Un lanț de aprovizionare este un set de organizații, cum ar fi furnizorii, producătorii, distribuitorii și comercianții cu amănuntul, care lucrează împreună pentru a oferi clienților finali un anumit produs sau serviciu.
Lanțul de aprovizionare devine global când produsul sau serviciul respectiv traversează mai multe granițe internaționale. Organizațiile lanțului global de aprovizionare depind direct și indirect unele de altele.
Problemele lanțului de aprovizionare vin în cascadă
Lanțurile globale de aprovizionare s-au concentrat mai mult pe obținerea eficienței financiare. Rezultatul a fost lanțuri globale de aprovizionare dezordonate și fragile. Iar o problemă apărută în orice moment alimentează alte probleme în diferite etape ale lanțului, potrivit PBS.
De exemplu, lipsa de semiconductori perturbă industria auto. În același timp, costul mutării unui container din China pe coasta de vest a Americii de Nord a crescut cu 650% înainte de pandemie.
Cursa pentru eficiență a dus la alte probleme
Căutarea eficienței financiare a mutat producția globală către regiunile cu costuri reduse, a crescut fluxurile de mărfuri, a dus la congestionarea porturilor și a erodat rezistența lanțurilor de aprovizionare.
Fragilitatea lanțurilor globale de aprovizionare este exacerbată de fragmentarea proceselor de luare a deciziilor, de colaborarea limitată între cumpărători și furnizori și de managementul tranzacțional. Lanțurile globale de aprovizionare reprezintă și contribuții mari la emisiile de gaze cu efect de seră și au un impact asupra biodiversității aerului, solului și apei și asupra resurselor geologice.
Cum pot fi făcute lanțurile de aprovizionare mai puternice
Lumea are nevoie de lanțuri de aprovizionare puternice, bazate pe durabilitate, colaborare, transparență și diversificare a aprovizionării. Noul model de lanțuri de aprovizionare ar putea ajuta la combaterea fragilității economice, a schimbărilor climatice și a inegalității.
Cercetări preliminare privind lanțurile de aprovizionare durabile, care vor fi publicate în curând, indică faptul că sustenabilitatea contribuie la reziliență. Potrivit acestor cercetări, colaborarea dintre furnizor și client reduce costurile și riscurile cu cel puțin 17%. Colaborarea eficientă contribuie la reziliența lanțului de aprovizionare și ajută la evitarea viitoarelor întreruperi.
Digitalizarea economiei va contribui la o mai bună transparență în lanțurile globale de aprovizionare
În plus, colaborarea aduce beneficii lanțurilor globale de aprovizionare. Cumpărătorii și furnizorii se pot bucura de niveluri mai ridicate de servicii, mai multă disponibilitate a produselor și reduceri semnificative ale costurilor dacă lucrează împreună.
De aceea, trebuie create stimulente pentru a încuraja această colaborare.
Digitalizarea economiei va contribui la o mai bună transparență și trasabilitate în lanțurile globale de aprovizionare.