Oficialii Lactalis au extins rechemarea produselor, fiind vizate toate formulele de lapte praf fabricate la unitatea sa din Craon (Franţa), într-un efort de a ţine sub control pagubele care riscă să afecteze semnificativ exporturile agroalimentare franceze pe plan global. "Vom acorda compensaţii fiecărei familii care a suferit prejudicii", a declarat Besnier, care acordă rar interviuri. Directorul general al grupului francez nu a specificat care ar putea fi valoarea despăgubirilor.
Rechemarea produselor pe plan global va fi dificilă, în condiţiile în care Lactalis exportă lapte praf pentru sugari în 83 de ţări din Europa, Africa şi Asia. "Nu este uşor să evaluăm numărul produselor care trebuie retrase deoarece nu ştim ce s-a consumat deja", a explicat Besnier, adăugând că firma a acţionat cât de rapid şi de eficient a fost posibil în cazul retragerii produselor cu risc de contaminare cu salmonela şi nu au fost întârziat procesul pentru reducerea pierderilor. Compania a fost intens criticată pentru modul în care a gestionat această problemă iar lui Besnier i se reproşează că nu a apărut în public după izbucnirea scandalului. Deşi familia sa este a 11-a cea mai bogată din Franţa, conform clasamentului pe 2017 al revistei Challenges, Emmanuel Besnier evită ieşirile în public şi apariţiile alături de politicieni. Angajaţii săi l-au poreclit "omul invizibil".
Înfiinţat în 1933 de bunicul lui Emmanuel Besnier, Lactalis este un gigant alimentar cu vânzări anuale de 17 miliarde de euro şi 18.900 de angajaţi şi 246 de unităţi de producţie în 47 de ţări, inclusiv România.
Besnier a informat că fabrica din Craon va rămâne probabil închisă câteva luni.
Retragerea produselor riscă să afecteze afacerile Lactalis în China, o piaţă în creştere rapidă pentru mâncarea destinată bebeluşilor şi produsele lactate. În 2008, s-au găsit urme de melamină în formulele de lapte praf produse în China, iar şase copii au murit. Scandalul a distrus încrederea în producătorii locali de lapte praf, principalii beneficiari fiind companiile străine Nestle, Danone şi Lactalis. În Franţa, 35 de copii au fost infectaţi cu salmonela din cauza laptelui praf, un caz a fost raportat în Spania şi alt caz este investigat în Grecia. Sunt vizate produsele marca Picot (lapte praf şi cereale pentru copii), Milumel (lapte praf şi cereale pentru copii) şi Taranis (un amestec de acizi şi lapte praf ).
Oficialii francezi au precizat că intoxicaţia cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterită, însoţită de vărsături, diaree şi – în majoritatea cazurilor – febră. Părinţii ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul. Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării şi i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor şi să oprească vânzările şi exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franţei, din 15 februarie, a precizat recent Direcţia Generală pentru Concurenţă, Consum şi Combaterea Fraudelor (DGCCRF). În România, Lactalis este lider de piaţă, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact şi Covalact. Agerpres