Companiile încearcă să creeze vâlvă în jurul produselor noi prin evenimente neconvenţionale, personalizate
Un spectacol de modă al unei case renumite sau o şedinţă de pictură în mijlocul naturii pot scoate rapid din anonimat un produs nou. Alternativa unei lansări atipice, dar memorabile, câştigă teren în rândul companiilor din România.
Evenimentul de lansare a unui produs sau serviciu reprezintă de cele mai multe ori primul contact al partenerilor şi potenţialilor clienţi cu acesta. Pentru că prima impresie contează, companiile investesc în acţiuni neconvenţionale, creative, personalizate în funcţie de specificul produsului. În dorinţa de a-şi asigura unicitatea, ele apelează la creativitatea agenţiilor specializate în organizarea de evenimente (BTL), precum şi la agenţiile de PR, dacă vorbim de o campanie axată pe comunicare.
DaimlerChrysler Automotive România a ales Rock’n’Roll, firma de BTL a agenţiei de publicitate Headvertising, pentru a crea evenimentul de lansare a modelelor Mercedes CL şi GL. Agenţia a organizat într-un decor deosebit, la Mogoşoaia, un spectacol de lumini şi artă, prestat de o trupă de actori din Germania. Tot pentru o lansare auto, ARBOevents a pregătit prezentarea unei colecţii de modă pentru care creatorul Cătălin Botezatu s-a inspirat din designul automobilului Maserati Granturismo.
Bugetul semnificativ împinge creativitatea la maximum
Clienţii care investesc de obicei în evenimente de lansare creative, neconvenţionale nu sunt însă numai din sectorul auto. Orice companie, fie ea de nişă, fie din domeniul bunurilor de larg consum poate organiza o manifestare creativă. Pentru aceasta, spune Mircea Stăiculescu, managing director la Headvertising, compania nu trebuie decât să îşi seteze obiectivele, publicul ţintă, bugetul şi mesajul. De restul, de la concept la organizarea evenimentului, se ocupă agenţia de BTL sau PR. „Ne ocupăm chiar şi de conceptul invitaţiei şi de cadoul final. Punem preţ pe faptul că ideea generală trebuie să se regăsească, câte puţin, în fiecare din elementele care compun întregul eveniment“, explică Şerban Ciuşcă, managing partner la ARBOevents.
Pentru ca totul să meargă ca pe roate, compania trebuie să comunice clar agenţiei care sunt obiectivele de îndeplinit. În plus, spune Ileana Pescariu, managing partner al Publicis Dialog, este bine ca firmele să accepte că pentru a sparge tiparele trebuie să aloce un buget semnificativ şi să lase agenţia organizatoare să dea frâu liber ideilor creative.Pentru o manifestare neconvenţională de succes, o echipă creativă şi dedicată proiectului contribuie decisiv la înlăturarea situaţiilor neprevăzute şi la unicitatea lansării.
Pe lângă creativitate, în puzzle-ul unui eveniment neconvenţional, o piesă-cheie este bugetul. Potrivit lui Mircea Stăiculescu, o lansare de succes se poate face cu 150.000 de euro, dar şi cu 15.000. Pe de altă parte, Ileana Pescariu susţine că ai nevoie de un buget de peste 100.000 de euro, având în vedere că Bucureştiul nu este foarte ofertant din punctul de vedere al locaţiilor şi trebuie găsite alte spaţii, care au nevoie de decoruri. „Ni s-a întâmplat să putem crea evenimente memorabile datorită neconvenţionalului şi cu bugete considerabil mai mici“, adaugă ea.
Reprezentanţii agenţiilor susţin că merită investit într-un astfel de eveniment, chiar dacă nu aduce creşterea imediată a vânzărilor. „Eu cred că sunt cele mai eficiente, doarece creează memorabilitate. Te ajută să transmiţi într-un mod explicit şi creativ beneficiile brandului şi asigură mult mai pertinent legătura emoţională dintre consumator şi brandul lansat“, susţine Ileana Pescariu.
Stăiculescu apreciază liderii de opinie şi mass-media care participă la un eveniment de lansare şi poartă mesajul mai departe către publicul ţintă, influenţându-i decizia.
«Evenimentele aduc distincţie şi consolidează brandul pe termen lung.»
Şerban Ciuşcă, managing partner ARBOevents