Conducta de interconectare a reţelelor de gaze din România şi Bulgaria, între oraşele Giurgiu şi Ruse, va fi lansată cel mai probabil în iunie, a anunţat miercuri ministrul bulgar al economiei şi energiei Dragomir Stoinev. El a spus că lucrările de construcţie au întârziat din cauza unor circumstanţe extraordinare la tronsonul de sub Dunăre care însă au fost depăşite.
Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de amânări. Iniţial, interconectorul trebuia să fie gata în 2013, apoi, lansarea lui s-a amânat pentru ianuarie 2014, iar la sfârşitul lunii februarie directorul executiv al companiei Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, a declarat că lansarea conductei va avea loc cel mai probabil în aprilie sau mai.
Stoinev, care a participat miercuri la conferinţa Viitorul gazelor naturale la Noua Universitate Bulgară din Sofia, a subliniat că pentru Bulgaria diversificarea livrărilor din energie înseamnă securitate. În prezent ţara este dependentă într-o proporţie de 90% de gazele ruseşti.
În opinia lui Stoinev, un pas concret spre securitatea livrărilor este interconectarea sistemului de transport de gaze al Bulgariei cu cele ale ţărilor vecine. Cel mai avansat proiect este cel cu România. În ianuarie anul acesta, s-a ajuns la un acord pentru construirea unui interconector şi între Bulgaria şi Turcia. Potrivit ministrului, această conductă ar putea fi finalizată în 2016. Există asemenea proiecte şi cu Grecia şi Serbia.
Stoinev a menţionat şi proiectul South Stream care, deşi nu diversifică sursa de gaze, reprezintă o diversificare a rutei. După anul 2019 Bulgaria va putea primi gaze naturale din Azerbaidjan, iar altă variantă ar fi importul din Qatar în cazul în care în Grecia va fi construit un terminal pentru gaze lichefiate.
Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al României, iar 4,14 km reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Totodată, vor fi construite şi două staţii de măsurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale. Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an. Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane euro, iar compania română Transgaz participă cu 10 milioane de euro.
Sursa: Agerpres