încuietoarea.

„A trebuit să negociem în mod constant cu ei și să ne străduim să nu-i jignim, astfel încât să permită personalului nostru să gestioneze instalația”, a declarat inginerul Valeriy Semonov.

Când curentul electric la stație a fost întrerupt timp de trei zile, Valeriy a spus că s-a chinuit să găsească combustibil pentru a menține generatorul în funcțiune, recurgând chiar la furtul acestuia de la ruși.

„Dacă am fi rămas fără curent, ar fi putut fi o catastrofă”, a explicat Oleksandr. „S-ar fi putut elibera material radioactiv. Dimensiunea acesteia, vă puteți imagina foarte bine. Nu mi-a fost teamă pentru viața mea. Mi-a fost teamă pentru ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram acolo, monitorizând centrala. Mi-a fost teamă că ar fi fost o tragedie pentru omenire”.

Soldații ruși, expuși la doze importante de radiații

Zona din spatele centralei, numită „Pădurea Roșie”, este unul dintre cele mai radioactive locuri de pe pământ. Imagini filmate cu drona publicate de armata ucraineană arată că soldații ruși au săpat tranșee și chiar au stat acolo. Acest lucru a fost confirmat pentru BBC și de către oficialii de la centrală.

Este încă o dovadă a cât de puțin știau soldații despre siguranța nucleară.

Energoatom, agenția de stat ucraineană pentru energie nucleară, a declarat că soldații ruși au fost expuși la „doze semnificative” de radiații.

Chiar în afara sarcofagului care protejează reactorul nuclear avariat, soldații ruși au îngrămădit saci de nisip în spatele cărora s-ar putea ascunde în cazul unui atac. Valeriy a luat în derâdere acest lucru, spunând că armata ucraineană nici nu ar visa să tragă asupra unui reactor nuclear.

Rușii au jefuit tot ce au putut și au luat prizonierii

La subsolul clădirii principale se află camere de tip dormitor, care au fost complet răvășite. Podeaua este plină de covoare, saltele, haine, pantofi și alte obiecte personale ale gărzilor naționale ucrainene care au fost ținute acolo. Oficialii de la Cernobîl spun că soldații ruși au jefuit tot ce au putut atunci când au plecat și au luat cu ei și membrii captivi ai gărzii naționale.

„Am reușit să păstrăm situl în siguranță. Dar este supărător că au luat 169 de militari de-ai noștri”, a declarat Valeriy.

Nu s-a confirmat unde sunt ținuți bărbații, dar personalul de la Cernobîl crede că aceștia se află în Rusia.

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a vizitat vineri Cernobîl cu alimente și alte provizii pentru personalul centralei. Accesul la aceasta a fost deschis abia acum printr-o pistă off-road, după ce podul spre Cernobîl a fost aruncat în aer pentru a opri înaintarea Rusiei.

De asemenea, președintele Poroșenko are un avertisment pentru întreaga lume.

„Suntem siguri că mâine nu pot apărea aici trupe rusești? Răspunsul meu ar fi nu. Putin este complet imprevizibil. Iar fumul nuclear nu este limitat de granițe. Poate ajunge în Europa de Est, în Europa Centrală și chiar în Marea Britanie. Pericolul de contaminare nucleară a Europei este foarte mare, în timp ce Rusia continuă acest război.”