Un comunicat al grupului farmaceutic francez arată că faza a 3-a a testelor, fază în care medicamentul este testat pe un număr mare de subiecţi, „nu şi-a atins criteriul de evaluare principal şi nici pe cel secundar, prin comparaţie cu un placebo şi, în ambele cazuri, şi prin comparaţie cu îngrijirile medicale oferite de obicei în spital”, potrivit agerpres.ro
Eficienţa medicamentului Kevzara
În momentul de față, nici Sanofi şi nici laboratorul american Regeneron, care au dezvoltat împreună acest medicament lansat în 2017 împotriva poliartritei reumatoide, „nu preconizează şi alte teste clinice asupra Kevzara în tratamentul COVID-19”, se precizează în comunicat.
Acest experiment vizând eficienţa medicamentului Kevzara (sarilumab) în tratarea formelor severe de COVID-19 a inclus 420 de pacienţi şi s-a desfăşurat în Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Franţa, Germania, Israel, Italia, Japonia, Rusia şi Spania.
Deşi „nu am obţinut rezultatele pe care le doream, suntem mândri de munca depusă de echipa însărcinată să aprofundeze cunoştinţele cu privire la utilizarea potenţială a medicamentului Kevzara în tratarea COVID-19”, a comentat medicul John Reed, responsabil cu cercetarea şi dezvoltarea de noi medicamente la Sanofi, citat în comunicat.
Cursa pentru un tratament anti-COVID
Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline şi unul dintre partenerii săi, Vir Biotechnology, au intrat în cursa mondială ce vizează găsirea unui tratament câştigător din rândul clasei promiţătoare a medicamentelor antivirale pentru a combate pandemia de coronavirus. Astfel GSK și Vir Biotechnology au început să testeze un anticorp experimental pe pacienţi aflaţi în primele faze ale maladiei COVID-19, după cum informează Reuters, citată de Agerpres.
Producătorul britanic a anunţat luni că o injecţie singulară şi cu efect îndelungat va fi testată pe pacienţi diagnosticaţi recent şi care aparţin grupelor de risc, pentru a determina abilitatea tratamentului de a preveni spitalizarea persoanelor infectate, o etapă din evoluţia bolii care, în mod tipic, este critică.
GSK, care a anunţat în aprilie că va investi 250 de milioane de dolari în compania Vir Biotechnology, cu care va colabora pentru dezvoltarea şi testarea noului anticorp, se află în spatele altor producători farmaceutici care au ales să dezvolte medicamente din această clasă.
Regeneron, care lucrează deja la un anticorp produs în colaborare cu grupul Roche, aşteaptă să primească în luna septembrie datele iniţiale ale studiilor sale aflate în curs de desfăşurare şi care vizează o combinaţie de doi anticorpi dezvoltaţi pentru a combate COVID-19.
Eli Lilly, care colaborează cu compania de biotehnologie AbCellera, a început în primele zile ale lunii august o serie de teste pentru a vedea dacă anticorpul său poate să prevină infectările în azilurile de bătrâni. Un studiu separat, care testează acelaşi anticorp pe pacienţi recent diagnosticaţi cu COVID-19, ar putea furniza primele rezultate în luna septembrie sau în perioada imediat următoare.