În acest sens, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România a cerut autorităţilor să pună la punct o strategie în domeniul agriculturii care să ducă la ocuparea forţei de muncă din mediul rural şi la asigurarea producţiei pentru hrana populaţiei, dar şi pentru export deoarece deţine potenţialul agricol necesar.
Reprezentanţii LAPAR spun că în România există în prezent în jur de trei milioane hectare de teren arabil nelucrat, iar producţiile medii pe terenurile lucrate sunt în jur de trei tone grâu /hectar, aproximativ patru tone porumb/hectar, iar la rapiţă şi floarea soarelui în jur de 1,6 tone/hectar. De asemenea, din aproape trei milioane hectare teren arabil amenajate pentru irigat în anul 1989, România a reuşit în anul 2010 să irige doar 70.000 hectare.
“Dacă vom continua să mergem în aceeaşi direcţie este posibil ca în următorii 2-3 ani problema irigaţiilor să nu mai existe, pentru că se vor distruge toate amenajările”, a spus preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru.
În zece ani, 18 miniştri la Agricultură
Potrivit producătorilor agricoli, în ultimii zece ani, mai mult de 500.000 hectare au fost vândute străinilor, care în marea lor majoritate le-au lăsat în paragină, cu speranţa că-l vor vinde la preţuri mult mai mari în viitor.
În plus, spun reprezentanţii LAPAR, în această perioadă, România a avut 18 miniştri ai agriculturii, iar viteza de rotaţie a acestora la conducerea Ministerului Agriculturii a crescut în ultimii patru ani, ajungându-se să se succeadă la conducere, în această perioadă, opt miniştri şi odată cu ei şi echipele de conducere din direcţiile de specialitate subordonate.
“În aceasta perioadă şi cercetarea agricolă românească a ajuns în pragul colapsului şi multe specializări din liceele de profil agricol au dispărut, tinerii nefiind încurajaţi să urmeze astfel de specializări”, a arătat Sitaru.
În consecinţă, România a devenit un importator constant şi masiv de produse agroalimentare, preţurile de cost ale produselor agricole autohtone fiind mai mari decât ale celor de import. De asemenea, oferta de produse agroalimenare româneşti în marile magazine este din ce în ce mai mică, iar importurile produselor alimentare au devenit o povară greu de suportat pentru ţară şi populaţie.
LAPAR: Guvernul să facă o strategie pe agricultură pentru că România ar putea exporta alimente, dar nu asigură nici necesarul populaţiei
29 noiembrie 2010, 17:39
Ultima modificare în 29 noiembrie 2010, 19:39
Producătorii agricoli solicită Guvernului elaborarea unei strategii care să permită României să asigure necesarul alimentar al populaţiei. Ţara noastră are potenţial să exporte alimente, în timp ce magazinele sunt pline de produse importate.
Etichete: alimente,
strategie agricultura
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Irlandezii preferă să dea faliment decât măsuri de austeritate
- În 2011, salariile şi pensiile vor putea fi plătite
- Cum arată un Duster tunat virtual
- La ce sunt românii campioni? La numărul de grădini zoologice!
- Japonezii au luat la țintă piaţa europeană a limuzinelor premium
- „În afară de Dracula nu am auzit nimic despre România”
- „Sper ca moneda euro să fie distrusă”
- Unităţile de turism şi alimentaţie publică, amendate, în ultima lună, cu 130.000 lei
- Ce activități ilegale sunt în transporturi și ce pierderi aduc statului
- EXCLUSIV: Diminuarea salariilor bugetarilor a adus economii de 1,17 miliarde lei lunar