Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) susține demersul APA Brăila cu privire la unele aspecte care privesc adoptarea Planului Național Strategic – Programului PAC 2023-2027 (cunoscut drept PNS).
LAPAR a transmis o solicitare către Ministerul Agriculturii
„Referitor la adresa Asociației Producătorilor Agricoli – APA Brăila, membră a LAPAR, transmisă către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și către Guvern sub numărul de înregistrare 30/23.02.2023, respectiv 31/23.02.2023 și care ne-a fost redirecționată și nouă spre informare.
Având în vedere aspectele precizate și riscurile enumerate pentru fermierii români, LAPAR a decis transmiterea unei solicitări scrise către fiecare dintre cele două autorități cu scopul de a obține un punct de vedere scris, care să cuprindă rezultatul analizei interne a departamentului juridic și de control al Guvernului și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru fiecare dintre aspectele reclamate în adresă și care sunt deosebit de îngrijorătoare pentru membrii noștri.
Din acest motiv, la nivel de Consiliu Director al LAPAR, am decis să susținem demersul organizației județene și ne manifestăm încrederea că soluțiile vor veni în perioada imediat următoare pentru a nu afecta buna derulare a Campaniei de depunere a Cererii Unice pentru anul 2023, care demarează la 01 martie 2023.”, a transmis LAPAR.
Probleme semnalate la Programul PAC 2023-2027
Programul PAC 2023-2027 are o aplicare multianuală și se ridică la o valoare totală de 15,8 miliarde euro fonduri comunitare la care se mai adaugă și fonduri naționale. Acest program reprezintă sursa fondurile pentru subvenționarea fermierilor în următorii cinci ani, dar și contribuția europeană la proiectele de investiții care se vor derula.
În cazul în care observațiile ridicate de către APA Brăila prin petiția trimisă Guvernului si Parlamentului vor fi confirmate ulterior printr-o decizie a unei instanțe de contencios administrativ, România riscă să fie dezavantajată parțial sau total de Comisia Europeană în ceea ce privește programul PAC 2023-2027 pentru agricultură.
Acest lucru ar însemna că am fi prima țară comunitară care a trimis spre adoptarea Comisiei Europene un document care nu a fost în prealabil aprobat intern, deci acesta nu putea să se califice drept „document de poziție” al statului membru.
Problema majoră semnalată de fermieri în privința PAC 2023-2027 este că programul aduce pe lângă fondurile menționate și numeroase nemulțumiri legate de condiționalitățile impuse. Acestea vor duce la reduceri ale profitabilității fermelor agricole, în condițiile în care subvențiile nu cresc, ci din contră în multe situații sunt în scădere fașă de precedentul program.