"Vom vedea dacă şi recuperarea TVA de către producători va fi benefică şi corectă. Taxarea inversă la cereale este o măsura corectă numai dacă este dusă până la capăt, respectiv dacă producătorul îşi recuperează la timp TVA", a spus Şerban.
Acesta a precizat că în condiţiile în care se respectă legea, producătorul român de cereale subvenţionează bugetul de stat timp de 30 de zile, dar dacă aceasta nu se respectă, atunci subvenţionarea bugetului va fi pe perioada în care se aşteaptă rambursarea TVA la cereale.
"Noi cumpărăm din toamnă seminţe, îngrăşăminte, motorină, plătim TVA aferentă acestor produse şi vine perioada de recoltare, când vindem şi trebuie să recuperăm această taxă. Dacă se va întâmpla la timp va fi bine, dacă nu, fermierii vor avea mari probleme’, a adăugat vicepreşedintele LAPAR.
Lipsa irigațiilor, cea mai mare problemă a agricultorilor
În opinia lui Nicușor Şerban, cea mai mare problemă cu care se confruntă agricultorii în zona de sud este legată de asigurarea apei pentru producţia vegetală şi cea legumicolă.
"Până nu vom putea rezolva problema apei mai ales în zona de sud nu putem discuta de producţii sigure şi stabile şi nici nu putem fi într-o relaţie de garantare cu băncile pe baza producţiilor", a menţionat Nicuşor Şerban.
Organizarea producătorilor agricoli şi relaţiile cu băncile au fost alte situaţii care au ridicat probleme agricultorilor.
"Nu am reuşit să ne organizăm în asociaţii şi cooperative şi să avem spaţii de depozitare, mai ales în sectorul cerealier, ceea ce crează o cantitate mare de produse pe piaţă, în anumite momente, mai ales la recoltare, şi duce la scăderea preţului la produse agricole", a subliniat reprezentantul agricultorilor.
Nicuşor Şerban a afirmat că nu înţelege de ce în condiţiile unei Politici Agricole Comune, cu reguli comune, fermierii români sunt discriminaţi nu numai cu subvenţii mai mici, dar şi în privinţa relaţiilor cu banca.
"Nu înţeleg diferenţa mare a nivelului dobânzii la aceeaşi bancă mamă pentru fermierii din Europa de Vest şi cei din România, deşi avem şi noi după 20 de ani anumite posibilităţi de garantare. Eu iau credit cu 8% dobânda şi fermierul din alte ţări cu 2-3% de la aceeaşi bancă", a mai adăugat vicepreşedintele LAPAR.