Piaţa globală de laptopuri a scăzut cu 2,3 procente anul trecut, iar pentru anul acesta analiştii IDC estimează o scădere de 3,9%. Anul trecut au fost livrate 174,3 milioane de laptopuri, iar pentru anul acesta compania de cercetare IDC estimează vânzări de 167,5 milioane de unităţi. De abia în 2019 piaţa îşi va reveni astfel încât va creşte cu 0,3%, la 170,4 milioane unităţi.
Segmentul laptopurilor a fost grav afectat de tablete, însă şi ascensiunea acestora s-a mai domolit în ultima perioadă. În ceea ce priveşte ţara noastră, anul trecut au fost livrate în jur de 550.000 de laptopuri, iar în prima parte a acestui an s-au vândut 165.000 de unităţi, ceea ce se traduce printr-o creştere de 20%. „Anul trecut, piaţa de PC-uri din România a înregistrat o creştere de 28%, ajungând la 781.000 de unităţi, din care peste 70% au fost portabilele“, potrivit lui Aurel Neţin, country manager al Lenovo România, Bulgaria şi Moldova, liderul pieţei locale de PC-uri. Pentru a doua parte a anului, Lucian Condruz, country manager al Toshiba România, estimează o stagnare ca urmare a întăririi dolarului american. „Piaţa va stagna anul acesta ca număr de unităţi vândute, însă va creşte din punct de vedere valoric, dat fiind că echipamentele electronice se vor scumpi ca urmare a întăririi dolarului american“, a declarat Condruz. Este cunoscut faptul că dolarul american este moneda de referinţă pentru achiziţia de electronice din China.
„Preţurile la laptopuri s-au majorat cu 10-15% în prima parte a anului, în condiţiile în care producători, dar şi retailerii au încercat să ţină sub control situaţia. Este normal, având în vedere că prețul reprezintă principalul factor de decizie atunci când românii vor să își achiziționeze un laptop“, potrivit lui Dragoș Tudor, şeful Dell România.
Miza pe laptopurile 2 in 1
Deşi laptopurile ieftine sunt cele mai populare, o categorie aparte care începe să prindă este cea a laptopurilor 2 in 1 ce pot fi folosite fie ca notebook, fie ca tabletă. Acestea sunt alegerea celor care caută un produs care oferă mai multă mobilitate, autonomie şi performanţă. Asus este lider mondial pe aceast segment, în ţara noastră deţinând o treime din piaţă cu peste 5.000 de astfel de dispozitive livrate anul trecut. Cel mai nou produs, Transformer Book Flip TP200, va fi disponibil din a doua parte a anului şi va integra sistemul de operare Windows 10, pe care Microsoft îl va lansa în 29 iulie. Transformer Book Flip TP200 dispune de un ecran cu diagonala de 11.6 inch și o autonomie de până la opt ore. Datorită balamalei inovatoare, acesta poate fi întors în orice unghi dorit. Învelișul exterior este metalic și poate rezista la inerentele zgârieturi de zi cu zi. Acer a lansat luna trecută Switch 10, cel mai subțire notebook 2 in 1 şi Switch 10 E cu autonomie de până la 12 de ore. Specificaţiile tehnice ale ambelor modele includ, pe lângă procesor quad-core și 2 GB de memorie DDR3. Switch 10E cântărește în modul tabletă doar 630 de grame, în timp ce ca notebook greutatea sa este de numai 1,28 kg. Acesta include suita de aplicații Acer VisionCare, concepută pentru a proteja ochii de-a lungul sesiunilor de utilizare prelungite. Cu o grosime de doar 8,9 mm în modul tabletă și de 23,8 mm în modul notebook, Switch 10 asigură o redare continuă de filme de până la șapte ore.
Cele mai cunoscute produse convertibile Lenovo sunt cele din familia Yoga. Modelul Yoga 3 este disponibil în variante de 11 inch sau 13 inch. Ambele model prezintă un design extrem de subțire, cu mai puțin de 18.3 mm. Acestea au clasica dublă balama yoga cu flexibilitate 360° ce permite cele patru moduri – Laptop, Stand, Tent și Tablet. Acestea integrează, de asemenea, cea mai nouă generaţie de procesoare Intel Core. Lenovo a inclus şi software-ul inteligent Harmony, care ajută utilizatorii să descopere și să personalizeze aplicațiile și include ajustarea automată a luminozității ecranului, permite controlul mișcării și optimizează setările audio în moduri specifice.