Laptele pe care nu ar mai trebui să-l consumăm
Medicul a vorbit despre un subiect controversat în cadrul emisiunii, menționând că, în timpul studiilor de nutriție, a citit lucrarea „Studiul China” de Colin Campbell, un profesor din Statele Unite, ale cărui cercetări au impresionat-o. Ulterior, în timpul doctoratului în Agronomie, a descoperit o carte scrisă în 1996 de profesorul Goian și Virginia Faur, care conținea cercetări similare despre consumul de lapte și efectele acestuia.
A fost surprinsă să constate că și în România existau cercetători preocupați de aceste teme, dar care nu erau cunoscuți publicului larg. Ea a subliniat că laptele este un aliment controversat, mai ales în forma disponibilă în supermarketuri.
”Este un subiect foarte controversat și vreau să-l iau pas cu pas. Când am învățat despre nutriție, am citit Colin Campbell, care are Studiul China. Și am rămas surprinsă de aceste cercetări ale profesorului din Statele Unite. Mai apoi, făcând doctoratul în Agronomie, am găsit o carte scrisă de profesorul Goian, care nu mai este printre noi, și de Virginia Faur. Cei doi au scris o carte în anul 1996, în România, în care au același cercetări legate de consumul de lapte și de ceea ce se întâmplă prin consumul de lapte.
Am fost absolut fascinată să-mi dau seama că noi avem cercetători în România care au aceleași preocupări, doar că nu-i știm și nu sunt populari. Este adevărat că laptele este un aliment controversat, pentru că îl consumăm acum în această formă pe care o avem noi în supermarket”, spune medicul.
Laptele pasteurizat nu oferă niciun beneficiu organismului
Medicul Lavinia Bratu a povestit că a urmat cursurile de biochimie ale profesorului Anghel de la Facultatea de Medicină pentru a înțelege mai profund nutriția. În timpul acestor cursuri, profesorul a menționat că laptele pasteurizat nu oferă niciun beneficiu organismului. Ea a explicat că există argumente în medicină care susțin această idee și a subliniat că, în mod natural, laptele este produs de mamifere pentru hrănirea puilor în primii ani de viață.
Oamenii au continuat să consume acest lapte, chiar dacă, în trecut, bunicii și străbunicii nu aveau mijloace adecvate de păstrare, iar laptele, un aliment foarte perisabil, se transforma rapid în lapte covăsit prin fermentare, modificându-i astfel compoziția și biodisponibilitatea pentru organism.
Este bine să consumăm lapte?
Medicul Lavinia Bratu a menționat că unele persoane se simt bine consumând lapte, dar consideră că acestea nu sunt suficient de atente la propriile reacții ale organismului. Ea a lucrat cu oameni care au observat schimbări semnificative doar prin eliminarea laptelui din cafea. Cafeaua, de fapt, ar trebui consumată fără lapte, cu excepția cazului în care este un desert sau un răsfăț.
După ce au renunțat la lapte, acești oameni au remarcat o reducere a balonării, o îmbunătățire a digestiei și o diminuare a disconfortului abdominal și flatulenței. Bratu sugerează că acest aspect poate fi semnificativ și că nu este necesar să existe o intoleranță la lactoză; o simplă sensibilitate poate cauza probleme. Ea îndeamnă oamenii să fie mai atenți la propriul corp și să își pună întrebări despre cum se simt după ce elimină laptele din alimentație.
Medicul Lavinia Bratu a împărtășit o poveste personală despre experiența sa cu consumul de lapte. Timp de șapte ani, ea nu a consumat deloc lapte. Într-o tabără la mănăstirea Oașa, la micul dejun, a primit un lapte cu smântână galbenă deasupra. Deși se aștepta să se simtă foarte rău și să aibă dureri abdominale după o perioadă atât de lungă fără lapte, a decis să încerce. Spre surprinderea ei, nu a avut nicio reacție negativă și s-a bucurat de gustul laptelui, evocând amintiri din copilărie.
Laptele pasteurizat
Medicul Lavinia Bratu a subliniat că laptele este un produs controversat și a oferit câteva recomandări. În primul rând, ea a menționat că laptele pasteurizat nu ar trebui să facă parte din dieta noastră. În al doilea rând, este important să verificăm dacă avem o sensibilitate la lapte și să fim atenți la cantitate, amintindu-ne că în trecut nu se consumau cantități mari.
Ea îi îndeamnă pe toți să observe cum se simt atunci când consumă lapte și cum se simt fără, deoarece este posibil să aibă o sensibilitate de care încă nu sunt conștienți. Declarațiile au fost făcute în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.