ochiul atent al BNR a sesizat faptul ca o majorare a consumului peste nivelul castigurilor reale ale romanilor devine extrem de periculoasa, ea fiind principala vinovata de o eventuala crestere a inflatiei.Pentru a-si respecta tinta propusa si a nu devaloriza prea dur leul, Banca Nationala a recurs la un nou instrument monetar de control al inflatiei: dobanzile. Sfarsitul anului trecut si inceputul anului 2004 au fost marcate de mentinerea unei dobanzi de interventie a bancii centrale de 21,25%, fapt care s-a reflectat automat in dobanzile practicate de bancile comerciale la depozitele populatiei. Intr-o prima faza, alarmate de scaderea ratei economisirii in sistemul bancar, bancile au incurajat depozitele pe perioade mai lungi, de 9 si 12 luni. Ultimele precizari facute de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform carora dobanzile nu vor scadea decat de la finele celui de-al doilea trimestru al anului, au avut un ecou direct si imediat in piata bancara. Pentru a-si majora castigurile pe ultima suta de metri, bancile au inceput sa priveasca atent spre dobanzile acordate la depozitele pe termen scurt si au majorat dobanda la depozitele pe o luna si trei luni.Semnalele din piata au inceput sa arate insa ca perioada de glorie a dobanzilor ridicate se apropie de sfarsit. Bancherii se asteapta deja ca luna iunie sa debuteze cu dobanzi mai mici, este de parere Dan Pascariu, presedinte HVB Bank. Antonio Flus, dealerul Piraeus Bank, considera ca in luna mai dobanda de interventie a Bancii Nationale nu va mai fi 21,25%, „urmand ca, in medie, dobanda de interventie sa fie de 18 – 18,5%, in timp ce pentru sfarsitul anului este asteptata o valoare de 16,25%”. Dealerii mizeaza pe o scadere de trei puncte procentuale a ratei medii anuale a dobanzii de interventie, mai ales pentru faptul ca piata romaneasca nu da dovada de o lichiditate deosebita, atata timp cat se emit obligatiuni bancare, iar pentru franarea inflatiei, dobanzile ridicate nu reprezinta singura parghie.In privinta dobanzilor la valuta surprizele nu par sa fie prea mari. Daca pentru euro ele par deja inghetate in 2004, ceva miscari s-ar putea petrece la dobanzile dolarului. Speculatiile din primele trei luni ale anului, potrivit carora dobanda FED va creste din a doua parte a anului, raman totusi sub semnul intrebarii, cu atat mai mult cu cat indicatorii de baza privind cresterea pietei muncii nu transmit semnale foarte clare. Bogdan Baltazar, presedintele BRD, este de parere ca pana spre sfarsitul anului, FED nu are de ce sa umble la dobanzi.
banca nationala face jocurile
· BNR va decide scaderea dobanzii de interventie cel tarziu in luna iunie.
· Analistii apreciaza ca intr-o prima etapa scaderea dobanzilor va fi de 0,75, maximum un punct procentual, fapt care ar determina o scadere a dobanzilor la depozitele populatiei in banci de 1 -1,5%.
· Teoretic, dobanda de interventie a BNR ar trebui sa ajunga la sfarsitul anului la o valoare de 16,25%, fapt ce va antrena o scadere a dobanzilor la depozitele bancare pana la 13-14%