Pe o piaţă a PC-urilor aflată în declin, în principal din cauza tabletelor, există un segment aparte care a crescut constant, cel al laptopurilor de business
Vânzările de PC-uri (laptopuri şi desktopuri) se află în declin de câţiva ani, însă anul trecut a fost cel mai slab înregistrat vreodată, piaţa scăzând cu 10% la nivel global. Principalul motiv al declinului este legat de ascensiunea smartphone-urilor şi a tabletelor, care sunt din ce în ce mai performante. Un alt motiv ar fi ritmul încet în care sunt înlocuite computerele vechi. Astfel, numărul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborât la aproximativ 315 milioane, faţă de circa 350 milioane în 2012, conform firmelor de cercetare IDC şi Gartner. Pe plan local, laptopurile au fost depăşite la vânzări de tablete. Piaţa de laptopuri a fost estimată la 400.000 – 500.000 unităţi, în 2013, în timp ce livrările de tablete au depăşit 550.000 de unităţi, conform jucătorilor din industrie. Există însă o categorie de laptopuri care nu numai că nu a scăzut, dar a înregistrat un avans de 10%. Este vorba de segmentul laptopurilor de business.
„Piaţa de laptop-uri de business a avut anul trecut un avans de aproximativ 10%, în condiţiile în care pe acest segment au avut loc nişte transformări. Mă refer la creşterea vânzărilor de ultrabook-uri care s-au aflat tot mai mult în preferinţele românilor, datorită caracteristicilor tehnice, a dimensiunilor lor, a portabilităţii acestora, a design-ului şi fiabilităţii lor“, potrivit lui Mihai Pătraşcu, CEO al evoMAG, magazin online care a livrat peste 1.000 de laptopuri de business anul trecut. Cel mai mare magazin online din ţara noastră, eMAG, a înregistrat o creştere considerabilă pe acest segment anul trecut.
„În 2013, vânzările eMAG pe segmentul laptopurilor de business au înregistrat o creştere de 42% comparativ cu anul precedent. Pe parcursul anului trecut eMAG a vândut 4.200 de laptopuri. Pentru 2014, estimăm o creştere de cel puţin 40% pe acest segment“, a declarat Lucia Ciucă, director de marketing eMAG.
„În prezent, ponderea laptopurilor de business în vânzările totale de laptopuri din România este de aproximativ 10%. Pentru anul acesta estimăm o creştere a pieţei similară cu cea înregistrată anul trecut, adică un avans tot de aproximativ 10%“, a precizat Mihai Pătraşcu.
Utilizatorii unor astfel de laptopuri au nevoie de dispozitive performante, realizate din materiale bune şi uşoare precum fibra de carbon sau magneziu, care includ mai multe sisteme de securitate precum autentificarea cu amprentă şi care au o autonomie mare a bateriei. Principalii jucători de pe piaţă locală sunt Sony, Apple, Lenovo şi Dell.
Ultraportabile şi performante
Unul dintre cele mai performante laptopuri de business din portofoliul Sony este VAIO Duo 13. Laptopul, care la nevoie se poate transforma în tabletă, are o carcasă din fibră de carbon, balamale din aluminiu, o durată de viață a bateriei de până la 15 ore şi o tehologie de standby care îi permite să rămână mereu conectat la Internet. O aplicaţie utilă cu care vine laptopul este „Optical Character Recognition“ care ajută la recunoașterea cuvintelor din imaginile textelor scanate.
Lenovo, care ocupă locul unu mondial în producţia de PC-uri şi care ţinteşte această poziţie şi pe segmentul de tablete şi smartphone-uri, are o gamă bogată de laptopuri de business.
Modelul ThinkPad X1 este considerat cel mai uşor laptop de business de 14 inch din lume. Acesta cântăreşte 1,35 kg, carcasa fiind realizată din fibră de carbon, şi are un acumulator cu o autonomie de opt ore. ThinkPad X1 are şi cel mai bun timp de reîncărcare din industrie, datorită tehnologiei RapidCharge, care asigură cinci ore de funcţionare a bateriei după doar 35 de minute de încărcare. La capitolul securitate, laptopul include cititor de amprente, encrpitare TPM şi BIOS.
Apple este compania care i-a determinat pe cei de la Intel să introducă conceptul ultrabookurilor.
Laptopurile Apple nu mai au nevoie de nicio prezentare şi sunt preferate de majoritatea oamenilor de afaceri. Cea mai nouă generaţie MacBook Air de 13 inch, include cele mai performante procesoare Intel, grafică cu până la 40% mai rapidă şi o autonomie a bateriei de până la 12 ore. Un MacBook Air poate fi gata de lucru instant, chiar dacă în ultimele 30 de zile a stat în standby.
Lenovo ThinkPad X1
Ecran: 14 inch
Procesor: Intel i5 1,8 GHz
Memorie RAM: 4 GB
Hard disk: 180 SSD
Greutate: 1,3 kg
Autonomia baterie:
până la 8.2 ore
Preţ: 7.700 lei
Sony Vaio Duo 13
Ecran: 13,3 inch; Procesor: Intel i5 1,6 GHz
Memorie RAM: 4 GB; Hard disk: 128 SSD
Greutate: 1,3 kg; Autonomia baterie: până la15 ore; Preţ: 7.500 lei
MacBook Air
Ecran: 13,3 inch
Procesor: Intel i5 1,3 GHz
Memorie RAM: 4 GB
Hard disk: 128 SSD
Greutate: 1,3 kg
Autonomia baterie:
până la 12 ore; Preţ: 5.400 lei