presedintelui Consiliului de Administratie al Bursei din New York, Richard A. Grasso, vine dupa alte scandaluri de amploare care au zguduit increderea in sectorul corporatist din SUA. Ultimul scandal de la Bursa de pe Wall Street a fost declansat chiar de presedintele acestei institutii, Richard Grasso, care urma sa primeasca 1.400 milioane de dolari sub forma unor bonificatii, prime si compensatii. La alte 48 de milioane de dolari pe care ar fi urmat de asemenea sa-i primeasca, Grasso a trebuit sa renunte, insa acest gest nu a fost suficient pentru ca decizia de demisie sa fie schimbata.
Richard Grasso devenise presedinte si director executiv al celei mai mari burse din lume in iunie 1995, dupa ce timp de 27 de ani a lucrat in aceasta institutie. A pornit de la statutul de angajat la serviciul de marketing si servicii pentru clienti, fiind primul presedinte din istoria de 205 de ani a Bursei New-Yorkeze care a urcat pana in varful ierarhiei, de la cel mai mic nivel. Sub presedintia lui Bursa a crescut, fiind cotate in plus peste 300 de companii straine pe aceasta piata care cuprinde peste 3.000 de companii listate, cu 185 de miliarde de actiuni. Toate acestea nu au fost insa suficiente pentru ca sa-i fie trecute cu vederea imensele beneficii pe care le obtinea de pe urma functiei pe care a detinut-o.
Analistii americani considera ca la NYSE trebuie sa aiba loc o mica revolutie. Demisia lui Grasso este asemuita cu criza prin care a trecut Nasdaq, cea de a doua piata bursiera americana. |n urma unor scandaluri aproape similare, conducerea Nasdaq a fost inlocuita. Noul presedinte a transformat-o intr-o piata mult mai buna pentru investitori si care nu mai este controlata intr-o masura atat de mare de companiile ale caror actiuni sunt tranzactionate aici.
Gasirea unui nou presedinte al Bursei New-Yorkeze se arata a fi mai dificila decat se astepta, mai multe personalitati, printre care si fostul secretar de stat al Trezoreriei, Robert Rubin, declinand ofertele care le-au fost facute. Primul lucru care se asteapta de la noul presedinte este schimbarea completa a componentei Consiliului director. Membrii acestuia si-au pierdut credibilitatea, ei fiind cei care au aprobat toate platile care urmau sa depaseasca 140 milioane de dolari in favoarea lui Grasso si, in plus, si alte multe facilitati care ii erau oferite lui si familiei acestuia. Apoi, noul lider al NYSE va trebui sa faca presiuni asupra Comisiei de supraveghere a operatiunilor, sa accepte schimbarea regulamentelor pentru implementarea, in continuare, a sistemelor electronice specifice erei informaticii. Scopul acestor schimbari este sa impiedice tranzactionarea unor actiuni la un pret inferior celui care se practica la un moment dat pentru aceleasi actiuni pe o alta piata. Noul sistem de tranzactionare electronic trebuie sa permita tranzactii rapide, eliminandu-se timpii de asteptare pentru conectare. Totodata, o prelungire a timpului de acces pentru a se verifica pretul de pe o alta piata poate conduce la neefectuarea tranzactiei, pentru ca pretul se poate modifica intre timp. Traditionalele optiuni si tranzactii futures au pierdut teren in fata competitorilor electronici, insa Bursa din New York a castigat mai multe actiuni in ultimii ani. Acesta este motivul pentru care se doreste schimbarea regulilor. Este adevarat ca acest scandal este mult mai neinsemnat decat cel care a zguduit Nasdaq si care a provocat schimbarile in bine pe cea de a doua piata bursiera americana. |nsa nici Grasso si nici comitetul de conducere al bursei newyorkeze n-au inteles ca este exagerat sa-i plateasca presedintelui NYSE un salariu anual de 30 milioane de dolari doar pentru ca avea sarcina de a veghea asupra corectitudinii tranzactiilor efectuate pe aceasta piata. Iata de ce gasirea unui inlocuitor este o chestiune dificila, in conditiile in care in perioada urmatoare trebuie facute modificari majore, care sa asigure pe viitor Bursei de pe Wall Street primul loc in lume.
Lacomia l-a pierdut pe presedintele Bursei de Valori de la New Yorkr
25 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 25 septembrie 2003, 15:00
presedintelui Consiliului de Administratie al Bursei din New York, Richard A. Grasso, vine dupa alte scandaluri de amploare care au zguduit increderea in sectorul corporatist din SUA. Ultimul scandal de la Bursa de pe Wall Street a fost declansat chiar de presedintele acestei institutii, Richard Grasso, care urma sa primeasca 1.400 milioane de dolari sub forma unor bonificatii, prime si compensatii. La alte 48 de milioane de dolari pe care ar fi urmat de asemenea sa-i primeasca, Grasso a trebuit
Etichete: arhiva,
grasso
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Titluri de stat cu dobanda indexata
- Statisticile saptamanii
- Piata imobiliara a ajuns la punctul de fierberer
- Brasovul duce dorul investitiilor strainer
- Piata bursiera: aceiasi actori, aceeasi piesar
- Ce castigi daca platesti creditul mai repeder
- Crescatorul de afacerir
- Romanii au castigat meciul investitiilorr
- Aliante surprinzatoare pe harta petroluluir
- Un site personal te „vinde” biner