Care sunt avantajele unei lazi frigorifice?
In general, lazile frigorifice au fost proiectate mai degraba pentru magazine, cafenele, baruri si restaurante, care opereaza cu cantitati mari de alimente si au nevoie tot timpul de tot felul de ingrediente. Daca ai un restaurant, oricat de apetisante ar fi delicatesele tale, e nevoie sa ai la indemana echipamentele potrivite pentru gatire si depozitare. Un congelator orizontal sau o lada frigorifica este special conceputa pentru depozitarea produselor alimentare in cantitati masive. Daca vrei sa cumperi un congelator pentru a stoca alimente congelate zile intregi, atunci ai nevoie de o lada frigorifica.
Dar, lazile frigorifice nu sunt perfecte doar pentru zona horeca (restaurante, baruri, cafenele etc). Mai nou, foarte multe persoane care locuiesc la casa ori au un apartament spatios considera ca este potrivit sa foloseasca si o lada frigorifica, pe langa frigiderul si congelatorul curent. Cei care au gradina de exemplu, pot avea o multime de beneficii din utilizarea unei lazi frigorifice.
De exemplu, cand se recolteaza mai multe rosii, o parte din ele pot fi congelate pentru zarzavat si bulion. Cand se culege un copac, fructele extra se pot congela rapid pentru mai multe luni.
Lazile frigorifice ofera utilizatorului mai multe avantaje in ceea ce priveste pretul, capacitatea de stocare si energia. Lazile frigorifice sunt cele mai economice congelatoare in prezent, disponibile pe piata. Unele modele vin cu optiuni de inghetare si dezghetare automata, precum si cu alte functii utile.
Eficienta energetica
Lazile frigorifice au izolatie incorporata pe peretii laterali pentru a mentine temperatura scazuta pentru o perioada mai lunga de timp. Prin urmare, ele folosesc o cantitate mai mica de energie pentru functionare, comparativ cu congelatoarele verticale. Cel mai important, daca ai intreruperi dese de curtent sau te multi intr-o casa noua, o lada frigorifica neconectata poate pastra produsele reci timp de circa 3 zile. Conditia este sa nu deschizi capacul.
In prezent, exista o multime de lazi frigorifice pe piata, iar atunci cand cumperi una este important sa te uiti la valorile eficientei energetice.
Mai multe vanzari pentru magazine
De obicei, o combina frigorifica clasica este prea mica pentru nevoile unui restaurant si cel mai probabil pentru a satisface cererea. Cand vine vorba de congelare, te poti increde cu totul intr-o lada frigorifica. Este o parte importanta in amenajarea unui bar, a unei cafenele sau a unui restaurant pentru ca te ajuta sa pastrezi produsele in stare corespunzatoare pentru consum, o perioada mai lunga de timp, fara sa altereze gustul.
Marile supermarketuri, angrosistii, magazinele de tot felul pot beneficia de pe urma lazilor frigorifice. Cele mai uzuale alimente vandute direct din lazi frigorifice sunt:
– inghetata la caserola, batoane, vafe etc
– carnea congelata
– pestele congelat
– legume congelate (mazare, morcovi, broccoli, mix cu orez etc)
– cuburi de gheata etc.
Spatiu amplu de depozitare
Fara indoiala, o lada frigorifica nu poate fi luata la capitolul beneficii de catre o combina frigorifica sau un frigider obisnuit, atunci cand vine vorba de spatiu generos de depozitare. Intr-o lada frigorifica poti depozita fara probleme o multime de alimente si inclusiv alimente voluminoase – cum ar fi de exemplu, un curcan mare.
Desigur, este important sa ai in vedere nevoile si cerintele tale punctuale atunci cand trebuie sa te decizi intre o lada frigorifica si un congelator clasic vertical.
Mentinerea standardelor de sanatate
Atat in bucatariile comerciale, cat si in bucatariile casnice, este important sa se respecte anumite standarde in materie de sanatate si siguranta. Este imperios necesar ca depozitarea alimentelor sa se faca la temperatura potrivita, ca alimentele congelate sa fie corespunzator separate pentru a impiedica lipirea aromelor/ contaminarea incrucisata.
Din acest punct de vedere, o lada frigorifica este un plus imens pentru orice restaurant, unitate horeca sau chiar bucatarie casnica.
Design elegant
In general, lazile frigorifice se livreaza cu 1 – 2 cosuri de sarma, dar poti cumpara separat caserole, rafturi sau cutii pentru o organizare interioara cat mai bine. Exista lazi frigorifice foarte voluminoase speciale pentru horeca, dar si lazi frigorifice mai compacte, perfecte pentru bucatariile casnice. Cu ajutorul separatoarelor din carton, poti delimita mai multe tipuri de alimente.
Idei bune pentru organizarea unei lazi frigorifice
De ce este important sa acorzi atentie organizarii unei lazi frigorifice?
– pentru ca spatiul interior este foarte mare si larg, e usor sa pierzi alimentele in el si sa devina totul un haos
– spre deosebire de un congelator vertical cu sertare, intr-o lada frigorifica nu ai la dispozitie mai multe compartimente
– ca sa gasesti rapid de fiecare data tot ceea ce iti trebuie, fara sa lasi prea mult capacul deschis
Organizeaza-ti lada frigorifica, pentru ca o sa-ti usureze mult viata:
– stii ce ai in lada frigorifica si ce poti sa prepari de fiecare data cand ai in plan o anumita masa
– poti tine evidenta alimentelor si poti planifica mesele cu usurinta
– eviti sa cumperi ceea ce ai deja in lada frigorifica
– gasesti rapid ce ai nevoie, fara sa scoti afara jumatate din alimentele congelate
– poti completa usor spatiul eliberat
– poti roti usor alimentele, asa incat sa nu ramai cu alimente foarte vechi in congelator.
Inainte de organizare, raspunde la aceste intrebari:
– de ce alimente ai in general nevoie
– unde o sa amplasezi lada frigorifica
– cat de mare este lada frigorifica
– ce recipiente/ rafturi are deja si ce recipiente/ cutii/ rafturi ti-ar fi de folos
Cum organizezi lada frigorifica:
– foloseste genti/ sacose/ pungi mari in care poti sa pui alimente de acelasi fel
– foloseste compartimente/ recipiente fixe: caserole, cutii din plastic etc
– eticheteaza tot ce pui in lada frigorifica
– tine separat o lista cu tot ce ai in lada. Cand iei ceva de acolo, nu uita sa tai de pe lista.
– inainte sa mergi la cumparaturi, verifica aceasta lista
– cosurile din plastic cu manere sunt excelente pentru o buna organizare; pot avea mai multe marimi
– depoziteaza alimentele in forma patrata/ dreptunghiulara pentru a eficientiza spatiul cat mai mult
– in cadrul rafturilor/ cutiilor aseaza alimentele asemenea unor carti verticale – o sa vezi dintr-o privire tot ce contine cutia si o sa poti lua imediat ceea ce ai nevoie.
Recomandari alimente congelate
Raspandirea COVID-19 a facut ca oamenii sa se gandeasca mai mult la posibilitatea de a congela o cantitate mai mare de alimente intr-o lada frigorifica, pentru a evita foarte multe drumuri la supermarket. Toti ne gandim cum putem sa ne aprovizionam camara si lada frigorifica sau congelatorul cu provizii care sa tina mai multe saptamani sau cel putin pana la urmatoarea tura de shopping la supermarket.
Mai jos am notat o lista de alimente pe care le poti depozita cu usurinta intr-o lada frigorifica. Pastrarea ingredientelor in stare buna la congelator, te poate ajuta sa prepari o masa rapida si sanatoasa cat ai clipi.
Cu putine exceptii, in special alimente cremoase, branzeturi moi, salate, aproape totul poate fi congelat intr-o lada frigorifica.
Sfaturi despre cum sa depozitezi alimente importante in lada frigorifica
– Investeste intr-un termometru. Specialistii recomanda ca temperatura din congelator sa fie sub 17 grade Celsius. De aceea, este bine sa investesti intr-un termometru ieftin pentru congelator.
– Depoziteaza alimentele bine ambalate in pungi. Exista pungi speciale pentru congelatoare sau recipiente care pot rezista foarte bine la temperaturi mici si care pot mentine umezeala si aromele.
– Atentie cand congelezi alimente in recipiente din sticla. In acest caz, alege recipiente din sticla care pot sa reziste la temperaturi scazute. Lasa cel putin 1 cm in partea superioara pentru a permite o eventuala extindere.
– Alege patrate si dreptunghiuri. Daca poti, alege recipiente si caserole patrate sau dreptunghiulare, pentru ca acestea se vor stivui foarte bine. In cazul in care folosesti pungi pentru congelator, dupa ce le umpli, aplatizeaza-le pe o foaie de copt ca sa inghete in dreptunghiuri subtiri ce pot fi stivuite. Daca ai o lada frigorifica, este esential sa faci acest lucru, pentru ca nu ai sertare multiple sau rafturi. In caz contrar, lada frigorifica nu va fi umpluta eficient – vor ramane foarte multe goluri libere intre pungile de alimente care ingheata asemenea unor baloane cu apa (rotunde, umflate).
– Portioneaza. Cand pui alimentele in lada frigorifica, iti recomandam sa le portionezi in functie de cantitatea pe care intentionezi sa o folosesti o data (la o masa, pentru a prepara o masa). De exemplu, daca iei de la supermarket un pachet cu 12 pulpe de pui dezosate, dar intentionezi sa faci cate 4 o data, atunci portioneaza-le in pachete de cate 4 pachete. Pachetele mai mici se vor decongela mai rapid.
– Spatiu de respiratie. Cand pui in congelator ceva cum ar fi o lasagna mare, lasa putin spatiu in jurul sau, pentru ca aerul rece sa o poata cuprinde si sa o inghete rapid. Dupa ce a inghetat , poti sa o asezi mai aproape de alt pachet congelat.
– Eticheteaza si pune data. Acest lucru o sa te ajute sa ai in vedere datele de expirare. Majoritatea alimentelor pot fi inghetate pana la 3 luni, iar altele mai mult, dupa cum se indica pe pachete. Daca ai o lada frigorifica mare, poti tine o lista separata a continutului.
– Limiteaza expunerea la aer. Daca alegi sa congelezi alimentele in pungi, indeparteaza cat mai mult aer din punga. Daca este posibil, pune alimentele in cate doua pungi. Important este ca pungile sa fie rezistente, sa nu crape si astfel alimentele sa fie expuse la aerul rece din congelator.
Alimente congelate pe care le poti cumpara
Cumperi alimentele direct de la raionul de Congelate din supermarket? In acest caz, poti sa le pui direct in lada frigorifica atunci cand ajungi acasa. Doar fii atent la datele de expirare. Articolele ambalate sub vid sunt de asemenea minunate pentru a fi congelate imediat. Carnea pe care o cumperi de la macelarie si care este infasurata in hartie potrivita pentru congelare, poate fi acoperita cu un al doilea strat de folie de aluminiu si apoi pusa in congelator.
Si produsele ambalate pe placi de polistiren acoperite cu folie de plastic sunt in regula pentru congelare, dar ar trebui sa fie utilizate in aproximativ o luna. Am notat mai jos cateva date orientative, pentru mai multe tipuri de alimente. Teoretic, alimentele congelate, depozitate sub 0 grade Celsius, pot rezista la infinit.
– Carnea de vita: 3 – 4 luni
– Carnea de pui: pulpe, piept, carcase: pana la 9 luni valabilitate; Carnea de pui macinata: 3- 4 luni.
– Fructe de mare: 3 – 6 luni
Fructele
Cand cumperi fructe congelate, depoziteaza-le in lada frigorifica in pungi convenabile. Majoritatea fructelor au ca termen de valabilitate in congelator 1 an, dar in realitate ele pot rezista chiar mai mult. Retine ca fructele congelate au cea mai buna textura inainte de a fi complet dezghetate.
Iata unele din cele mai uzuale fructe de tinut la congelator:
Fructe de padure
Banane
Cirese
Afine
Mango
Piersici
Ananas
Legumele congelate in lada frigorifica
Acestea sunt alimente pline de nutrienti si, pentru ca sunt congelate imediat dupa ce au fost culese, sunt incarcate de vitamine si sunt gata pentru a fi folosite in retete. Cele mai multe au ca termen de valabilitate in lada frigorifica 1 an.
Iata cele mai uzuale legume pentru congelare:
Morcovi
Conopida
Porumb
Fasole verde
Ceapa
Mazare
Cartofi
Ardei gras
Spanac
Bucati de legume/ pentru zarzavat
Congelare paine si cereale in lada frigorifica
Painea ingheata si se pastreaza atat de bine in lada frigorifica. Daca ai cumparat mai multa paine si risti sa se strice, nu o lasa pana in ultima clipa, ci depoziteaz-o in lada frigorifica, la indemana. Poti congela painea, dar si aluatul de foietaj.
Congelare nuci si seminte in lada frigorifica
Ca sa eviti rancezirea lor, le poti congela in lada frigorifica. Cele mai uzuale nuci potrivite pentru congelare sunt migdalele, nucile, semintele de pin.
Congelarea lactatelor in lada frigorifica
Trebuie sa stii ca nu toate lactatele sunt potrivite pentru a fi congelate. Dar, untul si branza se pot congela fara probleme. Atentie: branzeturile moi nu trebuie congelate si in general congelarea poate modifica textura si aroma branzeturilor. Sunt si branzeturi care se pot congela in bune conditii, cum este mozzarella.
Te-ai decis sa cumperi o lada frigorifica? Acum o poti comanda si online.