În urma unor nelămuriri şi întrebări venite din partea populaţiei, Primăria Capitalei a venit, duminică după-amiază, cu o serie de lămuriri privind referendumul organizat astăzi în București, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Precizări detaliate privind votul la referendumul local din București
Primăria Capitalei a transmis, duminică, o serie de clarificări referitoare la votul în cadrul referendumului local din București, organizat simultan cu alegerile prezidențiale. Potrivit unei circulare emise de Biroul Electoral Central (BEC), bucureștenii care dețin o viză de flotant pot vota la referendum indiferent de data obținerii acesteia.
În baza hotărârii BEC nr. 6H/11.11.2024, art. 2 alin. (1), cetățenii români care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială în care se desfășoară scrutinul pot participa la vot, indiferent de vechimea domiciliului sau reședinței. Această decizie facilitează accesul la vot pentru o categorie mai largă de alegători.
Primăria Capitalei a mai subliniat că persoanele care au votat deja pentru alegerile prezidențiale, dar nu și-au exprimat încă opțiunea la referendum, pot face acest lucru până la ora 21:00. Sistemul informatic privind monitorizarea prezenței la vot permite alegătorilor să se întoarcă la secția de votare pentru a participa și la cel de-al doilea scrutin.
„Biroul Electoral Central subliniază, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, faptul că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum indiferent de data la care au obţinut viza”, se arată în mesajul comunicat de Primăria Capitalei, referindu-se la documentul emis de BEC.
„La secţiile de votare din localităţile unde este organizat un referendum local la aceeaşi dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024, Sistemul informatic privind monitorizarea prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal permite alegătorului care a optat să voteze pentru un singur scrutin ca, ulterior, să revină la secţia de votare pentru a-şi exercita dreptul de vot şi la cel de-al doilea scrutin”, se arată în legislaţia întocmită de BEC.
Reprezentanții BEC au explicat că această facilitate urmărește să asigure un acces cât mai larg la procesul electoral, eliminând barierele legate de vechimea domiciliului sau a reședinței. În plus, cetățenii sunt încurajați să participe la ambele scrutine organizate în această zi, pentru a-și exercita drepturile democratice.
Primăria Capitalei reiterează importanța informării corecte a alegătorilor și subliniază că dreptul de vot poate fi exercitat în continuare până la ora închiderii urnelor. Locuitorii din București sunt îndemnați să profite de timpul rămas pentru a contribui la deciziile care influențează comunitatea locală.
Care sunt cele trei întrebări la care vor răspunde bucureştenii
Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?