Lansarea primei rachete româneşti proiectată şi realizată de către Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a fost amânată pentru sâmbătă, 14 noiembrie, conform reprezentaţilor ARCA. Lansarea rachetei, programată pentru astăzi, a fost amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. „Astăzi au fost curenţi foarte puternici, iar vântul a suflat cu 34 de km/h şi astfel am fost nevoiţi să amânăm lansarea”, a declar
Lansarea primei rachete româneşti proiectată şi realizată de către Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a fost amânată pentru sâmbătă, 14 noiembrie, conform reprezentaţilor ARCA.
Lansarea rachetei, programată pentru astăzi, a fost amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. „Astăzi au fost curenţi foarte puternici, iar vântul a suflat cu 34 de km/h şi astfel am fost nevoiţi să amânăm lansarea”, a declarat pentru capital.ro, Simona Popescu, din partea ARCA.
Dacă nici mâine nu se reuşeşte lansarea, ARCA va amâna pentru primăvara anului viitor trimiterea primei rachete româneşti în spaţiu. „Mâine se anunţă cer senin şi sperăm să lansăm racheta, dacă nu vom pleca din Constanţa şi vom încerca la primăvară”, a declarat Popescu.
ARCA lansează racheta în trei trepte. Operaţiunea efectuată în largul Mării Negre, cu spijinul Marinei Militare, va începe în jurul orei 10 A.M şi va dura aproximativ două ore. În acest interval, balonul solar va fi umflat cu aer cald, după care îşi va lua zborul până la altitudinea de 14.500. După aceasta vor fi iniţiate motoarele celor trei trepte ale rachetei, care va fi propulsată în zbor suborbital. Faza finală a testului va consta în recuperarea din Marea Neagră a modulului care va transporta echipamente video si radio.
Lansarea are două obiective. Unul este acela de a realiza primul zbor spaţial românesc, iar al doilea este o repetiţie în vederea participării la competiţia Google Lunar X Prize, o competiţie astronautică al cărei mare premiu este în valoare de 20 de milioane de dolari. Operaţiunea va fi transmisă în direct de realitatea.net.