O prezentatoare a televiziunii oficiale a anunţat că acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis „plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pământului Kwangmyong 4… pe orbită”.
SUA vorbește despre acțiuni destabilizatoare
Administraţia Statelor Unite a condamnat cu cea mai mare forţă lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune, denunţând o "provocare majoră" ce ameninţă securitatea Asiei şi a Statelor Unite şi care va avea "consecinţe grave", relatează AFP.
Casa Albă a denunţat "o nouă acţiune destabilizatoare şi provocatoare şi o violare flagrantă a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, Susan Rice.
"Programele de arme nucleare şi balistice ale Coreii de Nord reprezintă o ameninţare serioasă pentru interesele noastre – inclusiv securitatea unora dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi – şi ameninţă pacea şi securitatea în regiune", a declarat ea.
După testul ei nuclear din 6 ianuarie, "este a doua oară în doar o lună când Coreea de Nord a ales o provocare majoră, ameninţând nu numai securitatea în Peninsula Coreea, dar de asemenea a regiunii şi a Statelor Unite", a criticat într-un comunicat secretarul de stat John Kerry, care a fost la Beijing la sfârşitul lunii ianuarie pentru a încerca să convingă China să facă mai multe presiuni asupra aliatului ei nord-coreean şi să lucreze la un nou arsenal de sancţiuni ONU.
Printre altele, Washingtonul a ameninţat din nou Phenianul cu sancţiuni internaţionale suplimentare, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă duminică.
"Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri şi membrii Consiliului de Securitate al ONU asupra unor măsuri semnificative pentru a trage la răspundere Coreea de Nord", s-a angajat Kerry.
John Kerry a reafirmat "angajamentul ferm" al Statelor Unite de "apărare a aliaţilor (lor), în special Coreea de Sud şi Japonia", care au tratate militare cu Washingtonul.
Potrivit unui responsabil din Apărarea SUA, racheta lansată "pare să fi atins spaţiul", dar "având în vedere traiectoria ei (spre sud), s-a stabilit că nu ameninţă Statele Unite şi aliaţii" lor.
Japonia: Acest tir este intolerabil
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a condamnat duminică lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune în ciuda avertismentelor comunităţii internaţionale, informează AFP.
Acest tir este "absolut intolerabil", a declarat presei şeful guvernului, considerând că este o "încălcare clară" a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Într-o conferinţă de presă organizată în grabă, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat că autorităţile estimează pentru moment că nicio bucată de rachetă nu a căzut pe teritoriul japonez.
Reuniune de Urgență
Consiliul de Securitate se va reuni de urgenţă, duminică, la New York, în urma lansării unei rachete nord-coreene, au anunţat diplomaţi.
Reuniunea, sub formă de consultări cu uşile închise, a fost cerută de Statele Unite şi Japonia, membri ai Consiliului, şi Coreea de Sud, notează AFP.
Într-o scrisoare comună către preşedinţia venezueleană a Consiliului cerând această reuniune, Washingtonul şi Tokyo subliniază că "lansarea astăzi a unui pretins +satelit+ de către Coreea de Nord este o violare a rezoluţiilor pertinente ale ONU" ce interzic Phenianului orice activitate balistică sau nucleară.
China regretă incidentul
Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat duminică "regretele" după lansarea unei rachete de către Coreea de Nord în ciuda condamnării internaţionale, adăugând că cere tuturor părţilor să acţioneze cu prudenţă şi să se abţină de la luarea de măsuri ce ar putea creşte şi mai mult tensiunile în Peninsula Coreea, informează Reuters.
"China îşi exprimă regretele că Coreea de Nord, în ciuda opoziţiei tot mai mari a comunităţii internaţionale, a insistat să folosească tehnologia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Hua Chunying într-un comunicat postat pe website-ul ministerului. Ea a adăugat că dialogul este singura modalitate de a asigura o pace de durată şi stabilitatea în regiune.
Secretarul general al ONU ia în calcul o provocare
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Coreii de Nord "să înceteze acţiunile provocatoare" în urma unui tir de rachetă cu rază lungă de acţiune al Phenianului. Într-un comunicat, Ban a estimat "profund regretabil" acest tir ce încalcă rezoluţiile ONU, potrivit afirmaţiilor sale, notează AFP.
Sursa: Agerpres