Anunturile unor mari companii straine, de renuntare la afacerile lor din Romania, au devenit o moda in ultima jumatate de an. Amoco si Chase Manhattan s-au retras deja, iar norvegienii de la Kvaerner sunt pe picior de plecare. Alte concerne straine isi restrang drastic activitatea de pe piata romaneasca, cel mai bun exemplu in acest sens fiind dat de Colgate Palmolive.In tot acest timp, Lafarge nici nu vrea sa plece si nici sa isi restranga activitatea, ci se extinde. Dupa ce, in 1997, a cumpara
Anunturile unor mari companii straine, de renuntare la afacerile lor din Romania, au devenit o moda in ultima jumatate de an. Amoco si Chase Manhattan s-au retras deja, iar norvegienii de la Kvaerner sunt pe picior de plecare. Alte concerne straine isi restrang drastic activitatea de pe piata romaneasca, cel mai bun exemplu in acest sens fiind dat de Colgate Palmolive.
In tot acest timp, Lafarge nici nu vrea sa plece si nici sa isi restranga activitatea, ci se extinde. Dupa ce, in 1997, a cumparat de la FPS 51% din actiunile Romcim, in toamna anului trecut a preluat, printr-o oferta publica de cumparare, alte 41% din piata. Pentru partea preluata de la FPS, francezii au platit 200 milioane dolari. „De fapt, 38% din aceasta suma a fost platita de BERD si restul de noi, ne-a declarat Jean Pierre Taillardat, managerul general de la Lafarge Romcim. Si francezii nu s-au oprit aici. Cum compania detine deja 42% din piata autohtona a cimentului, achizitia oricarei alte fabrici romanesti de ciment ar putea crea probleme francezilor, existand posibilitatea sa fie acuzati de concentrare industriala. O astfel de achizitie era totusi putin probabila, dat fiind faptul ca fabricile de ciment cumparate de Lafarge lucreaza la doar 40% din capacitatea instalata.
Asa ca Lafarge a inceput sa se extinda in domenii conexe industriei cimentului. Mai intai, a inceput sa cumpere fabrici producatoare de materiale de constructii (agregate, betoane etc.), apoi s-a orientat catre producatorii de materii prime pentru materiale de constructii. Achizitiile au fost facute fie prin preluarea pachetului majoritar de actiuni de la FPS, in cazul societatilor neprivatizate, fie prin lansarea unei oferte publice de cumparare, in cazul fabricilor privatizate. Lafarge a achizitionat mai intai Conpref Ploiesti, cel mai mare producator de materiale de constructii din Prahova. Apoi, dupa ce a achizitionat de pe piata RASDAQ circa 2% din societatea SUT Iasi, a cumparat de la FPS alte 48,8% si a lansat o oferta publica pentru restul de 49,83% din actiunile societatii. A mai preluat Agremin Bucuresti, Romet Baia Sprie, in cazul societatii Agregate Buzau aflandu-se in prezent in derulare o oferta publica pentru cumpararea a 70,11% din actiuni.
Lafarge nu se va opri aici. „Pentru 1999 sunt prevazuti aproximativ 10 milioane de dolari pentru noi achizitii, ne-a declarat Monica Micu, responsabila pentru comunicare interna de la Lafarge Romcim. Cu alte cuvinte, anul acesta extinderea grupului va fi cu mult mai puternica fata de anul trecut, cand achizitiile au insumat 5 milioane dolari.
Aceasta expansiune este cu atat mai ciudata, cu cat insusi managerul general de la Lafarge Romcim, Jean Pierre Taillardat, afirma ca afacerea grupului in Romania nu merge tocmai bine. „Desi am avut profit, variatia cursului leului ne-a creat probleme, afirma acesta. Consumul pe piata interna este destul de mic, iar preturile sunt foarte scazute. Daca in Turcia productia de ciment este de 550 kg/loc., in Romania acesta este doar de 291 kg/loc. Pe de alta parte, daca pe piata europeana tona de ciment este vanduta cu un pret care variaza intre 40 si 50 de dolari, in Romania aceeasi cantitate se poate vinde si cu 33 dolari. Totusi se pare ca francezilor le prieste in acest mediu, iar cel mai bun exemplu in acest sens sunt tocmai investitiile pe care le fac si in alte societati. De fapt, Lafarge isi doreste crearea unui grup de firme integrate pe verticala. Daca initial s-a concentrat doar pe productia de ciment, este evident ca de acum compania franceza se va ocupa si de extractia materiilor prime pentru aceasta ramura si, mai ales, de producerea de materiale de constructii. Monica Micu ne-a declarat ca Lafarge are in vedere ca anul acesta sa mai achizitioneze alte zece companii din acest domeniu.
Stefan Onica