Devine interzis în weekend. Noua regulă care se aplică în cafenelele din România

interzis in cafenele

SURSA FOTO: colaj foto Capital/Dreamstime

Mai multe cafenelele din România au impus reguli stricte în weekend pentru clienţii lor. Mai exact, pentru clienții care folosesc laptopul în timp ce-și servesc comanda. Ce au decis proprietarii cafenelelor?

Fără laptop la cafenea în weekend! Patronii de cafenele din România au impus reguli noi

Fără laptop la cafenea în weekend este noua politică pe care au adoptat-o mai multe cafenele din Capitală și din județul Cluj. Patronii de cafenele au început să interzică clienților folosirea laptopurilor în timpul weekendului.

Motivul principal este că oamenii sunt atât de concentrați pe muncă, încât uită să mai comande o băutură din când în când. Astfel, petrec ore întregi la masă cu o singură cafea în față.

Odată cu creșterea numărului de „nomazi digitali”, cafenelele au implementat reguli stricte privind utilizarea laptopurilor. În unele locuri, wifi-ul este dezactivat. În alte locuri, se percepe o taxă pentru cei care doresc să folosească laptopul în cafenea.

De exemplu, într-o cafenea din București, clienții nu au voie să folosească laptopurile în timpul weekendului. Această regulă a fost introdusă după ce, în timpul pandemiei provocată de coronavirus, tot mai mulți oameni au început să lucreze de acasă și își transformau cafeneaua în birou pentru câteva ore.

„Nu este un mediu propice de lucru în weekend pentru că avem oaspeți copii, este multă gălăgie, e agitație și nu ar fi corect nici pentru oaspeții care vin să se relaxeze ca cineva lângă ei să lucreze și să zică de muzica mai încet.

Și până la urmă suntem o cafenea și noi trăim de pe consumația pe care o fac oaspeții noștri”, a explicat proprietara unei cafenele pentru Antena 3 CNN.

SURSA FOTO: Freepik

Deși politica internă funcționează de un an, există oameni care consideră că regula reprezintă o îngrădire a drepturilor lor.

„Mie mi s-ar părea ok să pot folosi laptopul. E treaba mea acuma când îl folosesc în weekend, că în timpul săptămânii, n-aș vrea să fiu îngrădit.

De obicei vin la cafenele oameni care am văzut că vor să muncească și nu e chiar mediul cel mai bun. Mai bine s-ar concentra poate acasă, dar fiecare lucrează unde vrea”, a spus un client oarecare.

Regula „fără laptop” există la nivel european

Interzicerea laptopurilor în cafenele este prezentă la nivel european. În Spania, de exemplu, există reguli și mai stricte. În unele cafenele din Valencia, Santiago și Barcelona, wifi-ul a fost dezactivat pentru a descuraja utilizarea laptopurilor.

Restricții pentru nomazii digitali se întâlnesc și în orașe precum Paris, Berlin, Lisabona și Brighton. În aceste locuri, fie este complet interzisă utilizarea laptopurilor, fie cei care doresc totuși să lucreze la laptop trebuie să plătească o taxă pentru fiecare oră petrecută în fața unui calculator, în loc să savureze o cafea.

În ultimii ani, tot mai mulți nomazi digitali au ales să vină în România. Potrivit unui studiu realizat de Digital Nomad, România este a treia cea mai bună destinație pentru persoanele care lucrează de acasă, după Spania și Argentina. Acest lucru se datorează vitezei ridicate a internetului, precum și costului redus al vieții în comparație cu alte țări.