Cad burse, companii gigant intră în faliment, băncile se naţionalizează peste tot în lume. Creditele sunt din ce în ce mai scumpe, banii din ce în ce mai puţini. Iar acesta pare a fi doar începutul unei crize care clatină din temelii economia mondială. Romånia, deocamdată, în ciuda pesimismului exagerat al unor agenţii internaţionale de rating, nu pare foarte marcată de criză. E drept, imobiliarele şi piaţa auto sunt la pămånt, iar unele companii trimit oa
Cad burse, companii gigant intră în faliment, băncile se naţionalizează peste tot în lume. Creditele sunt din ce în ce mai scumpe, banii din ce în ce mai puţini. Iar acesta pare a fi doar începutul unei crize care clatină din temelii economia mondială.
Romånia, deocamdată, în ciuda pesimismului exagerat al unor agenţii internaţionale de rating, nu pare foarte marcată de criză. E drept, imobiliarele şi piaţa auto sunt la pămånt, iar unele companii trimit oameni în concedii forţate. Totuşi, în afară de cåteva relocări ale businessurilor unor multinaţionale, alte veşti rele nu prea sunt. Nu avem anunţate falimente, nu avem concedieri în masă. Că va fi mai rău anul viitor, toată lumea este de acord. Pånă una-alta, un lucru este cert. Companiile, pentru a supravieţui, sunt nevoite să taie din costuri. Astfel, orice creştere salarială pare, în acest context, de domeniul fantasticului. Totuşi, nu în toate domeniile salariile vor îngheţa în 2009. Avem o dată bugetarii, care şi-au negociat, sau urmează să-şi negocieze venituri mult mai consistente. Apoi, specialiştii în economie şi drept vor avea, pe fondul crizei, numai de cåştigat. Primii vor munci mai mult încercånd să găsească soluţii de finanţare şi modele de reducere a cheltuielilor, iar ceilaţi vor fi solicitaţi pentru numeroasele litigii financiare care vor apărea. În schimb, în 2009 va fi mult mai preţuit locul de muncă. Deja, specialiştii în recrutare remarcă o schimbare a atitudinii romånilor faţă de angajatori. În timp ce, în urmă cu cåteva luni, candidaţii ori întårziau la interviuri, ori pur şi simplu nu veneau, acum sunt punctuali, ba chiar ajung cu jumătate de oră mai devreme. În plus, pretenţiile financiare, mai ales ale celor fără experienţă, nu mai sunt deloc exagerate. Mai multe despre evoluţia salariilor şi despre schimbarea atitudinii angajaţilor şi angajatorilor pe fondul crizei economice, aflaţi la „Culisele economiei“.
Subiectele emisiunii
PROFESII ŞI PROFESIONIŞTI
A jucat roluri de excepţie în zeci de piese de teatru şi a fost protagonistul unor filme de mare valoare, precum „Pădurea spånzuraţilor“, „De ce trag Clopotele, Mitică?“ sau „Moromeţii“. După revoluţie, timp de şase ani, a fost rector al UNATC, iar apoi director al Teatrului Bulandra. La începutul acestui an, în cadrul unei festivităţi UNATC, a primit titlul de doctor honoris causa. Despre teatru, despre vocaţie, despre actor, vom vorbi duminică cu un profesionist incontestabil: Victor Rebengiuc.
TRENDURI
În plină criza economică, cånd toată lumea se plånge de lipsa banilor, în Romånia sunt la mare căutare motocicletele de lux. Cu toate că unele au preţuri de ordinul zecilor de mii de euro, acestea dispar primele din showroomuri. Bineînţeles, şi variantele mai ieftine, care nu depăşesc cåteva mii de euro, îşi găsesc repede clienţi, piaţa de profil fiind, contrar aşteptărilor, în creştere. La „Trenduri“ vedem care sunt mărcile preferate de romåni şi cum arată cele mai scumpe motociclete.