Valentin Ilie şi Călin Căliman s-au întors din Canada pentru a coordona un proiect gigant de retail din Iaşi. Au plecat în urmă cu zece, respectiv şapte ani, în Canada, considerând că în România nu se pot realiza profesional. Astăzi, au ajuns să coordoneze lucrările la Ansamblul Palas Iaşi, un proiect extrem de ambiţios, apreciat şi premiat în străinătate, dar controversat pe plan local. Cei doi asociaţi în firma Rocada Architects, Valentin Ilie şi Călin Călim
Valentin Ilie şi Călin Căliman s-au întors din Canada pentru a coordona un proiect gigant de retail din Iaşi. Au plecat în urmă cu zece, respectiv şapte ani, în Canada, considerând că în România nu se pot realiza profesional. Astăzi, au ajuns să coordoneze lucrările la Ansamblul Palas Iaşi, un proiect extrem de ambiţios, apreciat şi premiat în străinătate, dar controversat pe plan local.
Cei doi asociaţi în firma Rocada Architects, Valentin Ilie şi Călin Căliman, sunt absolvenţi ai Facultăţii de Arhitectură din Iaşi, dar de câţiva ani muncesc şi locuiesc în Canada, având dublă cetăţenie, româno-canadiană.
Ce i-a determinat să plece din ţară? „Sentimentul de neîmplinire“, recunoaşte Valentin Ilie. „Tot ce proiectam rămânea nerealizat, din motive financiare. În acea perioadă, toţi voiau proiecte, dar nu doreau să le şi plătească la adevărata valoare.“
Valentin a plecat în Canada în urmă cu zece ani, iar Călin, cu şapte. Din momentul reîntâlnirii au ţinut în permanenţă legătura, devenind mai uniţi decât au fost în România. Au lucrat la firme diferite, concurente chiar, dar cu acelaşi profil de proiectare, respectiv ansambluri rezidenţiale. Au pornit, cum se spune, de jos, ca „draft persons“, desenatori, dar au evoluat rapid, ajungând la stadiul de senior designer. Li s-au încredinţat proiecte interesante şi de anvergură, concepând, în total, pentru canadieni, peste 30.000 de apartamente în clădiri înalte, cu peste 30 de etaje.
„Asta am apreciat cel mai mult la experienţa canadiană: faptul că munca îţi este recunoscută, că eşti mereu promovat şi încurajat şi că potenţialul tău este pus în valoare“, povesteşte Valentin Ilie despre reuşitele sale profesionale de peste Ocean.
Tocmai de aceea, se impune o altă întrebare: ce anume a determinat, în urmă cu aproape doi ani, revenirea temporară a celor doi? Ansamblul Palas, cea mai mare investiţie privată realizată în zona Moldovei – proiect care va fi realizat în urma asocierii companiei Iulius Group cu Consiliul Municipal Iaşi –, a fost un argument decisiv, susţin ei, iar motivaţiile sunt multiple: „Faptul că puteam lucra la un mare proiect în oraşul din care am plecat şi în care am copilărit; faptul că am vrut să punem în practică, pe cont propriu, ceea ce am învăţat în perioada petrecută departe de casă; faptul că, în România, piaţa imobiliară este la început de drum şi am simţit că este momentul să spunem ce avem de spus, chiar şi cu puţina noastră experienţă dobândită în Canada.“
Şi-au lăsat familiile, pentru o vreme, în Canada şi, odată ajunşi în România, au înfiinţat firma Rocada, nume care semnifică legătura lor cu cele două ţări, dar şi inversarea provizorie de poziţii şi domicilii.
Premiul acordat recent proiectului Palas Iaşi, la Târgul Internaţional MAPIC de la Cannes (Franţa), este considerat un mare succes, atât de developerul Iulius Management Center, cât şi de arhitecţii de la Rocada, ambele părţi afirmând că au în intenţie o abordare echilibrată între tradiţie şi modernitate. Un element de noutate este integrarea Palatului Culturii în ansamblu, prin găsirea unei formule arhitecturale care să îl pună în valoare.
„Cred că decizia juriului a fost influenţată de unicitatea acestui demers, de îndrăzneala şi de anvergura sa, pentru că nu vorbim de o singură clădire, ci de un mic oraş, compus din 19 clădiri, fapt ce ridică anumite probleme urbanistice“, afirmă Valentin Ilie.
Este vorba de un proiect de reabilitare socială, culturală, urbanistică şi de mediu a unei zone de maximă importanţă pentru Iaşi. Faptul că lucrările se desfăşoară într-o zonă cu însemnătate istorică a dat naştere unor controverse pe plan local, legate de legalitatea aprobării proiectului, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie, de vânzarea terenului de sub viitoarele blocuri etc.
„Acest lucru s-a petrecut deoarece, iniţial, din lipsă de informare, se credea că facem un cartier de locuinţe şi un mall, care vor prejudicia vestigiile cu importanţă arheologică mare. Or, noi nu ne atingem de monumente, dimpotrivă, le punem în valoare“, susţine Valentin Ilie.
Anul trecut, Rocada Architects, care are în total şapte angajaţi, a avut o cifră de afaceri de aproximativ 686.000 de lei, pentru acest an estimându-se o creştere a acesteia cu 50%. În paralel cu proiectul Palas, firma lucrează şi pentru Iulius Mall Suceava. Intenţia fondatorilor Rocada este ca, în viitorul apropiat, să deschidă încă două birouri, în ţară.
Palas Iasi în cifre
• Este cea mai mare investiţie privată realizată în zona Moldovei: 200 de milioane de euro
• În această lună, la Târgul Internaţional MAPIC, a fost premiat la categoria „Retail Development over 20.000 m2“
• Suprafaţa totală construită este de 250.000 mp, din care: parcaje subterane – 37,7%; zona rezidenţială – 28,04%; zona comercială – 17,07%; birouri – 5,43%; hoteluri – 7,3%; alte funcţiuni – 4,4%
• Ansamblul integrează spaţii de agrement şi recreere: un parc de 50.000 mp, un patinoar artificial, pistă de role şi skateboard, amfiteatru în aer liber, galerii de artă etc.
• Blocurile de locuinţe totalizează 560 de apartamente
• Cele şase clădiri rezidenţiale au între două şi 14 etaje
• Exemple de costuri
– modernizarea ştrandului local: 850.000 de euro
– patru terenuri de tenis: 150.000 de euro
– amenajarea patinoarului: un milion de euro
– amenajarea parcului public: 6 mil. euro
– amenajarea unei parcări subterane:
33 de milioane de euro
– consolidarea versantului pe care este amplasat Palatul Culturii: 2,5 mil.euro
• Proiectul este deja în derulare, în prezent lucrându-se la prima din cele trei clădiri de business
• Finalizarea lucrărilor: sfârşitul anului 2010.
«Rocada a venit cu experienţa canadiană, pe care a adaptat-o realităţii româneşti.»
Iulian Dascălu, preşedinte Iulius Group