Cel puţin zece companii noi vor fi listate la bursă până la mijlocul anului viitor. Pe lângă numele celebre, precum Erste Bank sau Transgaz, bursa îşi caută adepţi şi printre companiile mai mici, dar dinamice.


Bursa de Valori Bucureşti desfăşoară o amplă campanie de atragere de noi emitenţi, din rândul companiilor care nu ştiu ce presupune o listare, derulând în acest sens seminarii şi conferinţe de promovare, mai ales în provincie. Instituţia a pregătit o categorie specială, New Market, pentru tranzacţionarea firmelor din domenii în plin avânt, dar fără un istoric îndelungat. Cu toate acestea, investitorii par interesaţi mai mult de marile companii, unele chiar de stat, ale căror listări au tot fost amânate de-a lungul timpului.

Cine îşi mai aminteşte de eşecul listării operatorului de televiziune prin cablu CCC Blue Telecom sau al companiei de îmbuteliere Apa Stareţului? În schimb, Transelectrica, Alumil au ţinut prima pagină a publicaţiilor financiare tocmai prin succesele înregistrate la listare.

Câştiguri importante dacă listarea are succes

În cazul Alumil, oferta publică iniţială (IPO) a fost suprasubscrisă de peste 16 ori, investitorii aruncând în joc peste 130 de milioane de euro. În doar patru luni, perioada dintre IPO şi tranzacţionare, investitorii au reuşit să-şi dubleze sumele plasate în Alumil, preţul fiind în prezent cu 65% mai ridicat decât cel din oferta iniţială. Alumil a planificat însă listarea vreme de trei ani, reuşind să se facă cunoscută în piaţă printr-o transparenţă accentuată. „În operaţiunea de listare, descoperirea preţului corect este acţiunea cea mai însemnată. Importantă este transparenţa, dar şi alegerea unui broker care să se asigure de succesul listării“, a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB. „Piaţa de capital este capabilă să absoarbă sume importante de bani, după cum au arătat ultimele exemple“, spune Farmache.

Miliardele de euro ce aşteaptă să intre pe bursă, din străinătate sau dinspre noile fonduri de pensii private, şi-ar putea găsi astfel „perechea“ în noi emitenţi, precum Erste Bank, Transgaz, sau chiar Fondul Proprietatea, aşteptat la bursă în circa un an. „Listarea Erste la Bucureşti va avea acelaşi model ca cel aplicat şi la Praga. Nu va exista limită de tranzacţionare pe BVB“, au declarat reprezentanţii băncii austriece.
„Dintre companiile care şi-au anunţat anul acesta IPO-uri, credem că Transgaz, Aro Palace şi Teraplast sunt cele mai atractive“, spun reprezentanţii Broker Cluj, firmă listată la rândul său la bursă în 2005. De altfel, Broker discută cu mai multe companii în vederea admiterii la tranzacţionare, sperând să listeze o societate chiar în acest an. „Avem nevoie de companii care să înţeleagă importanţa pieţei de capital şi să o folosească pentru dezvoltarea şi consolidarea afacerii. Mulţi vor să vadă pe bursă companii precum Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Nu cred însă că statul sau managementul acestor companii apreciază corect oportunităţile pieţei de capital“, spune Radu Popescu-Buzeu, şef departament Analiză, KD Capital Management.

Piaţa are nevoie de societăţi noi, fie ele mici sau medii, dar cu potenţial, care activează în sectoare în creştere, foarte slab sau deloc reprezentate pe bursă. Aici s-ar încadra domeniile IT, logistică şi retail. „Simplificarea procedurilor şi reducerea timpului necesar pentru listare ar putea uşura considerabil accesul acestor companii în ringul bursier“, adaugă Radu Popescu-Buzeu. Bursa autohtonă are un număr enorm de emitenţi, comparativ cu bursele din regiune. Cu toate acestea, investitorii se confruntă cu o lipsă a alternativelor de plasament: lichiditatea şi calitatea celor mai multe dintre companii lasă de dorit. În timp ce, în acest an, la Bucureşti nu s-a mai lansat nicio IPO, polonezii au derulat 39 de oferte de acţiuni. Până una-alta, grupul telecom RCS&RDS se va lista la bursa din Londra şi nu la Bucureşti. 

Costurile listării la bursă

CHELTUIELI Costurile cu listarea reprezintă circa 4% din valoarea IPO.

AVANTAJE Piaţa de capital constituie o alternativă de finanţare la creditele bancare. Prin listare compania beneficiază de finanţare, aproape fără cheltuieli, dar şi de vizibilitate în piaţă.

DEZAVANTAJE Odată cu listarea, acţionarii iniţiali cedează părţi din firmă noilor acţionari. Operaţiunile de raportare specifice bursei se pot dovedi incomode.

Cine vine la BVB

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), va fi listat la BVB până la sfârşitul anului, listarea BCR fiind lăsată pentru mai târziu.

Transgaz MediaŞ este în plin proces de listare la bursă, operaţiune prin care statul speră să strângă circa 60 de milioane de euro.

Fondul Proprietatea ar putea fi listat în prima jumătate a anului viitor.

Ministerul Transporturilor va demara procedurile pentru listarea a opt companii unde deţine pachetul majoritar de acţiuni, printre care cele mai mari aeroporturi (din Otopeni, Băneasa, Timişoara) şi administraţiile portuare.

Palace Braşov, companie hotelieră, şi Transilvania Leasing Braşov ar putea fi listate în acest an de către actionarul majoritar, SIF Transilvania.

Dafora Mediaş, Imotrust Arad, Prebet Aiud şi Prospecţiuni Bucureşti s-ar putea transfera de pe piaţa RASDAQ pe BVB, în următorul an.