Lăsata Secului. Această zi este, de asemenea, însemnată prin pomenirea a doi mari sfinți ai creștinătății, respectiv Sfântul Apostol Filip și Sfântul Grigorie Palama. Acest moment marchează o perioadă de postire și rugăciune dedicată pregătirii sufletului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.
Pe 14 noiembrie, creștinii marchează Lăsata Secului
Sfântul Apostol Filip, originar din Betsaida Galileii, a fost al treilea apostol chemat la misiune de Iisus Hristos. După Înălțarea Domnului, Filip a propovăduit creștinismul în Asia, iar documente recente arată că el l-ar fi însoțit pe Sfântul Apostol Andrei în misiunea din Scythia, pe teritoriul Dobrogei de astăzi, pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu.
Profesorul Emilian Popescu subliniază că, datorită acestei misiuni în teritoriile românești, ziua Sfântului Filip are o importanță specială pentru credincioșii din România, la fel ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
Sfântul Filip a suferit martiriul în Hierapolis, Asia Mică, fiind răstignit cu capul în jos, un sacrificiu care reflectă devotamentul său față de credință.
Sfântul Grigorie Palama a fost un teolog important
Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscop al Tesalonicului, a fost un important teolog și promotor al isihasmului, născut în anul 1296 la Constantinopol. După ce a studiat științele vremii, Grigorie s-a retras la Muntele Athos, unde a îmbrățișat viața monahală, fiind profund atras de practica rugăciunii isihaste. În urma unor conflicte teologice de amploare, Grigorie a apărat cu ardoare învățăturile ortodoxe cu privire la rugăciunea inimii și la posibilitatea de a-L cunoaște pe Dumnezeu prin energiile Sale necreate.
Acest conflict a culminat cu Sinodul de la Constantinopol din 1341, unde teologia lui Grigorie Palama a fost confirmată drept învățătură ortodoxă, fiind recunoscută doctrina sa conform căreia Dumnezeu, inaccesibil în esența Sa, poate fi cunoscut prin energiile Sale necreate. În urma disputelor teologice, Sfântul Grigorie a fost închis, dar a fost eliberat în 1347 și numit Arhiepiscop al Tesalonicului. El a trecut la cele veșnice pe 14 noiembrie 1359, iar tradiția spune că înainte de moarte a avut o viziune a Sfântului Ioan Gură de Aur, care i-a spus „Spre înălțimi!”.
Sfântul Grigorie Palama a fost canonizat la nouă ani după trecerea sa la cele veșnice. Moaștele sale sunt păstrate astăzi la Tesalonic, unde este cinstit de două ori pe an.