serviciului. Cu alte cuvinte, se afla in faza de testare si imbunatatire. Pentru a va face un cont la Gmail aveti nevoie de invitatia unui utilizator deja existent, la randul dumneavoastra putand invita alti sase noi membri. Nu este exagerata daca afirmam ca aplicatia de la Google este putin exclusivista. Pentru moment, cel putin. Competitia companiei americane care s-a listat de curand pe Wall Street nu a stat pe loc. Si nu doar la nivel declarativ. Yahoo!, principalul concurent al Google, si-a
serviciului. Cu alte cuvinte, se afla in faza de testare si imbunatatire. Pentru a va face un cont la Gmail aveti nevoie de invitatia unui utilizator deja existent, la randul dumneavoastra putand invita alti sase noi membri. Nu este exagerata daca afirmam ca aplicatia de la Google este putin exclusivista. Pentru moment, cel putin. Competitia companiei americane care s-a listat de curand pe Wall Street nu a stat pe loc. Si nu doar la nivel declarativ. Yahoo!, principalul concurent al Google, si-a marit capacitatea de stocare gratuita de la 4 MB la 100 MB. Hotmail (detinut de Microsoft) doar s-a laudat ca isi va creste inbox-ul pana la 250 MB, insa acum, utilizatorii sai trebuie sa se limiteze la o capaciatate de stocare minusucula: 2 MB. De asemenea, piata asteapta replica Lycos si Netscape, care nu ofera mai mult de 5MB pentru mail-urile fiecarui utilizator. Aceasta este oferta. Ramane de vazut ce serviciu veti alege. Iata o evaluare, cu plusuri si minusuri, a fiecaruia dintre principalele servicii de web-mail. Cel mai greu a fost sa desemnam cel mai bun serviciu de mail. Am optat pentru Gmail datorita impactului lansarii sale asupra concurentei.
Gmail
· Punctaj: HHHHH
· Observatie generala: Gmail a fost primul care a promis o capacitate uriasa de stocare (1GB), grabind si reactia competitiei. Avem insa o rezerva: deocamdata, serviciul se afla in varianta beta.
· Ce ne-a placut: mail-ul devine prin acest serviciu o veritabila baza de date in care puteti cauta dupa cuvinte cheie. Cautarea se poate face si pe Net prin Google. Mesajele nu se arhiveaza in foldere, insa li se „lipesc” niste etichete sugestive, precum „in lucru”, „important” sau „de urmarit”. In plus, schimburile de mail cu acelasi interlocutor sunt grupate sub forma unor conversatii, avand posibilitatea sa vizualizati un istoric al acestora.
· Ce nu ne-a placut: nu permite citirea de la distanta a mail-ului dintr-o alta aplicatie de tip Outlook, prin acces POP3. Gmail urmeaza sa afiseze mesaje publicitare de tip text, in genul celor prezente pe pagina motorului de cautare. E vorba de niste link-uri atasate in functie de cuvinte cheie din corpul mail-ului. Gmail promite ca afisarea acestor link-uri se va face in baza unui algoritm, nicidecum in urma interventiei unor persoane umane. Aceasta pentru a contracara acuzatiile de incalcare a dreptului la intimitate al utilizatorilor.
Hotmail
· Punctaj: HHH
· Observatie generala: Hotmail, serviciul de mail al Microsoft, a ramas in urma rau de tot in materie de capacitate de stocare. Cei 2MB oferiti sunt insuficienti, iar promisiunile companiei de a creste capacitatea pana la 250 MB au ramas, deocamdata, vorbe.
· Ce ne-a placut: serviciul exceleaza la capitolul protectie antispam. Puteti configura strictetea filtrelor, crea liste cu expeditori care sa fie blocati automat sau carora sa le fie permis accesul in permanenta. De asemenea, puteti opta pentru interzicerea afisarii de imagini. Hotmail are, potrivit specialistilor, unul dintre cele mai rapide servicii de suport, o problema fiind rezolvata in circa o zi. Banner-ele sunt deranjante in majoritatea aplicatiilor de mail de pe web. In cazul Hotmail, sunt mai discrete.
· Ce nu ne-a placut: capacitatea de stocare foarte mica, dimensiunile reduse ale agendei. In vreme ce Yahoo! si Google au inteles importanta integrarii unui motor de cautare pentru continutul mesageriei, Hotmail a ramas in urma si in aceasta privinta. Ca si Google, nu permite acces POP3. Nu are o interfata foarte usor de folosit.
Yahoo!
· Punctaj: HHHH
· Observatie generala: E adevarat ca ofera o capacitate de stocare de zece ori mai mica decat mai tanarul Gmail, insa serviciul are multe calitati si, in plus, a depasit demult varianta beta.
· Ce ne-a placut: Capacitatea de stocare de 100 MB este suficienta pentru un utilizator obisnuit. Sa nu uitam ca majoritatea mesajelor din inbox sunt texte. Atasamentele pot fi de maximum 10 MB, ceea ce este satisfacator. Ofera protectie antivirus si antispam. Varianta platita a Yahoo Mail da posibilitatea citirii mail-ului dintr-o alta aplicatie prin acces POP 3. Ba mai mult, utilizatorii pot importa contactele din Outlook Express. Yahoo! detine si un motor de cautare in mesagerie.
· Ce nu ne-a placut: dimensiunea exagerata a banner-elor care atarna deasupra paginii, precum si functiile antispam. Puteti face o lista cu maximum 100 de mail-uri de unde nu doriti sa primiti mail, insa este imposibila rafinarea filtrelor antispam. De asemenea, nu se poate crea o lista cu expeditorii agreati.