Acolo unde la iceput de veac era o zona de gradini, cu strazi si fintini, Ceausescu a vrut sa construiasca un lac si o zona de agrement pentru sportivi. Numai ca inginerii nu au mai avut timp sa termine un alt plan megaloman. si asa au ramas i urma un munte de moloz si taluzurile de beton ce igradesc un imens papuris cu ochiuri de apa, itins pe 204 hectare. Cu totul, cu zona dinspre Calea Vacaresti, sunt 245 hectare, o parte retrocedabile, o parte ale statului.
Din 1991 si pina astazi, fostii proprietari ai gradinilor au batut la toate usile, au facut mii de petitii. Unii au pornit actiuni i instanta ica de acum zece ani si au depus i paralel cereri si la primaria de sector, la aparitia Legii fondului funciar, i 1991, si la Prefectura, i 1994, iar altii au depus cereri la Primarie abia anul trecut, cind s-a discutat prima data i presa despre o eventuala retrocedare i bloc.
in vara anului trecut, fostul prefect, Iorgu Iordan, a promis ca toate terenurile vor fi restituite. si iar au curs valuri de cerneala. Minunea a iceput isa abia din luna decembrie, cind cei mai norocosi si-au primit titlurile. Din cei peste 500 de solicitanti, doar 150 au primit vechile amplasamente, respectiv cei care au avut terenurile i partea dinspre Calea Vacaresti. Altor 200 de solicitanti, care au avut terenuri i zona lacului, itre taluzuri, Subcomisia pentru aplicarea Legii fondului funciar sector 4 le-a reconstituit dreptul de proprietate i afara Capitalei, acolo unde mai era teren disponibil, dincolo de IMGB, i zona Remat, si le-a eliberat si titluri pentru noile amplasamente. Restul cererilor nu au fost rezolvate, considerindu-se neitemeiate.
Cum se pierd zeci de mii de dolari
Asa se face ca desi la nationalizare toti au fost vecini de curte si au avut pamint la fel, pe care-l foloseau i ale gradinaritului, acum pamintul unora valoreaza zeci de mii, chiar sute de mii de dolari, iar al altora doar citeva sute. Cei norocosi, care ramin pe vechile amplasamente, au semnat deja precontracte de vinzare-cumparare cu un mare investitor francez, Sopricom, si din luna februarie vor trece si la semnarea contractelor, iar ceilalti, mutati la Remat, daca vor sa vinda pot primi maximum 3-5 USD/mp, pentru ca deocamdata aici este teren arabil, extravilan si nu vrea nimeni sa-l cumpere.
Primarul sectorului 4, Vasile Mihalache, sustine ca daca acestia vor avea rabdare, i timp, va creste si valoarea terenurilor lor. in noul Plan de Urbanism General al Capitalei (PUG), afirma primarul, intravilanul este extins pina la vechea linie de centura, iar i aceasta zona de la Remat ar putea aparea cartiere rezidentiale si alte investitii. „in privinta terenurilor din lac, legea este clara: acolo unde a fost o finantare, acolo unde s-au facut investitii, nu se poate retroceda. Numai un rauvoitor nu poate sa vada ca acolo este o investitie. Este taluzul acela al lacului, de 10 m ialtime, lacul a fost construit cu anume stiinta si nu este o groapa oarecare. E pacat sa se piarda o investitie ca aceasta. Cred ca se vor gasi investitori interesati care sa amenajeze aici un centru de agrement – patinoar, teren de golf, hipodrom sau altceva. Au fost citeva propuneri, dar suprafata este atit de mare 165 hectare numai i lac icit va fi nevoie de o asociere de societati interesate. Terenul va ramine domeniu public si se va concesiona catre investitorii interesati”, afirma Vasile Mihalache. Fostii proprietari sau mostenitorii care au primit titluri pe vechile amplasamente, itre Calea Vacaresti si dig, sunt acum fericiti. Firma franceza Sopricom vrea sa construiasca pe circa 30 de hectare un imens centru comercial, iconjurat de blocuri de locuinte moderne si spatii de birouri. Investitia totala este estimata la circa 160 milioane de dolari, iar punctul central al zonei il va constitui un hypermarket Carrefour, contractul cu marele grup francez fiind deja semnat. Dragos Dobrescu, reprezentant al Sopricom, afirma ca proiectul a obtinut deja, aprobare de la arhitectul-sef al Capitalei pentru PUD (Planului Urbanistic de Detaliu) si ca i maximum o saptamina va obtine si aprobarea certificatului de urbanism. Cit priveste problema terenurilor, Dragos Dobrescu sustine ca au fost semnate precontracte de vinzare-cumparare cu aproape toti cei 150 de proprietari particulari. Preturile au fost negociate i functie de situarea terenurilor, fiind cuprinse itre 20 si 100 USD/mp, cel mai mult primind cei care au avut iesire directa la Calea Vacaresti. Imediat dupa ce va fi obtinut certificatul de urbanism se va trece la semnarea contractelor propriu-zise. Va mai dura isa pina ce se vor vedea efectele directe ale investitiei:
Dragos Dobrescu considera ca este nevoie de ica un an pina la definitivarea situatiei juridice a terenurilor, si apoi de ica doi ani, cit vor dura lucrarile de construire propriu-zise. Francezii sunt foarte multumiti de spatiu si de situarea lui i semicentral, un vad comercial foarte bun, fapt pentru care au si facut un efort atit de mare cu achizitia de terenuri direct de la proprietari.
Lacul Vacaresti ramine al Primariei
1 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 1 februarie 2001, 14:00
Acolo unde la iceput de veac era o zona de gradini, cu strazi si fintini, Ceausescu a vrut sa construiasca un lac si o zona de agrement pentru sportivi. Numai ca inginerii nu au mai avut timp sa termine un alt plan megaloman. si asa au ramas i urma un munte de moloz si taluzurile de beton ce igradesc un imens papuris cu ochiuri de apa, itins pe 204 hectare. Cu totul, cu zona dinspre Calea Vacaresti, sunt 245 hectare, o parte retrocedabile, o parte ale statului. Din 1991 si pina astazi, fostii p
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Esentialul saptaminii
- Pro TV a dominat piata anului 2000
- Caldura a imbrincit la vale piata schiurilor
- PDSR are o problema cu salariile
- O tinara de 20 de ani investeste i agricultura
- Privatizare de pe pozitii de forta
- Ministrii lui Nastase au itors pe dos institutiile statului
- Un romin, vicepresedinte i Silicon Valley
- 2000 = 1989
- Impozitul pe venitul global ramine cum s-a stabilit