Economia de piata functionala a ramas doar un scop al actualului Guvern. Ordonanta prin care cabinetul Nastase a stabilit, la inceputul anului, lista companiilor care au termen pana in 28 iunie sa intre in proprietate privata sau sa se restructureze a devenit inoperabila. Dintr-o lista de 23 de companii aflate in administrarea APAPS, sub supraveghere speciala si „supuse” cerintelor economiei de piata, doar doua sau trei au in prezent o situatie incerta. Restul au fost fie privatizate, fie ajutate de Guvern sa treaca peste impasul produs de incapacitatea de adaptare.
Cu doua luni in urma, secretarul de stat din APAPS, George Musliu, afirma ca „Restructurarea celor 23 de companii nu se va limita la reduceri de personal. Pana in 28 iunie trebuie fie sa rentabilizam activitatea, fie sa privatizam aceste companii. Dupa aceasta data, orice creditor poate cere falimentul pentru a se inscrie la masa credala”. De atunci si pana in prezent, APAPS, Ministerul Finantelor si AVAB au gasit solutii pentru aplanarea tensiunilor create prin aplicarea unor programe de restructurare la aceste companii. Salarii compensatorii, transformarea unor creante in actiuni, imprumuturi acordate pentru achitarea facturilor de energie electrica si gaze naturale. Toata paleta de artificii financiare a fost aplicata pentru a inchide gura sindicatelor. Despre rentabilizare insa, nici vorba.
Cu doar cateva zile inainte de expirarea termenului limita – 28 iunie – doar ARO Campulung pare o victima sigura a „Listei datornicilor”. Compania cu cele mai mari pierderi zilnice – Siderurgica Hunedoara – are si ea sanse sa se privatizeze, dar pe module. Reprezentantii APAPS sustin acum ca procesul de impartire pe module dureaza mai mult decat a fost prevazut initial. Cu datorii totale de 8.472 miliarde de lei si pierderi zilnice de peste 500.000 de dolari, doar doua module din combinat au sanse de privatizare, respectiv otelaria electrica pentru laminate si cea cu turnare continua. „Pentru ce ramane din combinat(n.r. – aproximativ 60%) este greu de crezut ca va exista interes pentru investitori”, sustine George Musliu.
Bani risipiti pentru linistea Guvernului
Cum este practic imposibil ca in ultimele zile APAPS sa realizeze minunea privatizarii pentru marii datornici, adica ceea ce nu a reusit in ultimii zece ani, ministrii cabinetului Nastase au gasit solutii de evitare a aplicarii riguroase pentru ordonanta ce stabilea ca termen limita 28 iunie pentru datornici. In continuare, reprezentantii APAPS sustin ca orice creditor poate declara falimentul companiilor in cauza. Dar pentru o parte din aceste companii, Executivul a decis alocarea de fonduri pentru achitarea datoriilor. Astfel, APAPS a imprumutat societatile Roman Brasov si Tractorul Brasov pe o perioada de cinci ani, cu o perioada de gratie de sase luni, pentru plata facturilor restante de energie electrica si gaze naturale. Cred oare reprezentantii APAPS ca cele doua companii vor mai supravietui inca cinci ani, pentru a plati acest imprumut? Bineinteles ca nu, dar aceste facturi sunt platite din bani publici, deci nu intereseaza pe nimeni daca aceste sume vor fi vreodata recuperate. Importanta in acest moment este pacea sociala de care are nevoie premierul. Tot pacea sindicala a stat la baza conversiei in actiuni a datoriilor Roman Brasov catre AVAB. Astfel, Roman Brasov a devenit o societate mai mare, cu mai multe actiuni emise si cu datorii mai putine. Dar in continuare fara comenzi, cu un numar prea mare de salariati in raport cu productia, cu venituri mai mici decat cheltuielile.
Nici secretarul de stat George Musliu nu mai este atat de ferm ca in urma cu doua luni. Guvernul continua sa mimeze reforma si sa cheltuiasca bani publici pentru sustinerea societatilor perdante.
Cine castiga – cine pierde
· Cele 23 de companii inregistrau zilnic pierderi totale de 1,2 milioane de dolari. Datoriile istorice ale acestor companii insumeaza 24.000 de miliarde de lei, adica peste 700 milioane de dolari.
· Au devenit castigatoare, prin privatizare, 12 din cele 23 de companii. Creditorii privati vor negocia cu noii proprietari incasarea creantei, in timp ce creditorii aflati in proprietatea statului (Electrica, Distrigaz) vor negocia esalonarea datoriilor acestor companii. Negocieri pentru reesalonare vor avea loc si cu Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si CNAS.
· Pentru alte sapte companii APAPS a lansat oferta de vanzare, creditorii fiind acum nevoiti sa astepte incheierea procesului, chiar daca acesta va depasi termenul limita de 28 iunie.
· Doua companii sunt in proces de restructurare. Roman Brasov si Siderurgica Hunedoara au fost impartite pe module pentru a fi privatizate. Dupa 28 iunie, creditorii pot cere falimentul societatilor in cauza. Din lista creditorilor au fost stersi furnizorii energie electrica si gaze naturale, facturile restante catre acestia fiind achitate de APAPS. Raman datoriile la CNAS, si fondul de somaj.
· Doua companii – ARO Campulung si Metalurgica Aiud – par sa fie singurele lasate integral pe mana creditorilor. Pentru cele doua companii APAPS nu a gasit decat solutia platilor compensatorii pentru disponibilizati.
· Banii incasati de APAPS din privatizarea celor 12 companii nu acopera nici jumatate din cheltuielile statului cu cei ramasi in portofoliu. Fata de incasari in valoare de 11,2 milioane de dolari, APAPS a acordat imprumuturi in valoare de 21 milioane de dolari. Pentru disponibilizari, statul va cheltui cel putin 1,4 milioane de dolari.