Lafarge: Pierderi de 372 milioane euro în trimestrul trei

Grupul Lafarge a înregistrat, în trimestrul al treilea al acestui an, pierderi de 372 milioane euro, rezultatul net scăzând cu 8% faţă de perioada similară din 2009, conform unui comunicat al companiei.

Vânzările au crescut cu 6%, până la 4,498 miliarde euro, iar rezultatul net din exploatare a scăzut cu 2%, ajungând la 839 milioane euro. Profitul net pe acţiune s-a diminuat până la 1,30 euro.

În acest trimestru se observă primele semne de îmbunătăţire a pieţelor din Europa Centrală şi de Est de la mijlocul lui 2008 încoace.

‘Performanţa generală a Grupului Lafarge s-a menţinut pe poziţii în al treilea trimestru, datorită portofoliului nostru echilibrat, de înaltă calitate, precum şi datorită eforturilor operaţionale ale tuturor BU. Aceasta s-a întâmplat în pofida absenţei unei relansări semnificative pe pieţele dezvoltate. Pe mai departe, vom continua să implementăm o disciplină financiară strictă şi ne aşteptăm să beneficiem de pe urma unei creşteri puternice a volumelor pe pieţele emergente’, a declarat Bruno Lafont, preşedinte şi director general executiv al grupului.

În cazul Diviziei ciment, vânzările au crescut cu 5% în trimestrul III şi au scăzut cu 1% în primele 9 luni ale anului, reflectând impactul volumelor mai reduse, compensat de beneficiul mai puternic al schimbului valutar.

Creștere de 7% pe betoane

Scăderile de volume au fost de 5% în trim. III şi 6% în primele nouă luni, cu o creştere a volumelor în America de Nord şi America Latină, care au compensat parţial scăderile din alte regiuni. Rezultatul curent din exploatare a scăzut cu 6% în al treilea trimestru şi în primele nouă luni datorită volumelor generale mai reduse şi costurilor mai mari cu energia.

Divizia de Agregate şi Betoane a înregistrat o creştere a vânzărilor cu 7% în al treilea trimestru, cu o creştere a volumelor la agregate şi rate mai lente de scădere a volumelor de betoane, scăzând cu 2% în primele nouă luni ale anului.

Rezultatul curent din exploatare a crescut cu 21% în trim. III şi cu 11% în primele nouă luni, reflectând impactul creşterii vânzărilor, cursul de schimb favorabil şi măsurile puternice de reducere a costurilor.

Vânzările Diviziei Gips au crescut cu 8% în al treilea trimestru şi cu 5% în primele nouă luni, deoarece creşterea volumelor a compensat preţurile mai scăzute.

Investiții de 1 mld. euro în nouă luni
În primele nouă luni, vânzările grupului au rămas stabile, la 12,21 miliared euro, însă rezultatul curent din exploatare a scăzut cu 4%, la 1,911 miliarde euro. Rezultatul net cota Grupului a scăzut cu 1%, la 765 milioane euro, iar profitul net pe acţiune a scăzut la 2,67 euro.

Investiţiile au totalizat un miliard de euro în primele nouă luni ale lui 2010, comparativ cu 1,2 miliarde euro în perioada similară din 2009. Investiţiile de susţinere au scăzut cu 7%, la 186 milioane euro, iar cele de dezvoltare internă au scăzut cu 14%, la 795 milioane euro.

Achiziţiile s-au ridicat la 35 milioane euro, fiind mai scăzute decât anul trecut.

În primele trei trimestre ale anului, Lafarge a primit 286 milioane euro în numerar din dezinvestiri şi şi-a asigurat în total peste 350 milioane euro de la începutul anului, în concordanţă cu ţinta companiei, de cel puţin 500 milioane euro până la sfârşitul anului.

La 30 septembrie 2010, Grupul avea linii de credit angajate de 3,8 miliarde euro, cu o scadenţă medie de 3 ani, în plus faţă de 2,4 miliarde euro de lichidităţi.

Pe baza tendinţelor privind cererea observate în al treilea trimestru, Grupul şi-a menţinut estimările generale de creştere pe pieţele sale şi se aşteaptă ca cererea de ciment să fie între minus 1 şi plus 3% în 2010 faţă de 2009. Datorită evoluţiei raportului cerere-ofertă, tendinţele de volum ale Grupului pot diferi de tendinţele pieţelor locale din anumite ţări.

Se preconizează că preţurile vor rămâne solide pe toată durata anului, în pofida unor scăderi de preţuri pe unele pieţe.

Conducerea companiei, deşi rămâne prudentă cu privire la tendinţele de pe pieţele mature odată cu intrarea în 2011, se aşteaptă la o creştere solidă pe pieţele emergente, considerând că aceste pieţe vor continua să susţină cererea de ciment, deoarece nevoile de urbanizare, demografică şi infrastructură conduc la un nivel mai ridicat al construcţiilor.
SURSA: Agerpres