Lagarde a vorbit în timpul vizitei în Nigeria, unde s-a întâlnit cu şeful statului, Goodluck Jonathan, şi ministrul de Finanţe, Ngosi Okonjo-Iwaela, apreciind eforturile lor de reformare a economiei.

Ţările Uniunii Europene au lansat luni un apel adresat comunităţii internaţionale pentru a contribui la consolidarea resurselor Fondului Monetar Internaţional, cu scopul de a-i oferi mijloacele de a susţine zona euro confruntată cu o criză a datoriilor. Cele 17 ţări membre ale zonei euro au confirmat că doresc ‘să contribuie cu 150 de miliarde de euro suplimentare’ la FMI ‘sub forma împrumuturilor bilaterale’, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului.

Liderii UE au convenit, cu ocazia summitului desfăşurat la 8 şi 9 decembrie de la Bruxelles, să contribuie cu 200 de miliarde de euro la FMI – 150 de miliarde de euro de la statele euro şi 50 de la cele non-euro.

Dar măsurile stabilite la summit nu au reuşit să calmeze pieţele iar vineri agenţia de evaluare financiară Fitch a apreciat că nu s-a ajuns la o soluţie cuprinzătoare, avertizând că şase state din zona euro, inclusiv Italia şi Spania, s-ar putea confrunta cu o revizuire în scădere a ratingului.

‘Ceea ce spunem tuturor economiilor în curs de dezvoltare este să fie atente la ce se întâmplă în statele dezvoltate în acest moment. Să fie atente la norii care se acumulează pe cerul Europei’, a afirmat Lagarde. Oficialul FMI a adăugat: ‘Fiţi siguri că aveţi suficiente rezerve, suficientă rezistenţă, capital tampon pentru a face faţă furtunii deoarece aţi revenit foarte bine în 2008 şi 2009 când aţi avut rezerve şi aţi făcut faţă crizei’.

Lagarde a explicat că există trei moduri în care statele dezvoltate ar putea fi afectate de criză: contaminarea financiară în sectorul bancar, o scădere a comerţului deoarece statele importă mai puţin şi o reducere a investiţiilor străine directe. De asemenea există riscul unei scăderi a preţului materiilor prime, ceea ce reprezintă un risc real pentru statele în curs de dezvoltare, a afirmat şeful FMI.

SURSA: Agerpres