Producătorul francez de materiale de construcţii Lafarge şi grupul austriac de construcţii Strabag îşi vor uni, într-o singură companie, operaţiunile din domeniul cimentului din Austria, Cehia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria.
„Prin regruparea activităţilor din Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, cele două companii anticipează sinergii semnificative în privinţa consturilor şi investiţiilor. Lafarge va aduce fabricile de ciment din oraşele austriece Mannersdorf şi Retznei, fabrica Cízkovice din Cehia şi Trbovlje, din Slovenia, în holding, în timp ce Strabag va contribui cu uzina pe care o construieşte în oraşul Pecs, din Ungaria”, se arată într-un comunicat al grupului francez.
Lafarge va deţine 70% din noua companiei, denumită Lafarge Cement CE Holding, restul capitalului revenind Strabag. Holdingul va avea sediul central în Austria şi o capacitate de producţie anuală de 4,8 milioane de tone de ciment. Produsele companiei vor fi comercializate sub brandul Lafarge.
Strategie de reducere a datoriilor
Reunirea operaţiunilor din domeniul cimentului va avea ca efect reducerea datoriilor Lafarge cu 77,5 milioane de euro, menţionează comunicatul.
„Afacerea ne ajută să ne asigurăm cantitatea exactă de ciment de care avem nevoie pentru un an, de 1,5 milioane de tone, în chiar statele unde este nevoie. Înţelegerea ne permite realizarea unor economii semnificative în aprovizionare şi administrare şi să profităm de know-how-ul liderului mondial de pe piaţa cimentului”, a afirmat Hans Peter Haselsteiner, directorul general al Strabag.
Lafarge Cement CE Holding va deveni operaţională la începutul anului viitor, dacă primeşte aprobările autorităţilor din domeniul concurenţei.
Lafarge este prezent pe piaţa românească din 1997. Activităţile grupului în România au fost reorganizate în 2007 în trei divizii, Lafarge Ciment, cu ponderea cea mai mare în totalul vânzărilor, Lafarge Agregate şi Betoane şi Lafarge Arcom Gips. Lafarge Agregate şi Betoane (AGEM) este listată pe piaţa Rasdaq a bursei de la Bucureşti, principalul acţionar fiind grupul Lafarge. Acţionarul minoritar cu cea mai mare deţinere este SIF Muntenia (SIF4).
Strabag controlează în România mai multe firme, printre care Strabag România, ARL Cluj, Carb Braşov şi Drumco Timişoara.
SURSA: Mediafax