Miercuri, Ministerul de Finanţe al landului Hessa a anunţat că evaluează perspectiva unei acţiuni în instanţă împotriva VW, după ce acţiunile preferenţiale ale producătorului auto au scăzut cu peste 40% din septembrie 2015, în urma dezvăluirilor privind utilizarea unui soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA. 

Landul Hessa avea în 2015 aproximativ 58.000 de acţiuni preferenţiale VW ca parte a fondului de pensii pentru angajaţii din sectorul public. 

Şi landul german Bavaria a anunţat marţi că va da în judecată Volkswagen AG pentru pagubele provocate de scandalul emisiilor. 

Fondul de pensii al funcţionarilor de stat din landul Bavaria a înregistrat pierderi de 700.000 euro după ce acţiunile Volkswagen au scăzut semnificativ la bursă, în urma dezvăluirilor privind utilizarea unui soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel în SUA. 

Cei mai mari acţionari ai Volkswagen sunt compania holding Porsche SE, landul german Saxonia Inferioară (unde se află şi sediul central al companiei auto) şi un fond de investiţii din Qatar. În 2007, Saxonia Inferioară a cumpărat acţiuni Volkswagen în valoare de 41 de milioane de euro pentru a-şi menţine participaţia la 20%, în urma căreia îşi păstrează nivelul maxim al drepturilor de vot. 

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. 

Rechemarea tuturor celor 11 milioane de vehicule va fi printre cele mai mari din istorie, similară cu cea efectuată de Toyota în perioada 2009 – 2010, când a adus la service peste 10 milioane de vehicule din cauza unor probleme la acceleraţie. 

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Agerpres