Lăsata Secului, tradiții și obiceiuri. Este total interzis să faci asta: Vei atrage boli și rele
Creştinii încep din această săptămână în postul Paştelui, considerat ca fiind cel mai aspru post, ce durează 40 de zile, până în duminica Paştelui, pe 24 aprilie. În tot acest timp nu se organizează nunţi iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.
În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminică Înfricoşatoarei Judecați – când se lasă sec de carne și Duminică Izgonirii lui Adam din Rai. Cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.
Lăsata Secului, tradiții și obiceiuri. Ultima zi când se poate mânca de dulce
Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, postul Paştelui. Este o sărbătoare extrem de importantă şi marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.
O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.
În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.
Lăsata Secului, 6 martie. Este total interzis să faci asta azi: Vei atrage boli și rele
Finii merg la nași cu plocon
Tot de Lăsata Secului fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participa la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește drept recompensă.
O altă datină de Lăsata Secului care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor. De Lăsata secului, creștinii petrec alături de familie si mănânca bucate alese. Totodată, în această zi este bine ca finii să meargă la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa, se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.
De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin. În această zi, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă. Este interzis să facă acest lucru pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei.
Lăsata Secului, 6 martie. Este total interzis să faci asta azi: Vei atrage boli și rele